Kávový mazanec je nenápadný moučník s hořkou čokoládou a piknatně kyselými tečkami sušených brusinek nebo višní. Po použitých surovinách výrazně voní i chutná, všechny chutě spolu dokonale ladí. Podáváme ho nakrájený na krajíčky, které je pěkné ještě po úhlopříčce rozkrojit. Tím vzniknou úhledné trojúhelníčky veliké tak akorát na chycení do prstů.

Nejchutnější je tento kávový mazanec s kousky čokolády v den upečení – to chutná přímo božsky. I proto ho jedna z mých neteří nazavala „kávovou bombou“. Druhý nebo třetí den, pokud mazanec náhodou zbyde, je jeho střída lehce pevnější, protože čokoláda ztuhne. Jak moc je mazanec peříčkový, je vidět na fotografiích. Je pečený v domácí pekárně, kde vykynul tak vysoko nad formu, že jsme museli na fotografování všem krajíčkům odříznout spodní čtvrtinu, aby se pak poskládané vešly na fotku. :-)

Recept je zveřejněný i v mé knize Kouzlo domácí pekárny z nakladatelství Albatrosmedia.cz

Kávový mazanec suroviny

  • 240 g vody
  • 4 vrchovaté lžičky instantní kávy
  • 70 g cukru
  • 80 g změklého tuku (sádla, másla nebo kombinace obojího)
  • 3 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • větší špetka soli
  • 500 g hladké mouky
  • 13 g čerstvého droždí
  • 100 g brusinek nebo sušených krájených višní
  • 100 g hrubě sekané hořké čokolády

kávový mazanec

Postup

Jako u všech mazanců z domácí pekárny, je i zde postup velice jednoduchý. Všechny suroviny kromě brusinek a čokolády ty přidáme po zvukovém signálu pekárny dáme do formy (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Sladký nebo jiný, který je určený na přípravu a pečení kynutého moučníku.

Před třetím kynutím můžeme z těsta namočenou rukou vytáhnout háky. Upečený moučník z formy vyklepneme, vyndáme z něj háky (pokud se tak nestalo již dříve) a mazanec necháme vychladnout na mřížce, aby se odspodu nezapařil. Krájíme až zcela vychladlý.


Drobečky z ošatky:

  • Čokoládu nemusíte sekat pouze nožem. Pokud není uzavřená v alobalu, ale v pevném obale, stačí ji pobouchat paličkou na maso, jako plátek na řízky. Rozbijete ji tím na kousky.
  • Líbí se vám recept, a domácí pekárnu nevlastníte? Připravte ho klasicky, jako jste zvyklí pracovat s kynutým těstem. Pak ho nechte vykynout v sádlem dobře vymazané bábovkové formě. Po vykynutí ho upečte v troubě při 180 °C – jako úžasnou kynutou bábovku.

kávový mazanec