Ovocné kůže jsou zdravá dobrota, kterou si může doma připravit každý z nás. Základem je zralé ovoce. Nemusí být jednoho druhu, můžeme smíchat několik oblíbených ovocí dohromady a vytvořit si tak sladkost přesně podle své chuti. Ovoce ve formě těchto ovocných placek (kůží, pergamenů – každý jim říká jinak) si navíc zachovává většinu svých živin i vitamínů.

Suroviny na ovocné kůže

  • zralé i přezrálé ovoce (jahody, maliny, ostružiny, broskve, švestky, jablka aj.)
  • volitelně: cukr, chia semínka, slunečnice, sekaná dýňová semínka, mletý kokos, rozinky, skořice, vanilka

ovocné kůže

Postup

  1. Abychom mohli ovoce sušit ve formě placek, je nutné jej nejprve rozmixovat na pyré. Ovoce přebereme, očistíme, vykrojíme nejedlé části, popř. větší ovoce pokrájíme a v mixéru ho rozmixujeme na pyré husté tak, aby to náš mixér zvládl. Snažte se tvrdé ovoce (jablka apod.) moc nepodlévat vodou, kterou pak z ovoce stejně musíme sušením odstranit. Drobné ovoce jde rozmixovat velmi lehce a snadno.
  2. Většina přezrálého ovoce je tak sladká, že přídavek cukru nepotřebuje. Naše první jahodové kůže byly poměrně hodně kyselé. Pomohlo přidání jedné jediné lžíce cukru do plné mísy jahod, ještě před rozmixováním. Už tahle trocha příjemně otupila hrot kyselosti. Nebo s jahodami rozmixovat lehce přezrálý banán, také je příjemně prosladí.
  3. Pyré usušíme v troubě nebo v sušičce. Pro sušení v sušičce je potřeba mít do sušičky plata plná, bez síta. Pokud je vaše sušička nemá, stačí podle klasických plat se sítem vystříhnout a vložit pečicí papír. Naše sušička Ezidri tuto možnost má. Před rozetřením pyré plato zlehka otřeme papírovým ubrouskem pomaštěným olejem, aby se schnoucí kůže k platu nepřilepila. Na připravené plato rozetřeme pyré ve vrstvě asi 4 mm. Sušičku zapneme na 40-45 °C a kůže necháme usušit, Trvá to asi 9-10 hodin, přibližně v půli plata přehodíme (spodní posuneme nahoru a vrchní dolů).
  4. Pro sušení v troubě si připravíme několik plechů na pečení a vysteleme je pečicím papírem. Rozmixované pyré na plechy rozetřeme ve vrstvě silné asi 4 mm. Naskládáme je do trouby, zapneme horkovzduch na 30-40 °C, maličko pootevřeme dvířka, aby mohla odcházet vlhkost, a takto necháme placky usušit.
  5. Placky jsou suché, když na dotek přestanou lepit. Neměly by se ale lámat, to jsou už přesušené. Usušené kůže, někdo jim také říká pergameny, z podkladu opatrně sloupneme a pokrájíme na menší kusy. Ty pak můžeme svinout do ruliček, a je-li třeba, převázat je provázkem.
  6. A jak je skladovat? V chladnu a temnu zabalené tak, aby k nim nemohli moli. Ideální skladování je ve vzduchotěsné nádobě. Ty naše jsou stočené do ruliček a takto zavakuované v pevném sáčku.

TIP: Dosladit kyselejší ovoce můžeme, jak už jsem psala, třeba přezrálým banánem, nebo přidáním rozinek, sušených datlí, trochy javorového sirupu, nemusí to být vždy jen ta trocha cukru. A vaše ovocné kůže tak budou superzdravé!

A pokud by bylo třeba tekutější pyré zahustit, zvládnou to chia semínka, mleté či celé lněné semínko, trocha sezamu.