Rohlíkové křupky jsou bleskově připravená dobrota.
Honí vás někdy mlsná na něco drobného, slaného a křupavého? Nebo je třeba bleskově připravit něco k zakousnutí k dobrému pivu (vínu), protože se ohlásila nečekaná návštěva?

Pokud se ve spíži schovává pár starších rohlíků, oschlá bageta či jiné pečivo, nemusíme kupovat brambůrky. Stačí minimum práce a dobrota je na stole! Nejen, že se tak zbavíme starších rohlíků, které by jinak skončily ve strouhance nebo u sousedových slepic, ale navíc z nich připravíme prima chuťovku – rohlíkové křupky.

Suroviny

  • starší rohlíky (či jiné starší pečivo – veky, raženky, dalamánky i toustový chleba)
  • klasický slunečnicový olej (popř. trochu voňavého másla)
  • sůl
  • česnek (zde je lepší sušený, lépe se dávkuje)
  • oblíbené koření (jednodruhové či grilovací a jiné kořenící směsi)
  • nebo papriková pasta atd.
rohlíkové křupky

Postup na rohlíkové křupky

Starší rohlíky (či zbylé pečivo) nakrájíme na tenčí, cca 5 mm široká kolečka. V oleji (nebo oleji smíchaném s trochou rozehřátého másla) rozmícháme sůl, sušený česnek a další zvolené koření. Směs vyladíme zcela podle naší chuti, poté jí každé kolečko rohlíku potřeme a všechna je uložíme vedle sebe na plech s pečícím papírem.

Plech vložíme na 5-6 minut péct do rozehřáté trouby (180-190 °C), potom teplotu snížíme (160 °C) a rohlíky dopečeme – dosušíme dozlatova a dokřupava. Ihned podáváme jako chuťovku k pivu, vínu.

Drobečky z ošatky

  • Velice podobným způsobem připravíme křupavé chlebové tyčky. Tenké krajíčky chleba ještě znovu nakrájíme (na proužky) a ochucenou olejovou směsí je potřeme (obalíme) ze všech stran. Upečeme na plechu v troubě dokřupava.
  • Křupavé jednohubky můžete po potření olejem ještě „vytunit“ posypáním trochy chuťově výrazného strouhaného sýra (nivy, parmezánu) a teprve potom upéct.
  • Je to vlastně takový recept – nerecept, à la domácí“Bake rolls“. Úžasný v tom, že tyto křupky můžete připravit opravdu kdykoliv, spotřebujte na ně starší pečivo a ještě si ho vychutíte přesně podle vlastní nálady a chutě.
  • Nejlepší jsou křupky ještě teplé nebo vlažné z trouby, ale ani studené nejsou marné :-) Můžete si vše nachystat dopředu, pečivová kolečka rozložit na plech a pak už je jen dochutit a vypéct dokřupava.