Recept běhá internetem dlouho. Kamarádka mi poradila, jak ho vylepšit a díky ní teď domácí „tavený sýr“ s různými příchutěmi děláme docela často – díky, Vendul!
♥
Suroviny:
- 250 g tučného tvarohu
- 20-25 g másla
- špetka jedlé sody
- půl lžičky soli
Na dochucení:
2 velká kolečka syrečků
(nebo pažitku
mletou šunku
křen
česnek
smaženou cibuli
mletou papriku
sekané dušené žampiony aj.)
Postup:
Na pánev vyškrábneme tvaroh – klidně z vaničky, přidáme sůl a jedlou sodu a opravdu dobře promícháme. Necháme odležet alespoň 30 minut.
Poté k tvarohu přidáme máslo a za stálého míchání pomalu zahříváme. Teplotu zvyšujeme max. do 60°C, aby tvaroh nezkrupičkovatěl – pak ho už nezachráníme.
Kdo má teploměr, může měřit, kdo ne, spolehne se na oči – při zahřívání se máslo taví a z tvarohu se stává hlaďounká pomazánka.
Do ještě horkého přidáme nastrouhané nebo dobře rozmačkané syrečky a snažíme se je spojit s tvarohem. I když v pomazánce nějaké kousky zůstanou, není to na škodu. Kdo má rád, může tento tavený sýr opepřit.
Hotový domácí tavený sýr uložíme dobře zavřený v krabičce do lednice.
.
.
.
Dobrý večer, Evo,
co Vám z toho tedy vzniklo?
Postup je správný, několikrát odzkoušený – sodu je třeba přidat na začátku a tvaroh s ní odpočinout (změní se mu struktura) a teprve pak zahřívat. Určitě ne k bodu varu, to by se tvaroh jen srazil. Bez sody se tvaroh nenataví.