Kdysi mi manžel občas kupoval žitné rohlíky. Pěkně pórovité a v ruce docela lehké. výborné, nadýchané, střídu se semínky měly poměrně tmavou. Samozřejmě nebyly čistě žitné, jak napovídal jeho název, ale ze směsi mouk pšeničné a žitné. Měly se tedy podle toho jmenovat (pšenično-žitné), ale většina obchodů názvosloví pečiva nějak víc neřeší. A tak když jsem podobně rohlíky začala péct doma, i ty naše jsme vždy nazývali žitnými. Proto je část názvu v uvozovkách.

Suroviny na žitné rohlíky:

Omládek:

  • 100 g vody
  • necelá lžička sladěnky
  • 8-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 1 vejce
  • 30 g oleje
  • 150 g vody
  • 220 g žitné chlebové mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 2 lžíce dýňového semínka
žitné rohlíky

Postup:

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme hodinu kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně hodinu kynout.

Ručně nebo robotem

Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 60 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto

Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 16 kousků. Z každého uděláme pevnou bulku. Po 10 minutovém odpočinku všechny bulky rozválíme a smotáme do rohlíků.

tvarování rohlíků

Rohlíky uložíme asi na 45-60 minut kynout na plech s pečícím papírem. Na jejich dostatečném vykynutí před pečením dost závisí to, zda budou hotové rohlíky hodně nadýchané. Rohlíky je dobré zakrýt, aby těsto neokoralo. My doma plech s kynoucím pečivem vkládáme do velkého igelitového sáčku nebo vytvarované pečivo na plechu zakryjeme čistou suchou utěrkou. Dobře kynou i v malém prostoru zavřené trouby, než ji začnete nahřívat.

Vykynuté rohlíky potřeme vodou, můžeme posypat celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C / 13-16 minut).