Kdysi mi manžel občas kupoval žitné rohlíky. Pěkně pórovité a v ruce docela lehké. výborné, nadýchané, střídu se semínky měly poměrně tmavou. Samozřejmě nebyly čistě žitné, jak napovídal jeho název, ale ze směsi mouk pšeničné a žitné. Měly se tedy podle toho jmenovat (pšenično-žitné), ale většina obchodů názvosloví pečiva nějak víc neřeší. A tak když jsem podobně rohlíky začala péct doma, i ty naše jsme vždy nazývali žitnými. Proto je část názvu v uvozovkách. 🙂

Suroviny na žitné rohlíky:

Omládek:

  • 100 g vody
  • necelá lžička sladěnky
  • 8-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 1 vejce
  • 30 g oleje
  • 150 g vody
  • 220 g žitné chlebové mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 2 lžíce dýňového semínka
žitné rohlíky

Postup:

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme hodinu kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně hodinu kynout.

Ručně nebo robotem

Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 60 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto

Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 16 kousků. Z každého uděláme pevnou bulku. Po 10 minutovém odpočinku všechny bulky rozválíme a smotáme do rohlíků.

tvarování rohlíků

Rohlíky uložíme asi na 45-60 minut kynout na plech s pečícím papírem. Na jejich dostatečném vykynutí před pečením dost závisí to, zda budou hotové rohlíky hodně nadýchané. Rohlíky je dobré zakrýt, aby těsto neokoralo. My doma plech s kynoucím pečivem vkládáme do velkého igelitového sáčku nebo vytvarované pečivo na plechu zakryjeme čistou suchou utěrkou. Dobře kynou i v malém prostoru zavřené trouby, než ji začnete nahřívat.

Vykynuté rohlíky potřeme vodou, můžeme posypat celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C / 13-16 minut).

8 Comments

  • Posted 22.4.2022 19:10 od Anonym 0Likes

    Naprosto úžasný a vymazlený recept! Stejně jako všechny vaše recepty. Moc děkuji, rohlíky od teď budou patřit mezi naše oblíbené.

  • Posted 4.5.2022 14:22 od Anna 0Likes

    Dnes jsem upekla, tvarem jsem udělala dalamánky, přidala kmín a musím říct, že jiné péct dlouho nebudu. Chutově jsou výborné.
    Zkoušela jsem i jiný recept na rohlíky ale vše bylo jakoby buchtové těsto. Teprve toto oslovilo mé chuťové buňky.
    Děkuji za recept, vaše stránky jsou ted moje oblíbené.

    • Posted 6.5.2022 8:07 od Iva 0Likes

      Dobrý den, to mě opravdu těší, Aničko! Děkuji, Iva

  • Posted 7.6.2022 14:20 od Lecho 0Likes

    Rohlíky jsou úžasné, lehké jako peříčko. S těstem se krásně pracuje, řadím opět mezi oblíbené. Dekuji za recept.👌

  • Posted 18.6.2022 5:21 od Radka 0Likes

    Dobrý den, nepíšu moc často komentáře, ale po tom to receptu jsem si řekla že určitě musím napsat, ty rohlíky jsou úžasné, peču podle vašich receptu už pár měsíců, a každý recept se mi vždycky povedl, díky.

    • Posted 19.6.2022 9:09 od Iva 0Likes

      Dobrý den, mám velkou radost 🙂 že se recept osvědčil tak, že Vás posunul mi napsat…děkuji! 🙂
      Iva

  • Posted 18.6.2022 9:29 od Standa 0Likes

    Rohliky jsou opravdu luxusní.
    Zkusím do nich nahradit tekutinu meltou.

    • Posted 19.6.2022 9:10 od Iva 0Likes

      🙂 těší mě to, Stando – s meltou budou ještě o krapítek chutnější, myslím. Také ji mám v pečivu moc ráda 🙂
      Iva

Přidejte komentář