Kdysi mi manžel občas kupoval žitné rohlíky. Pěkně pórovité a v ruce docela lehké. výborné, nadýchané, střídu se semínky měly poměrně tmavou. Samozřejmě nebyly čistě žitné, jak napovídal jeho název, ale ze směsi mouk pšeničné a žitné. Měly se tedy podle toho jmenovat (pšenično-žitné), ale většina obchodů názvosloví pečiva nějak víc neřeší. A tak když jsem podobně rohlíky začala péct doma, i ty naše jsme vždy nazývali žitnými. Proto je část názvu v uvozovkách.
Suroviny na žitné rohlíky:
- 100 g vody
- necelá lžička sladěnky
- 8-10 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 1 vejce
- 30 g oleje
- 150 g vody
- 220 g žitné chlebové mouky
- 140 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce dýňového semínka
Postup:
Pomocí domácí pekárny
Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme hodinu kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně hodinu kynout.
Ručně nebo robotem
Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 60 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto
Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 16 kousků. Z každého uděláme pevnou bulku. Po 10 minutovém odpočinku všechny bulky rozválíme a smotáme do rohlíků.
Rohlíky uložíme asi na 45-60 minut kynout na plech s pečícím papírem. Na jejich dostatečném vykynutí před pečením dost závisí to, zda budou hotové rohlíky hodně nadýchané. Rohlíky je dobré zakrýt, aby těsto neokoralo. My doma plech s kynoucím pečivem vkládáme do velkého igelitového sáčku nebo vytvarované pečivo na plechu zakryjeme čistou suchou utěrkou. Dobře kynou i v malém prostoru zavřené trouby, než ji začnete nahřívat.
Vykynuté rohlíky potřeme vodou, můžeme posypat celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C / 13-16 minut).
Naprosto úžasný a vymazlený recept! Stejně jako všechny vaše recepty. Moc děkuji, rohlíky od teď budou patřit mezi naše oblíbené.
Dnes jsem upekla, tvarem jsem udělala dalamánky, přidala kmín a musím říct, že jiné péct dlouho nebudu. Chutově jsou výborné.
Zkoušela jsem i jiný recept na rohlíky ale vše bylo jakoby buchtové těsto. Teprve toto oslovilo mé chuťové buňky.
Děkuji za recept, vaše stránky jsou ted moje oblíbené.
Dobrý den, to mě opravdu těší, Aničko! Děkuji, Iva
Rohlíky jsou úžasné, lehké jako peříčko. S těstem se krásně pracuje, řadím opět mezi oblíbené. Dekuji za recept.👌
Dobrý den, nepíšu moc často komentáře, ale po tom to receptu jsem si řekla že určitě musím napsat, ty rohlíky jsou úžasné, peču podle vašich receptu už pár měsíců, a každý recept se mi vždycky povedl, díky.
Dobrý den, mám velkou radost :-) že se recept osvědčil tak, že Vás posunul mi napsat…děkuji! :-)
Iva
Rohliky jsou opravdu luxusní.
Zkusím do nich nahradit tekutinu meltou.
:-) těší mě to, Stando – s meltou budou ještě o krapítek chutnější, myslím. Také ji mám v pečivu moc ráda :-)
Iva
Dobrý den, chtěla bych zkusit tyto rohlíky. Lněné semínko a dýňové se zapracují do těsta, nebo jsou na posyp? Děkuji za upřesnění
Dobrý den, Renato,
semínka se přidávají do těsta, vmíchají se do něj.
Iva
Dobrý den,rohlíky jsou luxusní.Moc Vás zdravím a děkuji za úžasné recepty.Pavlína.
Dobrý den, prosím mohu sladěnku nahradit cukrem nebo medem? Děkuji
Dobrý den, ano, včelím medem.
Iva
Dobrý den, mohla bych olej nahradit např. sádlem? Ve stejné gramáži?
Děkuji
Dobrý den, ano.
Dobrý den, prosím, chtěla bych tyto rohlíky upéct z kvásku, poradíte mi jak to mám přepočítat?
Moc děkuji. Hanka
Dobrý den, Hani, tady to mám v článku přepsáno:
https://www.pekarnomanie.cz/jak-prevest-recept-s-drozdim-na-kvaskovy-a-naopak/
Iva
Děkuji, propočítám to a vyzkouším, asi nebudou nadýchané bez toho omládku, mám zkusit těsto překládat? Děkuji. Hanka