Tento recept jsem si dala dohromady už na jaře r. 2010, v době rodinného nadšení pro seriál Comeback.
Chtěla jsem ho nazvat obyčejně, asi pivní rohlíky, ale manžel prohlásil, že Ozzák neuznává žádné zdrobněliny, takže by to měly být -rohle-.
♥
SUROVINY:
150-170 g piva
10 g čerstvého droždí
lžička cukru
1 a 1/4 lžičky soli
130 g polohrubé mouky
170 g hladké mouky
20 g sádla
POSTUP:
V pivu rozmícháme cukr, droždí a trošku mouky a tento kvásek necháme v teple místnosti asi 20 minut kynout.
Pak přidáme zbytek surovin, včetně sádla – to rozpuštěné, ale vychladlé – a uhněteme těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté propracujeme, rozdělíme na 6 dílků a z každého uděláme bulku. Asi 10 minut je necháme odpočinout, pak rozválíme na ovál a ten srolujeme do rohlíku. Hotový rohlík ještě rozválíme tak, aby byl tenčí a delší a zahnutý ho dáme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Po vykynutí potřeme vejcem, sypneme hrubou solí a kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/10-13 min)
Někdy se mi stává, že je i několikrát vyzkoušený recept malinko jiný – tužší nebo naopak řidší těsto.
Je to tím, že i mouky používám různé – od několika výrobců, různé šarže. Recept je potřeba savosti mouky přizpůsobit. Je-li těsto hodně husté, hutné, tuhé, po kapkách přidávat a vpracovávat tekutinu (zde tedy pivo).
A naopak – pokud je těsto i po chvíli odpočinku hodně řídké a lepí, po trochách zapracovat stejnou mouku, jako je použita v receptu.
S podivem, že tu neníé žádný komentář…
Jsou naprosto, NAPROSTO!! LUXUSNÍ!!
Budou-lu mít vaši muži připomínky k vašemu pečení, upečte jim tyto… A budou chtít, abyste zase pekly….
Můžu se po nich taky ultouct.
Doporučuju zadělat z dvojité dávky. :-)
Děkuji Vám, Jarko :-)
Dala jsem na vasi radu udelat z dvojite davky a dobre jsem udelala.
Jsou velmi chutne.
právě dopečeno a jsou opravdu luxusní, příště určitě raději z dvojité dávky :)
děkuji za recept
A jak jste zvážila to pivo na gramy?
Postavíte na váhu misku, váhu vynulujete a nalijete hmotnost piva, jakou potřebujete -)
Už jsem je dělala 3x a jsou fakt luxusní . Záměrně jsem nechala do druhého dne 2 ks a byly moc dobré. příště budu péct ze dvojí dávky.
Děkuji za zprávu, moc mě těší, že se recept osvědčil :-)
Iva
Krásný jednoduchý recept , výborné rohlíky,hned jsem na druhý den dělala z dvojité dávky
Jsou parádní, peču je stále dokola. :-).
Dobrý den paní Ivo,
děkuji za skvělý recept. Rohle jsou opravdu vynikající. A ten příběh, proč rohle je dobrý.
Dobrý den, Leni, jsem ráda, že rohle chutnají. Ano, Ozzák…ten tu s námi asi zůstane už napořád! :-) :-)
AAť se Vám pečení i dál daří!
Iva
Dělám z dávky a půl, tj 10 70-ti gr rohlíků, ideál dávka, opravdu vychytaný recept, osvědčil se mi desítka Kozel :-)
Rohle jsou výborné,i druhý den měkkoučké…
Tak jsem dnes udělal housky z tohoto pivního těsta.Ale jsem to trošku pozměnil.Místo sádla jsem vyškvařil uzený špeček nakrájený na malé kousíčky cca 2x2mm cca 10 dkg,vyškvařil do průhledna a toto použil místo sádla.Z těsta jsem udělal pomocí dělícího tvořítka housky tzv.želvičky.Zbytek receptu je stejný.No prostě super…housky voní po uzeným a jsou jedlé i na druhý i třetí den,což se u obch.řetězců nedá srovnat.
Moc šikovně jste to udělal, Petře! :-)
Iva