Maličké, křupavé rohlíčky z kmínem vonícího těsta jsou hotové bleskově – jen něco málo přes hodinu, a máte je na stole! Zjemněné strouhaným vařeným bramborem a voňavé kmínem mizí hned po upečení rychlostí blesku!

Rohlíčky kmínové – suroviny

  • 230 g vlažné vody
  • 1 rovná lžička cukru
  • 21-25 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g vařených brambor
  • 30 g změklého sádla
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • celý kmín na posypání před pečením

Postup

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 15 minut odpočinout. Zatím jemně nastrouháme vařenou bramboru.

K vzešlému droždí přidáme do vody zbytek surovin a uhněteme hladké, pevné těsto. Ihned po uhnětení těsto rozdělíme na 3 díly a z každého uděláme velkou bulku. Všechny je necháme 10 minut odpočinout.

Po 10 minutách všechny tři bulky rozválíme do kruhů. Každý z nich rozdělíme na 6 trojúhelníků (celkem tedy 18), které smotáme do rohlíku. Cíp přitom lehce popotahujeme směrem od sebe, aby bylo více návinů.

Rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem a necháme 15-25 minut odpočinout. Postříkáme je vodou, posypeme celým kmínem, znovu postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / 13-18 minut).


Mám vyzkoušeno, že když pečivo postříkám vodou před posypáním a pak znovu, po posypání, posyp na pečivu trochu zvlhne a na upečeném lépe drží. Však to vyzkoušejte sami!

Přidejte komentář