Křehké tukové rohlíky, upečené do růžova. Jako tuk je použito pouze sádlo a k němu trocha másla pro lepší, jemnější chuť. Hotové rohlíky jsou hebké i křupavé, výtečně chutnají, jejich vůně prostoupí nejen kuchyň, ale celý byt. A ta chuť…hmmm! Vlažné jsou nejchutnější jen tak samotné, po vychladnutí jsme je mazali máslem, ti mlsnější si přidali trochu domácí marmelády.

Suroviny:

200 g vody
lžička medu nebo sladěnky
30 g změklého másla
80 g změklého sádla
500 g hladké mouky
7-8 g soli (1,5 rovné lžičky)
15 g cukru (cca 3 lžičky)
25 g čerstvého droždí
(na potření před pečením – olej)

Lázeňské rohlíky

Postup:

Ze 100 g vlažné vody, medu (sladěnky), droždí a 130 g mouky umícháme kvásek omládek a necháme ho 45-60 minut kynout.

K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemně měkké těsto, které necháme hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíme.

Vykynuté těsto vyškrábneme na minimálně pomoučený stůl, rozdělíme na 14-16 kousků, každý zakulatíme do bulky a necháme 5-7 minut odpočinout.

Všechny bulky rozválíme a svineme do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe, všechny na jednom na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháme vykynout (asi 30-45 minut).

Potřeme je olejem a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova (230°C/10-13 minut).

Lázeňské rohlíky