Tento jednoduchý recept jsem nerealizovala jen kvůli potřebě čerstvého pečiva, je to zároveň pokus.
Pokus, o který mě poprosila kamarádka Zdeňka. Sama si s kváskem rozumí fantasticky, bohužel při své intoleranci na pšenici nemůže tuto obyčejnou bulku (s malou vychytávkou v těstě) ochutnat.
Nejsem jediná, komu drobné pšeničné kváskové pečivo připadalo chuťově maličko jiné než to s droždím. Rušivě jiné, takže jsem se jeho pečení spíš vyhýbala a pekla jen chleby a dalamánky.
Pomohlo přidání malé trošky obyčejné jedlé sody do těsta hned při zadělávání, tak, jak mi poradila Zdeňka. Soda neutralizuje i tu lehounkou kyselost, která by jinak v kváskovém pečivu mohla být.
Ostatně totéž tvrdí i S.E.Katz ve své knize Síla přírodní fermentace , kde píše:
„Pamatujte si, soda sladí!“
A já to po včerejším pečení můžu potvrdit :-)
Suroviny:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
– vše dobře rozmícháme a necháme zakryté kvasit asi 12-14 hodin v teplé místnosti
Dále:
- 130 g vody
- 350 g hladké mouky
- 30 g oleje
- 30 g sezamu
- 2 rovné lžičky soli
- 1/3 lžičky jedlé sody
Postup:
k vykvašenému kvásku přidáme zbývající suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 90 minut rozkynout v teplém prostředí.
Pak těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého vytvarujeme bulku. Všechny bulky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme před pečením nakynout – moje bulky v obýváku, ohřátém krbovými kamny, docela pospíchaly, byly nakynuté už po hodině. Nakynuté a trochu povolené do stran.
Troubu i s dlaždicí jsem zapnula v předstihu, takže jsme fólii s bulkami , potřenými vodou, jen na dlaždici sešoupli – ani pekařskou lopatu netřeba :-)
Pekly se asi 15-20 minut/230-250°C, po prvních pěti minutách pečení jsme je znovu postříkali vodou.
Bulečky mají trochu pevnější kůrku, ale jinak chutnají úplně stejně lahodně, jako ty s droždím a delší fermentací.
Napsat komentář