Sýrové housky jsou můj starší, opravdu jednoduchý, ale moc dobrý recept. Těsto je příjemně tvárné, hodí se nejen na housky, ale klidně i na rohlíky, kaiserky či obyčejné bulky. Prostě – jakkoliv tvarované pečivo úžasně voní i chutná sýrem , je křupavé, a zároveň i měkké. To podle toho, jak ho v troubě necháte vypéct.

Suroviny

Těsto:

  • 270-280 g vody
  • 1 lžička cukru
  • 40 g oleje
  • 80 g strouhaného sýra
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 500 g hladké mouky
  • 10-13 g čerstvého droždí

Na potření a posyp:

  • vejce
  • strouhaný tvrdý sýr

sýrové housky

 

Sýrové housky postup

V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché – včetně strouhaného sýra, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto, který trvá asi 90 minut.

Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin (včetně strouhaného sýra) a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40-60 minut.

Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 10-14 kusů, budoucích houstiček. Všechny kousky necháme 5-8 minut odpočinout (těsto začne znovu kynout, změkne, lépe se tvaruje – není už tak „gumové“) a pak už můžeme tvarovat. Je to jedno, kterým způsobem. Jestli upleteme housky z jednoho pramene (jako ty na fotografiích) nebo všem známou klasiku – housky ze třech pramenů?

Snad vám s tvarováním housek pomůže moje video:

.

To pak každý kus těsta ještě rozdělíme na tři kousky a necháme 5-8 minut odpočinout, Těsto znovu začne kynout a bude poddajnější. Poté ze všech kousků těsta vyválíme stejně dlouhé prameny a vždy ze třech spleteme do houstiček (zaplétání cůpků zná určitě každý).

Ať tvarujeme jedním způsobem, druhým či třetím (nebo jste se doma rozhodli péct úplně jiné tvary, než housky). všechny hotové houstičky uložíme na plech s pečicím papírem, kde budou asi 30-45 minut kynout.

Vykynuté je potřeme rozšlehaným vejcem, bohatě posypeme strouhaným sýrem a upečeme ve vyhřáté troubě. Pokud vám chutnají měkounké, kupované sýrové rohlíky, budete housky péct při 200 °C, asi 20 minut. Kdo má rád pečivo křupavé a trochu vypečené, upeče housky při 220 °C, přibližně 15-18 minut. Doporučuji časem vyzkoušet oba způsoby a tak se rozhodnout, které housky jsou pro vás chutnější.

Naše sýrové housky si hoví v látkové ošatce od Wrap up.cz z limitované kolekce frýdeckého historického vzoru, která jim náramně sluší!