Raženky nebo kaiserky jsou upečené ze světlého těsta, zadělaného s trochou majonézy. Majonézové těsto mám moc ráda. Je opravdu jemné, až jakoby hedvábné, a velmi variabilní.
Snese přídavek jakýchkoliv semínek nebo drobně krájených surovin pro dochucení (suchý salám, sýr, škvarky, olivy, bylinky ad.), ale nám velice chutná i bez těchto drobností. Majonézové raženky nejsou suché, hodí se jíst i samotné, bez nějakých příloh. Jsou peřinkově měkké a stejné vydrží minimálně i druhý den po upečení.
Majonézové raženky – suroviny
- 500 g hladké mouky
- 230 g vody
- 50 g majonézy
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 12-14 g čerstvého droždí
- vejce nebo voda na potření před pečením
Postup
V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Nejlíp to jde robotem, ale můžeme zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.
Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na kousky. Raději menší, u vělkých kousků těsto po naražení raznicí „vytéká“ mimo ni. Obvykle připravuji 14-16 kousků. Z každého dílku těsta uděláme malou bulku. Po krátším předkynutí (cca 10-15 minut) kuličky těsta rukou lehce zploštíme a narazíme omoučenou raznicí téměř až k podložce. (Máte-li doma oválnou raznici jako já na fotografiích, připravte před naražením bulky oválného tvaru.)
Takto oražené bulky uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem a necháme dokynout před pečením. Vykynuté je potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme je posypat semínky nebo hrubou solí a celým kmínem, a vložíme upéct do vyhřáté trouby (210-220 °C / 15-18 minut).
Dobrý den, paní Ivo,
prosím Vás o radu. Když raznicí narazím bulky, při kynutí se mi hodně otevřou a při pečení se úplně „rozšklebí“ – celý tvar se rozjede . Jak to udělat, aby raženky měly krásný pravidelný tvar s oražením tak pěkně uravřeným, jako máte na fotografiích?
Děkuji za odpověď, Lenka
Dobrý den, Leni,
můžete mi prosím popsat Váš způsob tvarování raženek?
Iva
Dobrý den , na váš si dovolím reagovat , také dělám a když mám udělané bochanky , tak vytvořím raznicí bulku , otočím vrchní stranou dospod , nechám vykynout a pred pečením obrátím zpět , ještě nechám asi 5 min.a pak peču, vždy se provedou 🍀
Dobrý den, dělám už po několikáté a jsou skvělé, jen se mi nedaří tak krásný vzor. Orazim, nechám ještě vykynout, vložím do trouby, bulky vyskočí a vyrazeny tvar se ztrati. Nenapadá Vás, kde dělám chybu? Dekuji
Dobrý den, zkuste je narazit hlouběji a dejte vědět, zda to pomohlo :-)
Iva
Dobrý den, nemám radnici mohu je zaplést ? Děkuji
Dobrý den, stoprocentně :-)
Iva