Do zlatova upečené raženky s tečkami použitých zelených bylin chutnají nejlépe k dobrému sýru (podávané jako příloha, suché) nebo jednoduše potřené máslem, bez další přílohy. Na jejich chuti je totiž poznat jak použité podmáslí, tak samotné bylinky – u nás vítězí dvojice pažitka s petrželkou.

Bylinkové raženky mají světlounkou střídu. Samozřejmě je můžete upéct s částí mouky celozrnné – tady počítejte s lehce zvýšenou potřebou vody do těsta, nebo je můžete upéct s omládkem, pokud jste zvyklí. Přidané bylinky pokaždé zaručí zcela jinou chuť pečiva, než na jakou jsme u klasiky zvyklí.

Suroviny na bylinkové raženky

  • 100 g podmáslí
  • 190-200 g vody
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 25 g rozpuštěného sádla
  • 500 g hladké mouky
  • 10-12 g čerstvého droždí
  • 2 velké hrsti krájených čerstvých bylinek – pažitky, tymiánu, bazalky, oregana nebo hladkolisté petrželky (míchané podle chuti)
  • lněné semínko na posyp (nemusí být)

bylinkové raženky

Postup

Pomocí domácí pekárny: Mimo bylinek vložíme do formy pekárny všechny suroviny (nejprve tekuté, pak suché) a použijeme program Těsto. Bylinky k těstu přihodíme během hnětení, až po prvním zvukovém signálu pekárny. Tak máme úplnou jistotu, že nebudou od háků pekárny rozmačkané.

Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek všech surovin (zatím bez bylinek) a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Zcela ke konci hnětení přisypeme i bylinky a necháme je robotem vmísit do těsta. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to přibližně 40-60 minut.

Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme na stůl, propracujeme a rozdělíme na 14 dílků – z každého uděláme malý bochánek. Po krátším předkynutí (cca 10-15 minut) kuličky těsta rukou lehce zploštíme a narazíme omoučenou raznicí téměř až k podložce. Takto oražené bulky uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem a necháme dokynout před pečením. Vykynuté postříkáme vodou, můžeme posypat lněným semínkem a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / asi 14-17 minut).