Ty příjemné chvíle prožil snad každý – gril se roztápí, hostitelka nabízí sklenky s pitím a něco k zakousnutí. Během srdečného vyprávění a častého ochutnávání připravených dobrot utíká čekání na grilované maso mnohem příjemněji a rychleji. Maličké, slané buchtičky – jednohubky voní uzeným masem, smaženou cibulkou i česnekem a splňují přesně to, proč byly upečeny – příjemné polechtání chuťových pohárků, než k nim dorazí chod hlavní, grilovaný…
Je to chuťovka podobná trhacímu chlebu, jen ještě jednodušeji tvarovaná.
(I tento snadný recept je součástí nové knihy Hrátky s těstem :-) )
Suroviny:
130 g vody
300 g hladké mouky
50 g změklého sádla
1 lžička cukru
1-1a1/2 rovné lžičky soli
15 g čerstvého droždí
hrst drobně krájeného uzeného masa
hrst smažené sušené cibulky
Na promazávání buchtiček mezi sebou:
2-3 lžíce sádla
3 rozetřené stroužky česneku

Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 30-45 minut kynout.
Vykynuté ho propracujeme, rozdělíme na 7-8 dílků a z každého vyválíme jako mužský prst silný váleček. Pečící formu vytřeme sádlem a urovnáme do ní válečky. Jeden vedle druhého, aby měly dost místa na kynutí, promažeme je mezi sebou připraveným česnekovým sádlem.

Vezmeme stěrku, smočíme ji v sádle a válečky překrojíme (viz foto ) na malé buchtičky. Nakrájíme je tak po jejich celé délce, rýhy po překrojení také pomažeme česnekovým sádlem. Velikost buchtiček zvolíte sami, my je měli opravdu maličké, jako jednohubky :-)
Po krátkém nakynutí vložíme formu s buchtičkami do vyhřáté trouby a upečeme (200°C/25-30 minut).
A protože jsou buchtičky maličké a dobře se z pekáčku odebírají, můžeme je podávat a pojídat ještě horké…
Zkuste někdy místo uzeného masa použít škvarky, nebo použijte cibuli čerstvě osmaženou na troše recepturního sádla.

Recept vypadá lákavě, zítra hned vyzkouším.
Úžasné,výborná chuť dělala jsem k čočce.
Než se upeklo maso, bylo snězeno. Super.
Zkusila jsem i na sladko jako dukátové buchtičky. Ňam.
Zadělala jsem v bezlepkové verzi a těsto už kyne. 😊 Vaše vypadají úžasně.👍😊
Dobrý den, můžu se zeptat, zda jsou buchtičky dobré i na druhý den po upečení?
Děkuji!
Dobrý den, ano, pokud je nějak extremně nevypečete, jsou :-)
Iva
Dobry den. Jsou výborné a dělala jsem už potreti . Ale posledni co jsem dělala dvojitou davku jsem asi dala moc droždí . Kolik prosím dáváte na dvojnásobek ? Dekuji
Dobrý den,jak velkou formu používáte?
Děkuji.
Iva
Tak toto je luxusní záležitost
To uzené a cibulka se dob těsta přidává už před kynutím?
Ano :-)
Dobrý den, Ivo, mohu zadelat večer a nechat kynout v lednici a upéct ráno? Děkuji
Dobrý den Ivo, tyto slané buchtičky jsem nyní odzkoušela na svém penzionu o Vánocích pro hosty k snídani a měly velký úspěch. Jako náplň jsem měla moravské uzené a sýr a samozřejmě i smaženou cibulku v těstě. Určitě jsem nepekla naposledy. Moc děkuji Jitka
Jaky mate penzion? 😍
Dobrý den, šlo by predchystat večer předem,nechat kynout v lednici a ráno pouze péct?
Dobrý den, určitě ano. Zkuste třeba malinko snížit množství droždí, aby těsto kynulo ještě pomaleji.
Iva