Ty příjemné chvíle prožil snad každý – gril se roztápí, hostitelka nabízí sklenky s pitím a něco k zakousnutí. Během srdečného vyprávění a častého ochutnávání připravených dobrot utíká čekání na grilované maso mnohem příjemněji a rychleji. Maličké, slané buchtičky – jednohubky voní uzeným masem, smaženou cibulkou i česnekem a splňují přesně to, proč byly upečeny – příjemné polechtání chuťových pohárků, než k nim dorazí chod hlavní, grilovaný…

Je to chuťovka podobná trhacímu chlebu, jen ještě jednodušeji tvarovaná.
(I tento snadný recept je součástí nové knihy Hrátky s těstem :-) )

Suroviny:

130 g vody
300 g hladké mouky
50 g změklého sádla
1 lžička cukru
1-1a1/2 rovné lžičky soli
15 g čerstvého droždí
hrst drobně krájeného uzeného masa
hrst smažené sušené cibulky

Na promazávání buchtiček mezi sebou:
2-3 lžíce sádla
3 rozetřené stroužky česneku

Slané trhací buchtičky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 30-45 minut kynout.

Vykynuté ho propracujeme, rozdělíme na 7-8 dílků a z každého vyválíme jako mužský prst silný váleček. Pečící formu vytřeme sádlem a urovnáme do ní válečky. Jeden vedle druhého, aby měly dost místa na kynutí, promažeme je mezi sebou připraveným česnekovým sádlem.

Slané trhací buchtičky

Vezmeme stěrku, smočíme ji v sádle a válečky překrojíme (viz foto ) na malé buchtičky. Nakrájíme je tak po jejich celé délce, rýhy po překrojení také pomažeme česnekovým sádlem. Velikost buchtiček zvolíte sami, my je měli opravdu maličké, jako jednohubky :-)

Po krátkém nakynutí vložíme formu s buchtičkami do vyhřáté trouby a upečeme (200°C/25-30 minut).
A protože jsou buchtičky maličké a dobře se z pekáčku odebírají, můžeme je podávat a pojídat ještě horké…

Zkuste někdy místo uzeného masa použít škvarky, nebo použijte cibuli čerstvě osmaženou na troše recepturního sádla.

Slané trhací buchtičky