Vrcholící léto a jeho přerod do podzimu jsou pro mě vždy ve znamení bohaté úrody rajčat, která máme doma všichni rádi. Jíme je hlavně v čerstvém stavu, ale když je jich hodně, zkouším je občas přidat i tam, kde by je nikdo nečekal.
Tyhle rajčatové rohlíky mile překvapily. Už vizuálně, svou úžasnou barvou. A pak i chuťově – jsou výrazně cítit rajčaty, i tu bazalku s česnekem tam někde na patře poznáte :-)
Suroviny:
- 380-400 g zralých červených rajčat
- 600-620 g hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 15-17 g čerstvého droždí
- 2 stroužky česneku
- 2x cca 8 cm snítka bazalky
- 12 g soli
- 40 g změklého sádla
Sezamová semínka na posyp rohlíků před pečením.

Postup:
Opláchnutým rajčatům vykrojíme středový zbyteček po stopce a nakrájíme je na několik menších kousků, aby se dobře mixovala. Můžeme je rozmixovat přímo tyčovým mixérem ve vyšší a úzké nádobě nebo v širší a nižším sekáčku (drtičem) potravin, který bývá také součástí výbavy těchto tyčových mixérů. Rajčata rozmixujeme do tekuté směsi, pak k nim vhodíme i česnek a bazalku a ještě vše krátce pomixujeme. Tato voňavá tekutá směsice je základem těsta na rohlíky. (Gramáž je uvedena 380-400 g – mixujeme plných 400 g rajčat, ale na stěnách misky jich ta cca lžíce stejně zůstane.)
Příprava těsta v domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: V míse robotu rozmícháme droždí s cukrem, pak přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.
Nadýchané, vykynuté těsto vytáhneme na desku stolu, lehce ho propracujeme a rozdělíme na 16 kusů. Z každého uděláme pevnou bulku, všechny je necháme 7-10 minut odpočívat.
Z bulek vytvarujeme rohlíky, všechny je uložíme na jeden plech s pečícím papírem, necháme dobře dokynout (cca 45 minut), pak postříkáme vodou z rozprašovače, posypeme sezamovými semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C / 12-15 minut).
Dobrý den, rajčata se musí loupat? Děkuji
Dobrý den, ne, určitě ne – jen vykrojit „bubáka“ :-)
Dnes jsem upekla, jsou vynikající, díky za recept. S těstem se výborně pracuje.
To mám velikou radost :-) díky za zprávu!
Iva
Peču několik druhů rohlíků, tyto mne zaujaly barvou na obrázku a pak i receptem. Rozhodl jsem se je vyzkoušet a včera jsem je upekl. Zralých rajčat (a máme vlastních dost) mi však bylo líto a proto jsem na zadělání použil rajčatový protlak (passatu) z obchodu. Část z nich jsem před pečením posypal sýrem.
Rohlíky jsou výborné, budu je občas dělávat.
Tyto „červené“ rajčatové už jsem dělal, jsou výborné a vzhledově zajímavé. Zkusím udělat i „zelené“ se špenátovým protlakem nebo nějakým méně výrazným pestem (bazalkové se mi zdá moc výrazné).