Rohlíky jsou hodně celozrnné, přesto lehounké a moc dobré i druhý den, pokud vám zbydou. A hlavně – jsou domácí, od maminky!
Suroviny:
na omládek
100 g vody
lžičku sladěnky
8-9 g droždí
130 g hladké mouky
Dále
100 g vody
5 lžic kefíru (koupeného o lžíci méně, je řidší, než domácí)
5 lžic oleje
2 rovné lžičky soli
1/2 lžičky drceného kmínu
50 g žitné celozrnné mouky jemné
280 g pšeničné celozrnné mouky jemné
Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a v zavřené pak 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme pekárnou vypracovat těsto. Nakynout jsem nechala v míse, těsto je volnější.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a uděláme rohlíky – měla jsem 8 velkých. Pokud je třeba, můžeme těsto při práci mírně podsypnout, z hodně pomoučeného těsta jdou rohlíky špatně svinout i vyválet.
Rohlíky necháme nakynout na plechu, potřeme vodou, rozmíchanou s troškou solamylu, posypeme vločkami a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).
Vločky jsou použity sojové.
Dobrý večer chci se zepta prosím dá se použít pohankovocelozrná mouka nebo jiném receptu předem děkuji.
Dobrý den,
máte na mysli celozrnnou pohankovou mouku? Je dobrá, ale bez lepku, proto jsem jí (pokud jsem použila) dávala do těsta jen trošku. Sem bych ji určitě místo pšeničné nepoužila.
Dobrý den. Můžu kefír nahradit sójovým jogurtem? Dcera má intoleranci laktózy. Děkuji
Dobré ráno, určitě můžete. Jen ho nařeďte do hustoty kefíru, třeba vodou.
Mockrát děkuji. Po víkendu jdu na to:-)
Dobrý den. Zrovna doma nemám kefir a chtěla jsem recept vyzkoušet. Dá se něčím nahradit? Treba zakysanou smetanou? Nebo mám raději počkat, až bude doma kefir:)
Dobrý den, určitě nahradit můžete. Ale než tučnou zakysanku, spíš bych vodou lehce naředila bílý jogurt ;-)
Iva
Vynikajici! Misto hladke jsem dala hladkou spaldu, skvele pecivo!
Ivo, celozrnné rohlíy jsou naprosto skvělé, peču je moc ráda. Dokonce dávám ceozrnnou mouku už do omládku a vše funguje bez chybičky. moc děkuji za další skvělý recept!
Jsem moc ráda, že se recept tak moc osvědčil! :-) Děkuji za zprávu!
Skvělé pečivo! Máme rádi celozrnné a tohle opravdu nemá chybu!! Lehoučké a měkké i druhý den.
Dobrý den, Ivo, šlo by tohle těsto dát do formy a upéct ve tvaru chleba? Děkuji!
Dobrý den, určitě :-)
Dobrý den Ivo, po mnoha pokusech na 100% celozrnné pečivo (většina nevyšla), jsem našla Vaše stránky a musím říct, že se tohle pečení fakt povedlo a byla jsem nadšená. Díky za podrobný postup na omládek, zkusím ho u nezdařených celozrnných špaldových bulek, doufám že se konečně povede a nebude to zase jen další pečivo pro slepičky :)) Každopádně jsem objevila další surovinu co neznám – sladěnku. Za recepty, postupy a selské vysvětlení moc DĚKUJI a přeji krásný den, Zuzka
Děkuji, Zuzko, moc!
Iva