Rohlíky jsou hodně celozrnné, přesto lehounké a moc dobré i druhý den, pokud vám zbydou. A hlavně – jsou domácí, od maminky!

Suroviny:
na omládek

100 g vody
lžičku sladěnky
8-9 g droždí
130 g hladké mouky
Dále
100 g vody
5 lžic kefíru (koupeného o lžíci méně, je řidší, než domácí)
5 lžic oleje
2 rovné lžičky soli
1/2 lžičky drceného kmínu
50 g žitné celozrnné mouky jemné
280 g pšeničné celozrnné mouky jemné

 

Celozrnné rohlíky s omládkem
Celozrnné rohlíky s omládkem

Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a v zavřené pak 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme pekárnou vypracovat těsto. Nakynout jsem nechala v míse, těsto je volnější.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a uděláme rohlíky – měla jsem 8 velkých. Pokud je třeba, můžeme těsto při práci mírně podsypnout, z hodně pomoučeného těsta jdou rohlíky špatně svinout i vyválet.

Rohlíky necháme nakynout na plechu, potřeme vodou, rozmíchanou s troškou solamylu, posypeme vločkami a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).
Vločky jsou použity sojové.

 

 

11 Comments

  • Posted 25.2.2016 19:55 od Lenka 0Likes

    Dobrý večer chci se zepta prosím dá se použít pohankovocelozrná mouka nebo jiném receptu předem děkuji.

    • Posted 26.2.2016 8:45 od Iva 0Likes

      Dobrý den,
      máte na mysli celozrnnou pohankovou mouku? Je dobrá, ale bez lepku, proto jsem jí (pokud jsem použila) dávala do těsta jen trošku. Sem bych ji určitě místo pšeničné nepoužila.

  • Posted 3.8.2016 12:41 od Lucie 0Likes

    Dobrý den. Můžu kefír nahradit sójovým jogurtem? Dcera má intoleranci laktózy. Děkuji

    • Posted 4.8.2016 5:48 od Iva 0Likes

      Dobré ráno, určitě můžete. Jen ho nařeďte do hustoty kefíru, třeba vodou.

  • Posted 4.8.2016 20:54 od lucie 0Likes

    Mockrát děkuji. Po víkendu jdu na to:-)

  • Posted 30.4.2020 20:25 od Kristýna 0Likes

    Dobrý den. Zrovna doma nemám kefir a chtěla jsem recept vyzkoušet. Dá se něčím nahradit? Treba zakysanou smetanou? Nebo mám raději počkat, až bude doma kefir:)

    • Posted 1.5.2020 7:47 od Iva 0Likes

      Dobrý den, určitě nahradit můžete. Ale než tučnou zakysanku, spíš bych vodou lehce naředila bílý jogurt 😉
      Iva

  • Posted 3.7.2020 16:19 od HANA 0Likes

    Vynikajici! Misto hladke jsem dala hladkou spaldu, skvele pecivo!

  • Posted 7.2.2021 18:24 od Martina 0Likes

    Ivo, celozrnné rohlíy jsou naprosto skvělé, peču je moc ráda. Dokonce dávám ceozrnnou mouku už do omládku a vše funguje bez chybičky. moc děkuji za další skvělý recept!

    • Posted 8.2.2021 10:16 od Iva 0Likes

      Jsem moc ráda, že se recept tak moc osvědčil! 🙂 Děkuji za zprávu!

  • Posted 17.5.2021 13:59 od Šárka 0Likes

    Skvělé pečivo! Máme rádi celozrnné a tohle opravdu nemá chybu!! Lehoučké a měkké i druhý den.

Přidejte komentář