Rohlíky jsou hodně celozrnné, přesto lehounké a moc dobré i druhý den, pokud vám zbydou. A hlavně – jsou domácí, od maminky!

Suroviny:
na omládek

100 g vody
lžičku sladěnky
8-9 g droždí
130 g hladké mouky
Dále
100 g vody
5 lžic kefíru (koupeného o lžíci méně, je řidší, než domácí)
5 lžic oleje
2 rovné lžičky soli
1/2 lžičky drceného kmínu
50 g žitné celozrnné mouky jemné
280 g pšeničné celozrnné mouky jemné

 

Celozrnné rohlíky s omládkem

Celozrnné rohlíky s omládkem

Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a v zavřené pak 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme pekárnou vypracovat těsto. Nakynout jsem nechala v míse, těsto je volnější.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a uděláme rohlíky – měla jsem 8 velkých. Pokud je třeba, můžeme těsto při práci mírně podsypnout, z hodně pomoučeného těsta jdou rohlíky špatně svinout i vyválet.

Rohlíky necháme nakynout na plechu, potřeme vodou, rozmíchanou s troškou solamylu, posypeme vločkami a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).
Vločky jsou použity sojové.