Potřebujete rohlíčky na svačinu nebo jen tak, na chuť? Pak je tento recept tím pravým – menší, lehoučké a žluťounké makovky, přislazené pouze vanilkovým cukrem, díky kterému voní skutečně do daleka, jako by nám samy skákaly do dlaní…
Suroviny:
- 220-230 g vody (podle velikosti použitých žloutků)
- 2 žloutky
- 50 g sádla
- 1/2 rovné lžičky soli
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 3 vanilkové cukry (60 g)
- 10 g čerstvého droždí
Na potření a posyp:
- vejce
- mák

Postup:
Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček.
Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy.
Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem.
Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka, posypeme celým mákem a upečeme (190-200 °C / 13-17 minut).
Úžasná dobrota neskutečně nadýchané těsto 👌
To mě těší, u nás také velice bodovaly! :-)
Iva
Velmi dobré loupáčky (makovky). Dovolím si však upozornit na maličkost v receptuře, která by mohla vést k výrobě rohlíků nechutných. V receptuře je uvedeno „3 vanilkové cukry (60 g)“. A to není správně. hmotnost 60g platí pro 3 sáčky cukru vanilinového, ne vanilkového. Vanilin je umělá (chemická) náhražky vanilkové příchutě. A můžete si ověřit v kterémkoliv obchodě, že 20g vanilinového cukru odpovídá 8g cukru vanilkového; na některých sáčcích je to tak výslovně uvedeno. Výrobci dokonce balí vanilinový cukr a vanilkový cukr tak, aby byly zaměnitelné sáček za sáček. Takže doporučuji v receptu upravit na „3 sáčky vanilkového nebo vanilinového cukru“ a hmotnost 60g vypustit.
tak to jsem se lekl…po přehrabání odp. koše jsem správně :D
Rohlíčky jsou úžasné, rychlé, stojí za to si je upéct když máte na něco chuť a zrovna nic doma a není :-)