Potřebujete rohlíčky na svačinu nebo jen tak, na chuť? Pak je tento recept tím pravým – menší, lehoučké a žluťounké makovky, přislazené pouze vanilkovým cukrem, díky kterému voní skutečně do daleka, jako by nám samy skákaly do dlaní…
Suroviny:
- 220-230 g vody (podle velikosti použitých žloutků)
- 2 žloutky
- 50 g sádla
- 1/2 rovné lžičky soli
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 3 vanilkové cukry (60 g)
- 10 g čerstvého droždí
Na potření a posyp:
- vejce
- mák
Postup:
Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček.
Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy.
Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem.
Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka, posypeme celým mákem a upečeme (190-200 °C / 13-17 minut).
Úžasná dobrota neskutečně nadýchané těsto 👌
To mě těší, u nás také velice bodovaly! :-)
Iva
Velmi dobré loupáčky (makovky). Dovolím si však upozornit na maličkost v receptuře, která by mohla vést k výrobě rohlíků nechutných. V receptuře je uvedeno „3 vanilkové cukry (60 g)“. A to není správně. hmotnost 60g platí pro 3 sáčky cukru vanilinového, ne vanilkového. Vanilin je umělá (chemická) náhražky vanilkové příchutě. A můžete si ověřit v kterémkoliv obchodě, že 20g vanilinového cukru odpovídá 8g cukru vanilkového; na některých sáčcích je to tak výslovně uvedeno. Výrobci dokonce balí vanilinový cukr a vanilkový cukr tak, aby byly zaměnitelné sáček za sáček. Takže doporučuji v receptu upravit na „3 sáčky vanilkového nebo vanilinového cukru“ a hmotnost 60g vypustit.
tak to jsem se lekl…po přehrabání odp. koše jsem správně :D
Rohlíčky jsou úžasné, rychlé, stojí za to si je upéct když máte na něco chuť a zrovna nic doma a není :-)
Dakujem za jedine recep
Dakujem nielen za tento,ale za všetky recepty ktoré som vyskúšala.Nebol jediný,ktorý by pri dodržaní pravidiel nefungoval.Je to obdivuhodná práca ktorú robíte aj pre nás nepekárov,ale nadšencov Vašich receptov.
Zdravím Beata
Děkuji Vám, Beato!
Iva