Kynuté recepty se surovinami odměřenými na hrníčky nemám moc ráda. Tento moc spolehlivý recept na jogurtové těsto mi předala kamarádka Jituška, která na mě dohlíží už jen z obláčku, a já na ni mohu pouze s láskou vzpomínat. Těsto je univerzální, hodí se na slané nebo sladké pečivo.

Podle toho, co z těsta budete péct, v něm zvýšíte množství soli nebo cukru. Toto tvárné těsto se hodí na koláče, frgále i pizzy, všechno pečivo z něj zůstane dlouho vláčné. Hrnky mají objem 250 ml.

Jogurtové těsto suroviny

  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 9-18 g čerstvého droždí

Postup

Množství droždí použijeme podle toho, jak dlouho má těsto kynout. Pro kynutí v lednici (večer uhníst, uložit do lednice, ráno péct) použijeme nejnižší množství, na klasické kynutí a pečení dáme droždí více.

Droždí v misce rozetřeme s cukrem, přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme pružné a hladké těsto. V případě potřeby (na měkčí těsto na koláč či pizzu) přidáme 1-2 velké lžíce vody.

Těsto zakryjeme, necháme ho vykynout a použijeme. Naposledy jsme z něj pekli maličké slané žemličky – na fotografiích.

Jogurty, které používám, bývají různě husté. I s tím je třeba při zadělávání těsta počítat a přidat lžíci vody nebo mouky navíc.

Hrnky, jak jsem psala hned na začátku, mají objem 250 ml. Suroviny (hlavně mouku), které do nich budete nabírat, nijak nesetřepávejte a nenabírejte do vrchovata.