Pečivo ze ždímaného těsta je nadýchané a lehounké, na řezu vypadá podobně jako plundrové.
Místo másla je na promazávání použito sádlo, které pak v hotovém pečivu nijak rušivě na chuti nepoznáte. Pro někoho bude výroba ždímaného těsta asi snadnější i rychlejší než výroba těsta plundrového (provalovaného), ze kterého má spousta lidí zbytečné obavy.
Suroviny na závin:
Těsto
- 250 g vody
- 40 g cukru
- 30 g oleje
- špetka soli
- 150 g polohrubé mouky
- 350 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí
Na potření mezi pláty těsta
- 100 g změklého sádla
Postup
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a použijeme program Těsto.
Nemáme-li domácí pekárnu, rozmícháme v troše přichystané vody 1-2 lžičky cukru, několik lžic mouky a všechno droždí (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství surovin) a necháme 20 minut vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek všech surovin, těsto uhněteme a v teple místnosti necháme vykynout.
DOPORUČENÍ: Lépe se pracuje s chladným těstem a sádlem pouze povoleným, ne rozpuštěným. Těsto můžete po uhnětení dát kynout do lednice. Vykyne tam dobře a pěkně a do studeného se sádlo nebude vpíjet.
Hotové těsto vytáhneme na stůl, propracujeme, rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 15 minut odpočinout.
Pak každou z nich rozválíme na přibližně stejně veliký obdélník, potřeme prochladlým rozpuštěným sádlem (kromě uzoučkých okrajů) a zakryjeme dalším plátem těsta. Ten opět potřeme a zakryjeme a stejně opakujeme až k poslednímu plátu těsta.
Nejvrchnější, pátý obdélník nepotíráme. Okraje na všech čtyřech stranách stiskneme k sobě, spojíme a celý plát srolujeme jako závin.
Chytneme ho na koncích do rukou a zkroutíme jako když ždímáme prádlo.
A máme připraveno k použití. Např. rozválet a naplnit jablky s rozinkami a skořicí a upéct jako závin.
Dobrý den, nevlastním domácí pekárnu. Píšete, že „hotové těsto vytáhneme..“ Znamená to, že těsto zadělané bez pomoci pekárny mám nechat vykynout, nebo se s ním pracuje hned? Děkuji, Jana
Dobrý večer, Jano,
ano, pochopila jste dobře. Droždí s trochou cukru a mouky rozmíchejte ve vodě (vše odebrané z přichystaných surovin), nechte 20 minut pracovat, pak přidejte zbytek surovin, uhněťte těsto a nechte ho vykynout. Toto vykynuté těsto pak dále zpracujte…
Senzace! Trochu jsem zaexperimentovala. Těsto jsem si kompletně udělala včera a dala jsem ho přes noc do ledničky. Kynulo pěkně i v tom chladnu v pytlíku. Dnes jsem ho vyndala a rovnou rozválela na závin. Bylo ho tolik, že by se mi štrůdl ani nevešel na plech, tak jsem kus odkrojila a udělala navíc tři krásné „loupáky“. Závin jsem naplnila tvarohem a meruňkovou marmeládou, upekl se nádherně. Vypadá přesně jako tady úvodní fotka – vnější vrstva těsta „lístkuje“ a uvnitř je krásně hebké. Zařazuju si ho mezi své oblíbence.
Děkuji za pozitivní ohlas :-) moc mě těší, že se Vám pvedlo!
Iva
Dobrý den mám dotaz,můžu místo sádla použít máslo .Bude konečný výsledek stejný jako se sádlem?
děkuji.
Dobrý večer, určitě můžete, bude to voňavější :-)
Iva
Dobrý den !Tak vyzkoušeno ,místo sádla máslo.Jde to ,závin jsem pekla s jablky a je fakt vynikající.Je dobrý i druhý den.Kousek nám zbyl tak jsme ho s manželem dojedli třetí den a stále dobrý.S těstem se i dobře pracuje ,jediný problém pro mne byl, rozválet zatočené těsto.Ale napodruhé to bude lepší ,chce to praxi.Brzy se chystám na makový.Děkuji za recept
Dobrý den včera jsem zkoušela udělat závin z tohoto těsta. Měla jsem problém, jak ho rozválet? Musím rozvalovat celou nohavici, nebo si můžu odkrajovat kousky? Po zatočení hned rozvalovat nebo nechat zase kynout? Těsto se mi při rozvalování trhalo v lístcích. Prosím pomoc.
Dobrý den, Lenko, mrzí mě, že jste měla takové nesnáze. Vždy, když se těsto brání rozvalování nebo tvarování, dopřejte mu pár minut odpočinku (5-8), zvláční, změkne a nechá se lépe tvarovat. Klidně bych ho pak rozřízla napůl, lépe se s ním manipuluje a kratší záviny se líp vejdou na plech. Tady mám recept, který navazuje na výrobu tohoto těsta:
https://www.pekarnomanie.cz/jablkovy-zavin-ze-zdimaneho-testa/
Bude Vám to takto stačit?
Iva
Děkuji. Zkusím ho ještě jednou. Možná jsem to těsto měla dost tuhé, špatně se mi rozvalovalo. Myslela jsem, že už ho dělat nebudu, ale manžel mi řekl, že toto je zatím nejlepší těsto na závin, co jsem dělala. Ještě jednou moc děkuji. Lenka
Pokud bylo těsto hodně tuhé, přidejte do něj jednu nebo dvě lžíce vody.
Jsem vegetarián směřující k veganství. Dal by se použít jiný tuk než sádlo? Děkuji
Dobrý den, použila bych máslo, které jako vegan asi také nemůžete. Jinak nevím, bohužel neporadím, jiné tuky nepoužívám a olej se takdy použít nedá.
Iva
je to věc volby. budete vegan, nebudete mít štrůdl
Děkuji za skvělý recept, těsto nádherně vykynulo, naplnila jsem ořechovou náplní, výsledek úžasný :-)
Mám opravdu radost, že se recept osvěčil – u nás máme tohle pečivo velice rádi :-)
Úžasný recept 👍👍👍🤩
Děkuji! :-)
Dobrý den, prosím, poradíte mi? Byla to tragédie! Těsto šlo velmi těžce vyválet na pláty, ale roztáhla jsem ho jako štrůdlové. Nicméně s velkou prací jsem tam namazala cca 70g. A i když jsem krajem spojila, těsto nešlo rozvalet, protože po sobě jendotlivé vrstvy strašně klouzaly, jakmile jsem trochu zatlačila válečkem. Byl to fakt horor 🙈😂 ale recept mi přijde zajímavý, tak si říkám, jestli byste neuměla poradit. Každopádně přeji hezký den a díky za všechny Vaše recepty ❤️
Dobrý den, po rozdělení těsta na 5 dílů – udělala jste z nich nejdříve bulky? A před válením je nechala 15 minut odpočinout? Pokud ne, těsto se bude válení bránit. Není nutné je rozvalovat na obr pláty.
Dobrý den, dělala jsem vše podle receptu, jen jsem použila máslo, ale závin lístkoval jen na povrchu, zevnitř to bylo jen kynuté těsto bez plátkování. Dala jsem i měně náplně, takže byl suchý – dusivý, konce štrůdlu suché. Po vykynutí těsta bylo těsto hebké, nadýchané a sem tam dělalo bubliny,vůbec tuhé nebylo. Při pečení taky z těsta žádný tuk nevytekl. Čím to může být. Nevím jestli ho znovu dělat…….
Dobrý den, máslo má jen 80 % tuku, sádlo je prakticky 100% tuk, tak jste vlastně dala o pětinu méně tuku. Dělala jsem několikrát, a i když přemýšlím horem dolem, nevzpomenu, že bych ho někdy měla takový, jak popisujete. Jediné, co mě kromě záměny tuku napadá jako možný problém, je razantní rozvalování už složeného těsta, s tukem. S těstem se musí pracovat jemně :-) abyste tuk nezapracovala do těsta, ale zůstal mezi ním a těsto pak lístkovalo.
Proč jste vlastně zvolila místo sádla máslo? Že je použito sádlo, v závinu nepoznáte, nemá žádnou „masovou“ vůno nebo chuť :-)
Iva
Děkuji moc za odpověď, máslo jsem dala jen kvůli tomu že ho mám vždy doma po ruce, sádlo vůbec nekupuju, ale budu muset udělat výjimku :-). Taky v příspěvcích přede mnou jste jedné paní doporučovala že může máslo použít že jí závin bude vonět…
.. Takže někdy si to zopakuji se sádlem a také zkusím méně provalovat. Hezký den přeju.
Sádlo používám i proto, že v dnešní době se máslo stále zdražuje. Tak ho kupujeme jen na namazání na chleba – tam ho nijak nenahradíme. V pečivu jde většinou nahradit tím sádlem, které je levnější a které si škvaříme doma z koupeného syrového sádla. :-)
Iva
Zaujal mě Váš recept, sádlo sice nezatracuji, v medovniku mi nevadí, za to sadlove cukroví to mi fakt ani nikomu v rodině nechutná 😁😁.Napadlo mě při čtení článku co zkusit kokosový olej,těsto by mohlo dostat zajímavý exotický nádech. 🤔🤔🤔.Momentálně teď nestíhám vyzkoušet neboť děláme rekonstrukci našeho obydlí 😁😁.ale hned jak skončím určitě vyzkouším.
A co zkusit místo sádla,kokosový olej.https://www.pekarnomanie.cz/zdimane-testo/
Dobrý den,tohle těsto jsem dělal jednou,bylo dobré,ale jenom do té doby než jsem ho začal potírat sádlem,pak se začalo trhat a bylo úplně k ničemu.
Dobrý den, nebylo to proto, že bylo veliké teplo??