Jablkové záviny máme doma moc rádi a tak je peču poměrně často. Většinou z těsta kynutého, které je použito i tady. Není to obyčejné těsto, ale ždímané, vlastnostmi podobné plundrovému, provalovanému. Závin voní jablky a skořicí, je nadýchaný, s tenounkou a křupavou kůrkou.
Suroviny:
Ždímané sádlové těsto – recept ZDE
Dále:
- strouhaná jablka
- několik piškotů
- rozinky
- skořice
- cukr
- vejce na potření závinu
Postup:
Těsto hned po vyždímání rozpůlíme na dva kratší kusy. Každou část s citem rozválíme na plát, kousky piškotovými drobečky a na ně nastrouháme jablka. Jablíčka provoníme mletou skořicí, kterou nešetříme, osladíme je cukrem a plát těsta zavineme. Uzavřeme jeho konce, můžeme je přitom podhrnout pod závin.
Doporučení: Chcete-li, aby těsto hodně lístkovalo, nedávejte náplně tak veliké množství, jako jste zvyklí u klasických závinů.
Takto připravené záviny uložíme vedle sebe na plech s pečícím papírem. Necháme je nakynout (20-30 minut), pak potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 min).
Výborné měkounké těsto s hezkým lístkováním, chutné i druhý den po upečení.
Napsat komentář