Nádherné, veliké koláče. Teninkou vrstvičku těsta kryje bohatá náplň z tvarohu, máku, ořechů nebo povidel, hojně „pocukrovaná“ máslovou posýpkou…
Možná nejznámější jsou frgály s náplní ze sušených hrušek, které se nejprve doměkka uvaří s kořením, pak pomelou a dochutí. Frgále se dělají kulaté, na jeden potřebujeme cca 250-270 g těsta, minimálně stejně tolik náplně co těsta, a nesmíme zapomenout na drobenku.
Suroviny:
500 g hladké mouky
80 g cukru
2 žloutky
50 g másla
70 g sádla
1/3 rovné lžičky soli
strouhaná citronová kůra
230-250 g mléka
21-25 g čerstvého droždí
Náplně:
tvarohová, maková, povidlová, perníková
Drobenka:
250 g polohrubé mouky
200 g másla
200 g cukru (část cukru může být nahrazena cukrem vanilkovým)
Dále:
vejce na potření před pečením
rozpuštěné máslo smíchané s rumem (na pokapání frgálů po upečení)

Postup:
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky (vše z odvážených, připravených surovin) připravíme kvásek, který po 20 minutovém kynutí přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme měkčí vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Všechno těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme (nebo prsty vymačkáme) kulaté a tenké frgály (se stejnoměrnou tloušťkou – sílou těsta) o průměru 30 cm, které uložíme na plech vyložený pečícím papírem.
Bohatě je potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli vykynout.
Okraje frgálů potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě (180-190°C/14-17 minut) a ještě horké pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu. Stejně tak jim potřeme i vypečené okraje.

Dobrý den, chápu to dobře, že z tohoto množství budou 4 frgaly?
Dobrý den, ano, 4 kusy.
Už jsem frgále párkrát zkoušela, ale nebylo to ono. Váš recept ale nezklamal. Byla jsem nadšená já i děti. Udělala jsem tedy jen 3 kusy tak akorát na plech. Nejlepší byly ty s hruškovými povidly a drobenkou☺
Budu skouset v pátek pak se pochlubim
Dobrý den,
Zajímá mě, zda lze sadlo v receptu necim nahradit? Třeba maslem nebo olejem?
Dekuji a přeji krásný den
Dobrý den, klidně máslem.
Zdravím, chtěl bych udělat něco jako frgál ale na celý klasický velký plech (ne kulatý)..tak bych se chtěl zeptat, z kolika mouky by to asi mělo být? 300? Diky
Dobrý den, nezkoušela jsem, tak budu jen odhadovat :-) myslím, že by těch 300 g mělo být akorát. Vrstva těsta má být tenká, snad to stačit bude.
Iva
Dobrý den, prosím, jak děláte perníkovou náplň? Děkuji
Dobrý den, úplně obyčejně – mleté perníčky spojené kyselou marmeládou a trochou rumu.
Dobrý večer. Včera jsem pekla tento frgál a z poloviny jsem udělala frgál, z druhé půlky vznikl krásný jablečný štrúdl. Parádní těsto, výborná chuť.
Šla jsem k vám na jistotu pro recept…;) Díky moc. S.