Máte rádi výrazné chutě? Podmáslové kaiserky jsou vlastně jen klasickým pečivem s trochou sýra v těstě… až do té doby, než sáhneme po koření. Kmín raženky lehce provoní, mletý pepř s paprikou dodá chuť, a pokud nepečete pro děti a použijete i chilli, mohou být raženky příjemně pikantní přílohou klidně ke grilovanému masu.

Podmáslové kaiserky – suroviny

  • 60-80 g vody
  • 250 g podmáslí
  • 30 g změklého sádla
  • 50 g strouhaného sýra
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžička cukru
  • 0,5-1,5 lžička pepře (podle toho, jak doma máte pepř rádi)
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky mleté papriky nebo půl lžičky mletého (drceného) chilli
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g pšeničné chlebové mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Na posyp před pečením:

  • celý kmín

Postup

Příprava těsta v domácí pekárně: Všechny suroviny dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Příprava těsta robotem nebo ručně: V zadělávací míse dobře promícháme všechny suroviny a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout.

Vykynuté těsto vytáhneme na lehoučce pomoučený stůl, propracujeme a rozdělíme na 12-16 kousků. Z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme na pomoučený stůl spojem těsta dolů.

Po kratším předkynutí (cca 10-15 minut) všechny kuličky těsta rukou lehce zploštíme a narazíme omoučenou raznicí téměř až k podložce. Záměrně píši „téměř až k podložce“, protože úplně rozkrojené raženky se mohou později při kynutí a pečení otevřít jako květy leknínu.

Takto oražené bulky uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem a necháme dokynout před pečením. Délka kynutí závisí na okolní teplotě. Vykynuté kaiserky postříkáme vodou, posypeme celým kmínem, znovu postříkáme vodou (to aby kmín lépe držel) a vložíme upéct do vyhřáté trouby (210-220 °C / 16-20 minut).


Z těsta nemusíte upéct jen kaiserky. Vytvarujte je jako podlouhlé raženky nebo klidně jako obyčejné bulky – pokud raznici nemáte.