Máte rádi výrazné chutě? Podmáslové kaiserky jsou vlastně jen klasickým pečivem s trochou sýra v těstě… až do té doby, než sáhneme po koření. Kmín raženky lehce provoní, mletý pepř s paprikou dodá chuť, a pokud nepečete pro děti a použijete i chilli, mohou být raženky příjemně pikantní přílohou klidně ke grilovanému masu.
Podmáslové kaiserky – suroviny
- 60-80 g vody
- 250 g podmáslí
- 30 g změklého sádla
- 50 g strouhaného sýra
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 1 lžička cukru
- 0,5-1,5 lžička pepře (podle toho, jak doma máte pepř rádi)
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky mleté papriky nebo půl lžičky mletého (drceného) chilli
- 300 g hladké mouky
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 12 g čerstvého droždí
Na posyp před pečením:
- celý kmín
Postup
Příprava těsta v domácí pekárně: Všechny suroviny dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Příprava těsta robotem nebo ručně: V zadělávací míse dobře promícháme všechny suroviny a uhněteme těsto, které zakryjeme složenou utěrkou a necháme v míse asi 45-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto vytáhneme na lehoučce pomoučený stůl, propracujeme a rozdělíme na 12-16 kousků. Z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme na pomoučený stůl spojem těsta dolů.
Po kratším předkynutí (cca 10-15 minut) všechny kuličky těsta rukou lehce zploštíme a narazíme omoučenou raznicí téměř až k podložce. Záměrně píši „téměř až k podložce“, protože úplně rozkrojené raženky se mohou později při kynutí a pečení otevřít jako květy leknínu.
Takto oražené bulky uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem a necháme dokynout před pečením. Délka kynutí závisí na okolní teplotě. Vykynuté kaiserky postříkáme vodou, posypeme celým kmínem, znovu postříkáme vodou (to aby kmín lépe držel) a vložíme upéct do vyhřáté trouby (210-220 °C / 16-20 minut).
Z těsta nemusíte upéct jen kaiserky. Vytvarujte je jako podlouhlé raženky nebo klidně jako obyčejné bulky – pokud raznici nemáte.
Vypadají lákavě, takže už mi kynou😀.
Dnes jsem upekla, jsou výborné.
Dobrý deň, myslíte, že keby som podmáslie nahradila acidofilným mliekom, bol by tam nejaký rozdiel? Chcem Vám poďakovať za Vašu prácu, až pôjdem okolo kníhkupectva, budem zháňať Ruce v mouce :-)
Dobrý den, Mirko, nevím, jestli není acidko trochu řidší (nekupuji ho) – jinak v tom rozdíl nebude. Určitě vyzkoušejte a pohlídejte hustotu :-)
Ať se Vám kaiserky podaří! :-)
Iva
Ďakujem, vyskúšam
Brouzdaliště jsem netem hledala jsem recepty na chleba . Už nehledám. Vaše stránka je plná báječných receptů a dobrých rad. Děkuji moc. P.s podmáslový chleba je užasný dnes budu zkoušet housky
Dobrý den, Hanko, těší mě, že se Vám u mě líbí!
Iva
Jsou výtečné. Hned , jak se recept objevil, jsem vyzkoušela.
Dávám kefir, acidofilni mléko, podmaslí, prostě to, co je zrovna doma. To koření do testa je fakt dobrý nápad.