Složením jednoduchý chleba je prý výborný (pochvalovali si moji strávníci), s tmavou, pružnou střídou, a větším obsahem vlákniny – na to musí pamatovat rodiče hodně maličkých dětí, které by to s vlákninou neměly přehánět, než si jejich trávení na vlákninu pomalu zvykne. Pro ostatní je tento chléb prospěšný právě díky obsahu lněného semínka. Je mleté, takto z něj má naše tělo větší prospěch, než ze smínka celého. Lněné semínko melu na kávomlýnku Bosch, který jinak používám třeba i na mletí koření (pepř, nové koření, hřebíček atd.)

Suroviny:

  • 350-360 g vody
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžce oleje
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 50 g mletého lněného semínka
  • 9-10 g čerstvého droždí
  • vrchovatá lžíce hustého žitného kvásku (asi 50 g)

Postup:

Všechny suroviny dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Základní. Můžeme ale zkusit použít i Celozrnný, těsto bude mít delší čas na vykynutí. Hotový chléb vyklepneme z formy, vytáhneme z něj háky a chleba necháme vychladnout na mřížce.