Grahamový chléb je velmi tmavý, velikostí trochu nižší chléb, to díky použití grahamové mouce, které je v něm celých 60 %. Tenčí plátky chleba natřené tvarohovou pomazánkou a ozdobené řezy čerstvé zeleniny pak vypadají na prostřeném stole náramně lákavě.

Suroviny na grahamový chléb

  • 260 g vody
  • 100 g podmáslí
  • 350 g pšeničné grahamové mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hustého žitného kvásku (cca 50 g)
Pytlík z Wrap Up je ten nejlepší na uchování chleba

Postup

Postup je velice jednoduchý. Všechny suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké, kvásek a droždí až nahoru na mouku) a použijeme program Základní nebo Celozrnný – déle kyne i peče. Pokud je třeba, před třetím kynutím z těsta vytáhneme háky a těsto ve formě urovnáme rukou namočenou ve vodě, bude kynout rovnoměrněji. Po upečení chleba vyklopíme z formy, vytáhneme z něj háky (pokud se již nestalo dříve) a chléb necháme dobře vychladnout na mřížce.