Grahamový chléb je velmi tmavý, velikostí trochu nižší chléb, to díky použití grahamové mouce, které je v něm celých 60 %. Tenčí plátky chleba natřené tvarohovou pomazánkou a ozdobené řezy čerstvé zeleniny pak vypadají na prostřeném stole náramně lákavě.
Suroviny na grahamový chléb
- 260 g vody
- 100 g podmáslí
- 350 g pšeničné grahamové mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžičky kmínu
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžíce hustého žitného kvásku (cca 50 g)
Postup
Postup je velice jednoduchý. Všechny suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké, kvásek a droždí až nahoru na mouku) a použijeme program Základní nebo Celozrnný – déle kyne i peče. Pokud je třeba, před třetím kynutím z těsta vytáhneme háky a těsto ve formě urovnáme rukou namočenou ve vodě, bude kynout rovnoměrněji. Po upečení chleba vyklopíme z formy, vytáhneme z něj háky (pokud se již nestalo dříve) a chléb necháme dobře vychladnout na mřížce.
Ahoj Ivi, u nás není k sehnání grahamová mouka. Dala by se nahradit pšeničnou celozrnnou? A jak případně upravit vodu? Moc děkuju a měj se krásně. Eva
Ahoj, určitě můžeš. S vodou to vyjde, myslím, prakticky nastejno ;-)
Iva
Ahoj Ivi, vyzkoušeno a paráda (ostatně jako vždy podle receptu od Tebe), Sice jsem musela udělat drobné úpravy – grahamová mouka nebyla, tak jsem použila pšeničnou celozrnnou, a podmáslí doma nebylo, tak jsem použila poloviční množství kefíru. A výsledek moc chutnal. Díky :-)
Ahoj Ivka, ak nemám žitný kvások, čím ho nahradiť? Môžem nahradiť omladkom a v akom pomere v tomto recepte, prosim?
Vďaka za radu, Denisa
Ahoj, tady je kvásek víceméně pro dochucení chleba. Takže je možné ho klidně vynechat.
Iva