Grahamový chléb je velmi tmavý, velikostí trochu nižší chléb, to díky použití grahamové mouce, které je v něm celých 60 %. Tenčí plátky chleba natřené tvarohovou pomazánkou a ozdobené řezy čerstvé zeleniny pak vypadají na prostřeném stole náramně lákavě.

Suroviny na grahamový chléb

  • 260 g vody
  • 100 g podmáslí
  • 350 g pšeničné grahamové mouky
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hustého žitného kvásku (cca 50 g)
Pytlík z Wrap Up je ten nejlepší na uchování chleba

Postup

Postup je velice jednoduchý. Všechny suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké, kvásek a droždí až nahoru na mouku) a použijeme program Základní nebo Celozrnný – déle kyne i peče. Pokud je třeba, před třetím kynutím z těsta vytáhneme háky a těsto ve formě urovnáme rukou namočenou ve vodě, bude kynout rovnoměrněji. Po upečení chleba vyklopíme z formy, vytáhneme z něj háky (pokud se již nestalo dříve) a chléb necháme dobře vychladnout na mřížce.

3 Comments

  • Posted 30.3.2022 23:48 od Lilly 0Likes

    Ahoj Ivi, u nás není k sehnání grahamová mouka. Dala by se nahradit pšeničnou celozrnnou? A jak případně upravit vodu? Moc děkuju a měj se krásně. Eva

    • Posted 31.3.2022 14:32 od Iva 0Likes

      Ahoj, určitě můžeš. S vodou to vyjde, myslím, prakticky nastejno 😉
      Iva

      • Posted 7.4.2022 23:43 od Lilly 0Likes

        Ahoj Ivi, vyzkoušeno a paráda (ostatně jako vždy podle receptu od Tebe), Sice jsem musela udělat drobné úpravy – grahamová mouka nebyla, tak jsem použila pšeničnou celozrnnou, a podmáslí doma nebylo, tak jsem použila poloviční množství kefíru. A výsledek moc chutnal. Díky 🙂

Přidejte komentář