Očkatý chléb je plný oček, pružný a velice chutný, u nás patří k těm nejoblíbenějším. Dá se jíst pravidelně a často, vydrží dobrý i tři dny, chutná namazaný i suchý (třeba ke guláši). Dá se dobře zmrazit. Když pak potřebujete narychlo kus chleba, vytáhnete ho z mrazáku, necháte zvolna rozmrznout a chléb je jako čerstvý.
Suroviny na očkatý chléb
- 100 g kefíru
- 280 g vody
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžíce oleje
- 120 g žitné chlebové mouky
- 100 g hladké mouky
- 280 g pšeničné chlebové mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžíce hustého žitného kvásku (cca 50 g)

Postup je velice jednoduchý
Připravené suroviny navážíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak suché, droždí a kvásek nahoru na mouku do protilehlých rohů).
Použijeme program Základní (Klasik).
Po upečení chleba vyklepeme z formy, vytáhneme z něj háky a chléb dáme vychladnout na mřížku.
Drobečky z ošatky
- Kefír používám domácí, z tibetské kefírové houbičky. Je pěkně hustý a moc dobrý.
- Přídavek žitného kvásku malinko podpoří kynutí, ale hlavně je poznat na kvalitě střídy i na chuti chleba.
- Do těsta tak vlastně můžete spotřebovat přebytky kvásku, který doma pravidelně musíte krmit.
- Chleba je nadýchaný a vysoký a díky kefíru tak vydrží několik dnů.
- Do těsta můžete přidat semínka. U lněného si pak ale pohlídejte hustotu těsta, protože saje hodně vody.
Prosím o radu, jde tento chleba nechat v pekárně jen kynout a pak ho dát do ošatky a péct v remocse?
Dobrý den, pokud by chléb měl jít do ošatky, je potřeba maličko hustší těsto. Dejte méně vody, aby bylo těsto kompaktní a šlo tvarovat na stole – a může do ošatky ;-)
Iva
Moc pěkně děkuji za recepty, člověk se celý život učí. Někdy si to trochu poupravím, ale ten základ je vždy to nejdůležitější.
Děkuji a přeji všechno nejlepší, ať se daří
Dobry den, chtela jsem poprosit o radu, pecu zitny samonosny, ale ten Vas s kefirem me velice zaujal, bylo ny mozne ten Vas chlebik zadelat bez pekarny a drozdi? To by asi chtelo pridat sul a seminka az po vykynuti?
Dobrý den, nerozumím. Ptáte se mě na žitný samonosný nebo na tenhle můj z pekárny?
Iva
Dobry den, dotaz byl na ten Vas z pekarny, zda jde zadelat i bez pekarny a drozdi? Moc dekuji Helena
Také bych chtěla zkusit tento chléb,zda to jde bez pekárny???
Dobrý den, lze tento chleba péct i normálně v toubě? Jak dlouho nechat kynout a na kolik a za jak dlouho péct?
Dobrý den, Veroniko, tento chleba můžete péct v troubě, ale jen ve formě, těsto je volnější, řidší. Vykynout bych nechala ve vymazané formě do dvojnásobku a upekla při 200 °C, cca 50 minut.
Iva