Očkatý chléb je plný oček, pružný a velice chutný, u nás patří k těm nejoblíbenějším. Dá se jíst pravidelně a často, vydrží dobrý i tři dny, chutná namazaný i suchý (třeba ke guláši). Dá se dobře zmrazit. Když pak potřebujete narychlo kus chleba, vytáhnete ho z mrazáku, necháte zvolna rozmrznout a chléb je jako čerstvý.

Suroviny na očkatý chléb

  • 100 g kefíru
  • 280 g vody
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce oleje
  • 120 g žitné chlebové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 280 g pšeničné chlebové mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hustého žitného kvásku (cca 50 g)
očkatý chléb
očkatý chléb – řez

Postup je velice jednoduchý

Připravené suroviny navážíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak suché, droždí a kvásek nahoru na mouku do protilehlých rohů).

Použijeme program Základní (Klasik).

Po upečení chleba vyklepeme z formy, vytáhneme z něj háky a chléb dáme vychladnout na mřížku.


Drobečky z ošatky

  • Kefír používám domácí, z tibetské kefírové houbičky. Je pěkně hustý a moc dobrý.
  • Přídavek žitného kvásku malinko podpoří kynutí, ale hlavně je poznat na kvalitě střídy i na chuti chleba.
  • Do těsta tak vlastně můžete spotřebovat přebytky kvásku, který doma pravidelně musíte krmit.
  • Chleba je nadýchaný a vysoký a díky kefíru tak vydrží několik dnů.
  • Do těsta můžete přidat semínka. U lněného si pak ale pohlídejte hustotu těsta, protože saje hodně vody.

5 Comments

  • Posted 3.3.2023 18:19 od Jarmila Čechová 0Likes

    Prosím o radu, jde tento chleba nechat v pekárně jen kynout a pak ho dát do ošatky a péct v remocse?

    • Posted 5.3.2023 10:25 od Iva 0Likes

      Dobrý den, pokud by chléb měl jít do ošatky, je potřeba maličko hustší těsto. Dejte méně vody, aby bylo těsto kompaktní a šlo tvarovat na stole – a může do ošatky 😉
      Iva

  • Posted 4.3.2023 14:30 od Marta 0Likes

    Moc pěkně děkuji za recepty, člověk se celý život učí. Někdy si to trochu poupravím, ale ten základ je vždy to nejdůležitější.
    Děkuji a přeji všechno nejlepší, ať se daří

  • Posted 16.3.2023 14:20 od Helena 0Likes

    Dobry den, chtela jsem poprosit o radu, pecu zitny samonosny, ale ten Vas s kefirem me velice zaujal, bylo ny mozne ten Vas chlebik zadelat bez pekarny a drozdi? To by asi chtelo pridat sul a seminka az po vykynuti?

    • Posted 18.3.2023 9:43 od Iva 0Likes

      Dobrý den, nerozumím. Ptáte se mě na žitný samonosný nebo na tenhle můj z pekárny?
      Iva

Přidejte komentář