Očkatý chléb je plný oček, pružný a velice chutný, u nás patří k těm nejoblíbenějším. Dá se jíst pravidelně a často, vydrží dobrý i tři dny, chutná namazaný i suchý (třeba ke guláši). Dá se dobře zmrazit. Když pak potřebujete narychlo kus chleba, vytáhnete ho z mrazáku, necháte zvolna rozmrznout a chléb je jako čerstvý.

Suroviny na očkatý chléb

  • 100 g kefíru
  • 280 g vody
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce oleje
  • 120 g žitné chlebové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 280 g pšeničné chlebové mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce hustého žitného kvásku (cca 50 g)
očkatý chléb
očkatý chléb – řez

Postup je velice jednoduchý

Připravené suroviny navážíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak suché, droždí a kvásek nahoru na mouku do protilehlých rohů).

Použijeme program Základní (Klasik).

Po upečení chleba vyklepeme z formy, vytáhneme z něj háky a chléb dáme vychladnout na mřížku.


Drobečky z ošatky

  • Kefír používám domácí, z tibetské kefírové houbičky. Je pěkně hustý a moc dobrý.
  • Přídavek žitného kvásku malinko podpoří kynutí, ale hlavně je poznat na kvalitě střídy i na chuti chleba.
  • Do těsta tak vlastně můžete spotřebovat přebytky kvásku, který doma pravidelně musíte krmit.
  • Chleba je nadýchaný a vysoký a díky kefíru tak vydrží několik dnů.
  • Do těsta můžete přidat semínka. U lněného si pak ale pohlídejte hustotu těsta, protože saje hodně vody.