Chleba obsahuje 20% žitné mouky, má 68% hydrataci. Dělala jsem ho víckrát, mně osobně chutná víc ten se sádlem (místo másla) v těstě.
Sušené mléko je v těstě pro zjemnění, pokud nemáte doma, dávat ho nemusíte.
♥
SUROVINY:
30 g žitného kvásku
150 g vody
100 g žitné mouky celozrnné jemné
50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
– smícháme a v zakryté nádobě necháme asi 10-14 h kvasit v teple
Dále:
190 g vody
2 lžičky sušeného mléka
40 g másla (sádla)
1,5 lžičky soli
150 g pšeničné mouky celozrnné jemné
200 g hladké mouky
POSTUP:
večer před plánovaným pečením kvásek rozkvasíme podle postupu, ráno do vykvašeného přidáme zbytek surovin (tuk velmi změklý) a poměrně krátce vymísíme těsto.
Opět zakryjeme, necháme asi 1-1,5 h kynout, pak na pomoučené pracovní desce těsto lehce propracujeme, přeložíme a necháme asi 10-15 minut odpočinout.
Z těsta zformujeme bochánek , který uložíme do tukem vymazané obdélníkové chlebíčkové formy a necháme vykynout.
Potřeme povrch bochníčku vodou, vložíme do studené trouby, zapneme na 190-200°C a upečeme (od zapnutí trouby asi 55-60 minut).
.
.
.
Udelala jsem ho jiz nekolikrat, je vy-ni-ka-ji-ci, mekkounky a strasne dobry. . Na Silvestra jsem pridala dokonce slunecnicovy olej, misto zmekleho tuku a povedlo se tez.
Dobrý deň, chystám sa upiecť tento chlebík a mám niekoľko otázok. Z dôvodu zlyhania niektorých vecí v mojom časovom manažmente musím použiť chladničkové kysnutie. Koľko trvá kysnutie v chladničke po zamiesení cesta? (to, ktoré pri izbovej teplote trvá 1 – 1,5 hodiny) A koľko trvá ďalšie kysnutie vo forme, pri izbovej teplote aj v chladničke? Ďakujem.
Dobrý den, v lednici těsto nenechávám, pokud nemusím. Ale pokud bych toto dávala kynout do chladu, snížila bych množství mouky v rozkvasu, aby to kynutí v lednici chlebu mohlo trvat déle a nepřekynul tam. Zkuste rozkvasit jen 100 g mouky místo psaných 150 g.
Tak chlebík je už na svete, a myslím si, že sa celkom dobre podaril, napriek tomu (alebo žeby práve preto?), že cesto bolo celý čas v chladničke…proste inak som to nestíhala. Nabudúce si tento recept vyskúšam s klasickým kysnutím pri izbovej teplote. Rozkvas som urobila v nedeľu poobede a piekla som v utorok poobede, približne o tej istej hodine :-) je možné niekde pridať fotky?
Dobrý den, Aleno, fotky bych viděla opravdu ráda, ale snad jen, že byste mi je poslala mailem? pekarnomanie@email.cz
Díky!
Iva
Netuším, co je sendvičový chleba, ale rozhodně jsem ho chtěla vyzkoušet. Recept jsem zcela dodržela, jen poslední kynutí bylo asi delší, než mělo být, chleba mi kapku překynul. Holt jsme si střihli menší výlet. :) Ale chuťově je vynikající, ta lehká chuť sádla je fantastická. Děkuji za další perfektní recept. :)
Dobrý den, šel by tento chlebík upéct i přímo v pekárně místo té formy? Děkuji za informaci. Jinak recepty od Vás jsou úžasné a mám koupenou i knížku Ruce v mouce a ta je také super :-)
Dobrý den paní Ivo, chlebík je výborný, dávám jen místo sádla olej stejné množství 40g). Jen mám dvě otázky. První otázka je jaké rozměry při výše uvedeném množství mouky má vaše forma? Já mám formu délky 30 cm, výšky cca 8 cm. Asi bych měla použít menší, chlebík je nižší. Druhá otázka je, jaká je přibližně doba kynutí ve formě? Dnes kynul v této formě asi 2 hodiny, zase mi však hodně prasknul po boku. Teplota v místnosti mezi 22-23 st. Myslíte, že je to spíše nedokynuté. Kdyby byl překynutý, tak se spíše propadne. Nebo se mýlím? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den.Ráda bych se zeptala jaký je přibližný čas kynutí ve formě ,nebo jak moc by měl chlebík zvětšit velikost než ho dám do trouby.Moc děkuji
Dobrý den, přibližnou dobu kynutí Vám neřeknu, těsto je kváskové. Určitě to trvá o dost déle, než u těsta s droždím. A než ho dáte péct, měl by zvětšit objem o cca 75-80 %.
Iva