I tyto chleby půjdou převést na zcela kváskové nebo naopak – kdo ještě kvásek nemá, může je upéct jen s droždím.
Kefírový kváskový čtyřzrnný chleba
(titulní foto)
Suroviny:
250 ml kefíru
150 ml (g) vody
(nebo poměr 1:1, tj. 200 ml kefíru a 200 ml vody)
lžíce oleje
1,5 lžíce dýňového jadýrka
po vrchovaté lžíci sezamu, lnu a slunečnice
1,5 lžičky soli
lžička cukru
120 g žitné chlebové mouky
120 g pšeničné chlebové mouky
270 g hladké mouky
10 g droždí
2 lžíce nakrmeného hustého kvásku
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké. Navrch, na mouku dáme do jednoho rohu droždí + cukr, na protilehlou
stranu kvásek a zapneme Základní program.
Po druhém hlazení (před třetím kynutím) vytáhneme pomoučenou rukou háky a urovnáme povrch těsta.
Hotový chleba je voňavý, hodně vysoký a mimořádně lehounký.
Jeden člen naší rodiny by si jej přisolil, ostatním jeho slanost stačila.
Díky kvásku a žitné mouce v těstě je chleba nedrolivý a krajíce velice ohebné (nelámou se jako buchta – titulní fotka).
Česnekový chleba se sýrem
Suroviny:
350 ml vody
1-2 rozetřené stroužky česneku
3 trojúhelníčky taveného sýra (přibližně 50 g)
1,5 lžičky soli
60 g žitné chlebové mouky
130 g pšeničné celozrnné mouky jemné
370 g hladké mouky
2 lžíce hustého žitného kvásku
10 g droždí
lžička oleje
lžíce sezamu
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké, na mouku dáme na jednu stranu kvásek, na druhou droždí a cukr. Zapneme program Základní.
Na řezu je chleba bělounký a hebký, jakoby byl jen z bílé mouky, a přitom nemá vekovitou „prázdnou“ chuť.
- k použitému česneku – někdo nedá dopustit na česnek čerstvý, jiný zas použije raději sušený, protože se zdá, že čerstvý česnek malinko brání dobrému vykynutí. Nevím, mně chleba s česnekem vykynul pěkně vždycky.
Zrníčkový chleba s kváskem a kulérem
Suroviny:
200 ml syrovátky
160 ml vody (nebo pouze 360 ml vody)
3 lžíce dýňového semínka
3 lžíce slunečnice
2 lžičky soli
lžička cukru
lžíce oleje
1/2 lžičky kuléru
70 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky jemné
300 g hladké mouky
10 g droždí
2 lžíce hustého žitného kvásku
Postup:
Suroviny dáme do formy v pořadí tekuté – sypké, na mouku na jednu stranu droždí s cukrem, na druhou stranu nakrmený kvásek. Zapneme program Základní, můžeme použít i Celozrnný – déle kyne.
Kulér je potravinářské barvivo , které se kromě do tmavého chleba a pečiva používá např. do Coca-Coly, černého piva, zmrzliny a spousty dalších potravin.
Použila jsem ho tady celou kávovou lžičku a výsledkem je chleba tmavý, jako bývají ty tzv.“celozrnné“ z obchodu. Doporučuji, pokud kulér použijete, dát opravdu maximálně půl lžičky. Chleba můžete udělat samozřejmě i bez něj – bude úplně stejný, jen hodně světlejší.
Třízrnný chleba s pšeničnými klíčky
Suroviny:
350 ml vody
1,5 rovné lžičky soli
2 lžičky kmínu
lžička cukru
60 g jemných ovesných vloček
50-60 g pšeničných klíčků
100 g žitné chlebové mouky
350 g hladké mouky
1-2 lžíce hustého kvásku
8-9 g droždí
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé (kvásek, asi hodinu po nakrmení, nahoru na mouku, mimo kvasnice) a použijeme program Celozrnný (nebo základní).
Napsat komentář