Chleba pro Popelku
…protože asi jen pohádková Popelka by si poradila s tříděním té hromady semínek, která všechna v chlebu jsou!
Přesto je chlebík měkký a pružný.

 

SUROVINY:

Rozkvas:
15 g žitného kvásku
40 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
120 g vody
– dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit (cca 10-14 hodin)

Zároveň s umícháním rozkvasu odměříme do misky semínka a zalijeme je vřící vodou:
4 lžíce lněného semínka
3 lžíce slunečnice
3 lžíce dýňového semínka
3 lžíce sezamu
3 lžíce ovesných vloček celozrnných (vše dohromady cca 200-210 g)
200 g vřící vody
– promícháme, zakryjeme a po zchládnutí uložíme do lednice

Dále:
80-100 g vody
240 g pšeničné chlebové mouky
10 g soli
drcený kmín

 

Chleba pro Popelku

 

POSTUP:

K vykvašenému rozkvasu přidáme semínkovou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout (podle okolní teploty 1-2 hodiny).

Vykynuté těsto z misky vyškrábneme na pomoučený stůl, pokud jde, přeložíme (semínek je opravdu hodně, při delším potažení má těsto snahu se trhat) a vytvarujeme bochník, který uložíme do pomoučené ošatky, kde ho necháme nakynout (1-2 hodiny, v závislosti na okolní teplotě).

 

Chleba pro Popelku

 

Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě.
Troubu nahřívám i s dlaždicí, na kterou pak z plechu bochník i s fólií sešoupnu a upeču – při 220°C cca 45-50 minut.

 

Chleba pro Popelku

 

Chleba pro Popelku

 

 

17 komentářůLeave a comment

  • Chcela by som sa opýtať, či tých 15 g žitného kvásku je sušený? Lebo ja mám len sušený… Ďakujem.

  • Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. A vedeli by ste mi pomôcť, ako a kolko by som mala dať z toho sušeného kvásku? Ja nemám možnosť pravidelne sa starať o čerstvý kvások. Ďakujem za pomoc.

    • Leni, sušený kvásek je třeba před přidáním do těsta namočit a rozkrmit – tady to bohužel nefunguje jako u čerstvého droždí a droždí sušeného…
      Pokud nemáte možnost pravidelně se starat o kvásek, vyzkoušejte alespoň pečivo s prefermenty a pouhým ždibcem droždí – kyne déle a díky tomu je víc, plněji ochucené.

  • A jak na to casove? Ja pecu vetsinou rano v 6 hodin, ale zatim pouze s kvasem s psenicne mouky. Mam zalozeny i ten kvas zitny, ale pouze tyden. Ta prace je s nim uplne jina.V Italii kvas ze zitne mouky nikdo asi nedela. Mouka je draha – skoro 3 euro v bio kvalite a spatne se shani. Ale chci to vyzkoset. Poradte prosim jak to mam nacasovat abych mohla pect rano.

    • Vierko, pokud byste chtěla, zkontaktuji Vás se svou velice dobrou českou kamarádkou, která žije v Itálii většinu svého života a kváskový chleba začala péct podle mě 🙂 Určitě ho peče i se žitem.
      Pokud budete chtít péct ráno, doporučím Vám vychytat postup i s kynutím v lednici. Ráno nebo dpoledne uděláte rozkvas, večer pak těsto a po nakynutí ho zformujete do ošatky, kterou v igelitovém pytli (tašce?) dáte kynout do lednice – do rána by mělo vykynout.

  • Dekuju,asi to vypada na tu lednici, pokud clovek chce v noci spat. Dnes jsem nakoupila dostatecne mnozstvi zitne mouky, nezbyva nez vyzkouset.

  • Dobrý den, zkouším dnes tento chleba, ale těsto mi vyšlo dost tuhé a přesto, že rozkvas vykynul dobře, po 1 hod se těsto ani nehnulo. Zahřála jsem teď malinko troubu a těsto jsem tam dala. Čím to může být? A pak jsem se chtěla zeptat, co to máte za dlaždici, na které pečete? A dal by se tento chleba upéct v pekárně? Děkuji za odpověď a přeji hezký den, Dana

    • Dobrý den, těsto je poměrně tuhé – stáním a kynutím lehce zřídne a je dobře tvarovatelné. Ostatní chleby vám kvásek utáhl, vykynul? Nebo je tohle váš první kváskový chleba?
      Obdélníkovou dlaždici na pizzu mám z Lídlu, momentálně ji skladem nemají. V pekárně jsem chleba pro Popelku nezkoušela, ale vyjít by to mohlo 😉
      Iva

  • S přestávkami peču asi 2 roky. Ale spíš jednodušší chleby ve formě, které mi vždy vykynuly. Kvásek si zakládám sama. Ale mimochodem, chlebík nakynul, za chvíli jde do trouby. Pak napíšu jak dopadl. A děkuji!

  • Zdravím, vyzkoušela jsem v litináči a je úplně boží. Bylo by možné tento chléb upéct i v domácí pekárně? Jak by to vycházelo časově?

    • Dobrý den, Hano, to netuším, musela bych vyzkoušet, abych nepsala „mimo“…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.