pro popelku
…protože asi jen pohádková Popelka by si poradila s tříděním té hromady semínek, která všechna v chlebu jsou!
Přesto je chlebík měkký a pružný.

 

SUROVINY:

Rozkvas:
15 g žitného kvásku
40 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
120 g vody
– dobře promícháme a v teple místnosti necháme vykvasit (cca 10-14 hodin)

Zároveň s umícháním rozkvasu odměříme do misky semínka a zalijeme je vřící vodou:
4 lžíce lněného semínka
3 lžíce slunečnice
3 lžíce dýňového semínka
3 lžíce sezamu
3 lžíce ovesných vloček celozrnných (vše dohromady cca 200-210 g)
200 g vřící vody
– promícháme, zakryjeme a po zchládnutí uložíme do lednice

Dále:
80-100 g vody
240 g pšeničné chlebové mouky
10 g soli
drcený kmín

 

Chleba pro Popelku

 

POSTUP:

K vykvašenému rozkvasu přidáme semínkovou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho vykynout (podle okolní teploty 1-2 hodiny).

Vykynuté těsto z misky vyškrábneme na pomoučený stůl, pokud jde, přeložíme (semínek je opravdu hodně, při delším potažení má těsto snahu se trhat) a vytvarujeme bochník, který uložíme do pomoučené ošatky, kde ho necháme nakynout (1-2 hodiny, v závislosti na okolní teplotě).

 

Chleba pro Popelku

 

Vykynutý bochník s oporou ruky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě.
Troubu nahřívám i s dlaždicí, na kterou pak z plechu bochník i s fólií sešoupnu a upeču – při 220°C cca 45-50 minut.

 

Chleba pro Popelku

 

Chleba pro Popelku

 

 

44 komentářůLeave a comment

  • Chcela by som sa opýtať, či tých 15 g žitného kvásku je sušený? Lebo ja mám len sušený… Ďakujem.

  • Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. A vedeli by ste mi pomôcť, ako a kolko by som mala dať z toho sušeného kvásku? Ja nemám možnosť pravidelne sa starať o čerstvý kvások. Ďakujem za pomoc.

    • Leni, sušený kvásek je třeba před přidáním do těsta namočit a rozkrmit – tady to bohužel nefunguje jako u čerstvého droždí a droždí sušeného…
      Pokud nemáte možnost pravidelně se starat o kvásek, vyzkoušejte alespoň pečivo s prefermenty a pouhým ždibcem droždí – kyne déle a díky tomu je víc, plněji ochucené.

  • A jak na to casove? Ja pecu vetsinou rano v 6 hodin, ale zatim pouze s kvasem s psenicne mouky. Mam zalozeny i ten kvas zitny, ale pouze tyden. Ta prace je s nim uplne jina.V Italii kvas ze zitne mouky nikdo asi nedela. Mouka je draha – skoro 3 euro v bio kvalite a spatne se shani. Ale chci to vyzkoset. Poradte prosim jak to mam nacasovat abych mohla pect rano.

    • Vierko, pokud byste chtěla, zkontaktuji Vás se svou velice dobrou českou kamarádkou, která žije v Itálii většinu svého života a kváskový chleba začala péct podle mě 🙂 Určitě ho peče i se žitem.
      Pokud budete chtít péct ráno, doporučím Vám vychytat postup i s kynutím v lednici. Ráno nebo dpoledne uděláte rozkvas, večer pak těsto a po nakynutí ho zformujete do ošatky, kterou v igelitovém pytli (tašce?) dáte kynout do lednice – do rána by mělo vykynout.

  • Dekuju,asi to vypada na tu lednici, pokud clovek chce v noci spat. Dnes jsem nakoupila dostatecne mnozstvi zitne mouky, nezbyva nez vyzkouset.

  • Dobrý den, zkouším dnes tento chleba, ale těsto mi vyšlo dost tuhé a přesto, že rozkvas vykynul dobře, po 1 hod se těsto ani nehnulo. Zahřála jsem teď malinko troubu a těsto jsem tam dala. Čím to může být? A pak jsem se chtěla zeptat, co to máte za dlaždici, na které pečete? A dal by se tento chleba upéct v pekárně? Děkuji za odpověď a přeji hezký den, Dana

    • Dobrý den, těsto je poměrně tuhé – stáním a kynutím lehce zřídne a je dobře tvarovatelné. Ostatní chleby vám kvásek utáhl, vykynul? Nebo je tohle váš první kváskový chleba?
      Obdélníkovou dlaždici na pizzu mám z Lídlu, momentálně ji skladem nemají. V pekárně jsem chleba pro Popelku nezkoušela, ale vyjít by to mohlo 😉
      Iva

  • S přestávkami peču asi 2 roky. Ale spíš jednodušší chleby ve formě, které mi vždy vykynuly. Kvásek si zakládám sama. Ale mimochodem, chlebík nakynul, za chvíli jde do trouby. Pak napíšu jak dopadl. A děkuji!

  • Zdravím, vyzkoušela jsem v litináči a je úplně boží. Bylo by možné tento chléb upéct i v domácí pekárně? Jak by to vycházelo časově?

    • Dobrý den, Hano, to netuším, musela bych vyzkoušet, abych nepsala „mimo“…

  • Dobrý den, tenhle chleba mě úplně nadchnul, byl vynikající. Jen těsto bylo dost lepivé, snad řídké, musela jsem přidat mouku a moc to nepomohlo. Kde dělám chybu? S pečením kváskového chleba teprve začínám. Děkuji za odpověď.

    • Dobré ráno, Lucie,
      máte větší stěrku? Pomáhám si takovou širší kovovou, často nazývanou -karta-. Těsto vyškrábnete na pomoučený stůl a než vezmete kterýkoliv jeho okraj do ruky, vždy ho tou stěrkou nejprve podškrábněte. Pak ten kousek okraje vemte do prstů, opatrně ho kousek natáhněte a přeložte přes zbylé těsto. Opatrně natahovat proto, že je plné semínek a ta prameny lepku prořezávají. – Takhle přeložíte celé těsto dokola, aspoň za 4-6 stran (podškrábnout, vzít ten kousek do omoučených prstů, lehce potáhnout a přeložit přes hroudu těsta).
      Pracujte opatrně a zlehka. Než pak budete manipulovat s celým bochníkem, také ho od podkladu rychlým pohybem stěrky odškrábněte a teprve pak si ho posuňte, přeneste atd.
      Je potřeba nenechat těsto v míse před tvarováním překynout, to pak také víc lepí. Stačí, když nakyne o cca 40-50% – a už můžete vyklopit z mísy, překládat a tvarovat.
      Snad Vám to trochu pomůže!
      Iva

  • Dobrý den,
    u té zápary má být dohromady 200-210 g jen těch vloček ? Nebo je to váha pro všechna semínka + vločky?

    Dekuju
    Saša

  • Dobrý den.Myslite si,že kdybych veškerá semínka rozemlela,měl by chlebíl nedobrou chuť? Mě doma celá semínka v pečivu nechtějí jíst. Mleté lnene semínko jim nevadí.Ale bojím se rozemlet i jiná semínka (slunecnici,sezam,dynova),že to bude mít např.horkou chuť potom.

    • Dobrý den, nedobrou chuť by chleba určitě neměl, ale myslím si, že mletá semínka vypijí více vody, než ta celá. Možná budete muset vodu přidat. 🙂

  • Dobrý deň, už druhý raz skúšam Vas chlieb, ale opäť mam riedke cesto, tak som ho dala radšej do formy, lebo sa bojím, že by sa mi v trube rozliat. Robím z LM. Ma byt to cesto skôr redšie?
    Ďakujem, tana

    • Dobrý den, Táňo, chleba jsem pekla několikrát nejen já, ale spousta dalších, recept je v pořádku. Možná máte méně savou mouku nebo to dělá LM? Nevím, já s ním vůbec nepeču…

  • Ivi, chléb je přímo luxusní. Škoda ho „kazit“ máslem nebo čímkoliv jiným. Díky za skvělý recept.
    Vše dobré přeji tobě i celé rodině.
    Bohunka

    • Díky, Bohunko, u nás také moc chutná. Chtěla jsem kváskový chlebík s velikánským množstvím semínek – a tak vznikla „Popelka“ 🙂

  • Manžel listoval v knihe a vybral si tento chlebík. Nemala som ovsené vločky, dala som ovsené otruby, dúfam, že som to nepokazila. Momentálne oddychuje v ošatke. 😉😉😉

  • můžu, prosím, dotaz? když jde do rozkvasu pšeničná chlebová, mohu pak odebrat zpět do skleničky? Nemám tolik kvásku, abych mohla oželet 15g. leda bych rozkrmila 🤔 děkuji Anička

    • Dobrý den, Aničko,
      15 g kvásku je 1,5 malé kávové lžičky, ani to nemáte navíc? Určitě bych z rozkvasu neodebírala zpět do skleničky, protože je v něm 2x více pšeničné mouky než žita. Spíš bych tady, pokud máte opravdu jen takové minimum kvásku…nakrmila dalších 5 g kvásku (půl kávové lžičky, nebo jen ta od kvásku špinavá sklenička) 15 g vody a 15 g žitné chlebové mouky – to vykvasí za cca 6-8 hodin, pak schováte do lednice.
      Iva

  • Dobrý deň, p. Iva, pečiem Vaše chlebíky z úžasnej knižky receptov Upečeno s láskou. Všetky sa zatiaľ podarili a sú vynikajúce. A to som začala pred pár týždňami. Ďakujem za skvelé návody a rady! Ražný kvások som začala kŕmiť pol na pol ražnou chlebovou a celozrnnou múkou a odvtedy je perfektný a oveľa silnejší. Mám len jednu otázku – chlieb v rúre nenarezávate? Aj tak sa pekne dvihne? Ani nezaparujete? Tak som to zatiaľ neskúšala – len s narezaním a zaparením – a bol výborný. Chcem pečenie vyskúšať aj podľa vášho návodu. Ďakujem a nech sa vám naďalej darí! Prajem hlavne veľa zdravia:) Marta

    • Dobrý den, Marto, děkuji Vám za krásná slova 🙂 Chleba už nezapařuji (kromě těch velice hydratovaných), stačí mu dobře orosit celý povrch, však vyzkoušejte! Nařezávám jak kdy. Tento chléb je plný semínek, proto nenařezávám. Vyzkoušejte a třeba budete péct stejně, jako já, nebo příště raději naříznete. Ale určitě se nemusíte bát toho, že by se chleba nezdvihl, pokud nenaříznete!
      Iva

  • Ďakujem, p. Iva, práve dnes idem vyskúšať:) Chlieb pre Popolušku robím druhýkrát, je v ošatke, tak uvidíme. Prvý bol fantastický! Narezala som, so zaparením, slovom, nemal chybu. Ešte mám jednu otázku – v prvej fáze kysnutia ho neprekladáte? Bolo by to ešte jednoduchšie -ja som 2x opatrne preložila, kysol cca 1,5 hodinky… Piekla som 10 min. 250st., 30 min 200st. Dnes vyskúšam presne podľa vášho postupu, ďakujem! M.

    • Dobrý den, Marto, ne, nepřekládám. Ale Vy si samozřejmě vyzkoušejte a udělejte tak, jak to vyhovuje Vám 🙂 Budu ráda za Vaše poznatky, jak to vyšlo 🙂
      Jsem moc ráda, že Vám chleba chutná!
      Iva

  • Dobrý den, tento chleba je u nás doma hodně oblíbený a to až tak, že mi odpustili, že jeho tvar je úplná placka 😀

    Tušíte, kde dělám chybu? Těsto vůbec nedrží tvar a úplně se rozplácne.

    A ještě jedna poznámka: asi mám nějaké jiné lžíce, když to vezmu na lžíce, vyjde mi jen asi 100g semínek. Dělám to tedy tak, že každého druhu semínka dám poměrně do 200g na váze. Jsou tedy správně v receptu lžíce nebo gramy?

    P.S. Děkuji moc za skvělý blog i knihu. Chleba už téměř doma nekupujeme, poču jen podle vaší knížky.

    • Dobrý den, nejprve – moc Vám děkuji za milou pochvalu! 🙂
      Lžíce máme poměrně veliké (možná proto se moje množství semínek od Vašeho tak liší), tak děláte moc dobře, když to berete podle té váhy semínek. A že se Vám chlebík rozplácne? Určitě zkraťte kynutí v ošatce! Podle Vašeho popisu je chléb překynutý, vykynul tak moc, že těsto zřídlo a už neudrží tvar. Stačí zkrátit kynutí a uvidíte ten rozdíl.
      Ať se Vám daří (nejen) pečení!
      Iva

  • Dobrý den, nemám dlaždici. Je možno dát na nahřátý plech? Remoska asi vhodná neni?
    Děkuji Martina

    • Dobrý den, musíte remosku vyzkoušet, ale já mám opravdu raději vložit chleba na nahřátý podklad. Plech je mnohem tenčí, než dlaždice, a tím i rychleji chládne…nemáte třeba litinovou ploténku, která se pokládá na plynový vařič? Položila bych ji pod plech, pomůže udržet teplo…

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké chleby se dají péct v keramické formě na chleba, mám takovou doma, ale ta forma se nesmí vkládat do rozehřáté trouby, ale musí se rozehřívat zároveň s troubou. Potřebovala bych poradit, jestli musím vložit vykynuté těsto až do rozehřáté formy anebo můžu těsto ve formě péct bez předehřátí?. Děkuji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.