Jarní kváskový s kopřivami

Když přichází konečně jaro, všechno se začíná zelenat….
Do těsta na chléb stačí pokrájet dvě pořádné hrsti mlaďounkých kopřiv a z upečeného bochníku pak krájíme krajíce, ozdobené zelenými tečkami.

Jarní kváskový s kopřivami

Jarní kváskový s kopřivami

-těsto-

 

Suroviny:

60 g žitného kvasu
350 g vody
140 g žitné celozrnné jemné mouky
200 g žitné chlebové mouky
– zamícháme a v teple necháme asi 10-12 h kvasit

Dále:
190-220 g vody
3 lžičky soli
1/2 lžičky chlebového koření
2 velké hrsti mladých kopřiv
510 g pšeničné chlebové mouky

 

Jarní kváskový s kopřivami

Postup:

do hotového rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny (kopřivy opláchneme a nakrájíme nadrobno) a poměrně krátce smíchneme do těsta.
Zaryjeme proti osýchání a necháme v teple vykynout. Pak těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme bochník a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout.

 

Jarní kváskový s kopřivami
Upečeme v dobře vyhřáté troubě (220°C/45-50min).

Kdo nemá chlebové koření, může použít kmín – celý nebo drcený.
Místo kopřiv můžete vyzkoušet medvědí česnek, který má na jaře také své období bujného růstu.
Jarní kváskový s kopřivami
.
.
.

12 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den,paní Ivo,
    chtěla jsem se zeptat,jestli chlebu (těstu) neublížím nočním kynutím v lednici … to znamená zhruba 7 hodin a pak přímo z lednice do remosky …
    Děkuji,Eva

    • Dobrý den, Evo,
      nevím, jestli bych si troufla tento chleba dát do lednice (a nemám odzkoušeno), ale v rozkvasu je použito 40 % mouky. Chlebík proto pokyne docela rychle a asi bych měla strach, že i po těch 7 hodinách v lednici překyne.
      Iva

  • hmmm, táaak to jsem nechtěla slyšet … mám totiž založený kvas a protože zadělávat budu až po příchodu z práce ( okolo 3/4 na 10 večer)+ hoďku a půl kynutí po zadělání a pak zhruba to samé v ošatce a asi 45 minut remoska … no je to minimálně 4 hodiny = 2 hodiny ranní !!! … asi to risknu,zadělám,nechám kynout a po vložení do ošatky šoupnu „rychle“ do lednice a ráno se uvidí „-)) !
    Kdyby byl moooc nakynutý,jsem schopná ho ještě nějak zachránit ? ,třeba znovu prohníst a nechat opět kynout ?, nebo rovnou vystavit “ pohřeb“ …
    Děkuji,Eva.

    • Mrzí mě, Evi, že jsem Váš dotaz našla až teď – ano, překynutý chleba můžete znovu vytvarovat (a já bych už asi pekla ve formě), bude možná maličko kyselejší, ale nerozjede se při pečení.
      Jak to dopadlo??

  • Dobrý den,paní Ivo,
    chleba jsem nechala v lednici,ale něco mi nedalo spát a o 1/2 páté jsem se vzbudila … chleba jsem vytáhla z lednice a měla jste pravdu ,byl hoodně nakynutý!!! Přeskládala jsem ho a nechala znovu kynout na lince „-) , o 1/2 sedmé šel do trouby a je krásný,vysoký a velký !!! Už se těším ,až příjdu domů a zakrojím … „¨))
    Děkuji a zdravím Vás ,Eva

    • To mám velikou radost, že jste to takhle zvládla! 🙂 Doufám, že bude chutnat, strakáček….

  • Tak chlebík výborný!!! … sice neměl tak velká oka ,jak normálně,ale nezklamal „-) . Dělala jsem ho tentokrát bez kopřiv i „medvěda“,tak nebyl strakatý,ale měl slunečnici,tak nestrádal „-)).
    Dělala jsem včera mazanec a hodně mi praskl, …že by to bylo remoskou ?, ale i tak je perfektní, voňavý vláčný a … snězený!!! „-)))

    • To mám radost, že byl chleba výborný! 🙂
      Mazanec po vytvarování a uložení na plech ještě tlakem dlaně lehce „rozplácnu“, takže dávám kynout velmi silný disk – mám pocit, že pak při kynutí a pečení tolik nežene nahoru a méně (nebo vůbec) praská. Však vyzkoušejte! 😉 (V remosce se mi mazanec svrchu pálil, nepeču ho tam ráda.)

  • Mazanec jsem pekla na 35 minut v Remosce,krásně propečený a zlatavý , jen teda prasklý. Jak jsem psala,neohřál se, vada na kráse nikomu (teda místo mně) nikomu nevadila ¨-)).
    Je super,že se dá krásně upravit velikost,když jsou v původním receptu dva žloutky na 1/2, nebo zase více,bez strachu z větší vlhkosti,nebo tuhosti …
    Chtěla jsem se ještě zeptat,jestli nemáte recept na klasický – opravdový loupák, ne makovku,jak je nazývají.? Takový ten placatější, rovný ,mastnější,medové barvy,jemně sladký a opravdu loupací … hmmmm ,mňam, kdysi !!!
    Ještě jednou děkuji a přeji hezké odpoledne,Eva.

  • Dobrý deň pani Iva 🙂 chcela by som sa Vás spýtať, na pečenie tohto chlebíka. Väčšinou tieto chleby sa pečú zo záparou, a tu len klasicky. Mohla by som to vyskúšať aj so záparou? čiže s plechom s vodou na 250 stupňov piecť cca 10 minút a potom vybrať plech s vodou a pokračovať v pečení na 200 stupňov asi 25-30 minút. ďakujem

    • Určitě můžete 🙂 Zjistila jsem, že u těchto klasických chlebů pečení se záparou není třeba, stačí je jen postříkat vodou před pečením. S párou peču třeba drobnější pečivo z hydratovanějšího těsta.

      • Ďakujem. Tak ho vyskúšam ako ste písala. Pekný deň želám. Janka