Velice pružný chleba, výborný i na druhý den (jako ostatně všechny kváskové), výrazně vonící kmínem.

Suroviny:

Rozkvas:
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme, zakryjeme a necháme v teple místnosti kvasit asi 10-12 hodin

Dále:
280-290 g vody
100 g bílého jogurtu
2,5 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu
150 g žitné chlebové mouky
450 g pšeničné chlebové mouky

Postup:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek vody, mouky a ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple 2-2,5 h kynout. Pak lehce těsto propracujeme, vytvarujeme bochník, zlehka ho oválíme v mouce a vložíme do pomoučené ošatky nakynout. Opět v teple, asi 1-2 h.

Vykynutý chleba vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, rukou z něj ometeme přebytečnou mouku, orosíme ho vodou z rozprašovače a nožem 2-3x svrchu nařízneme. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (230°C/30 min, pak 210°C/20-25 min).

13 Comments

  • Posted 26.5.2015 13:58 od lilly 0Likes

    Ivo, myslíte, že je bych mohla podpořit ten svůj kvásek (v „lázních“ je už čtvrtý den) tím ,že bych ho dala na rozkvašení místo 30 g o třetinu víc, tedy 40 g, a přidala adekvátní podíl žitné mouky a vody z receptu? Je to hodně velká blbost?

  • Posted 23.8.2015 15:23 od lilly 0Likes

    Ivi, dnes jsem pekla tento chlebík – samozřejmě zase v remosce, takže o něco zmenšený a výsledek? Luxus – nádherný bochan, který se sotva, sotva vešel do remosky, ačkoliv byl z 500 g mouky a chuť? Opět luxus. Dík za recept.

  • Posted 19.9.2015 14:13 od lilly 0Likes

    Ahoj Ivi, nedá mi to a musím napsat komentář k tomuto chlebíku ještě jednou. Dnes ho peču už poněkolikáté, protože se stal u nás doma nejoblíbenějším chlebem. Zatím vždycky (asi bych to měla zaklepat) se povedl naprosto dokonale – měkkoučký, oka jako hrom, a i když ho peču jen z půl kila mouky, sotva se vejde do remosky, jak nádherně pokaždé vykyne. Musím říct, že díky Tobě jsme se do kváskového chleba tak zamilovali, že už nám jiný moc nejede (výjimkou je chleba se starým těstem, ten je taky vynikající). Kváskový mi v remosce sice vždycky popraská, ale to je jen kosmetická záležitost, na vynikající chuti to nic nemění. Tím neříkám, že jsem pekárnu nějak zavrhla, protože když mám málo času, je naprosto dokonalým pomocníkem. Ovšem, když je čas, tak vždycky volím kváskovou variantu. Moc Ti děkuju za všechny rady, které jsem od Tebe dostala, protože bez nich bych byla vedle jak ta jedle 🙂 Dík.

    • Posted 21.9.2015 10:25 od Iva 0Likes

      Děkuji. To je jedna z nejhezčích pochval, jaké jsem kdy dostala… 🙂

  • Posted 30.9.2015 20:29 od lilly 0Likes

    Ivi, poprosím o radu. Když si umíchám těsto a dám ho do chladničky, jak dlouho bude trvat, než mi tam vykyne? A když ho potom vyndám, jak dlouho musím počkat, než z něj udělám bochníček? Předem moc děkuju za radu.

    • Posted 1.10.2015 5:07 od Iva 0Likes

      V lednici téměř nekynu, tak spíš teoreticky a co mám vyčteno – délka kynutí v lednici bude záviset na množství použitého kvásku, čím méně ho v těstě bude, tím déle může v lednici kynout. A do bochníku se těsto zpracuje hned po vyndání z lednice.

  • Posted 27.3.2018 21:12 od Veronika 0Likes

    Dobrý večer, měla bych dotaz – pokud bych chtěla chleba z poloviční dávky,musím použít i poloviční množství vody a mouky pro rozkvas? Děkuji moc za odpověď

  • Posted 29.5.2020 15:11 od Edita 0Likes

    Dobrý deň Ivi. Prekladať cesto netreba?Ďakujem.

    • Posted 29.5.2020 16:06 od Iva 0Likes

      Dobrý den 🙂
      není nutně třeba, ale každé překládání je na těstě poznat (v kladném).

  • Posted 19.2.2021 9:12 od Lusille 0Likes

    Dobrý den. Chystám se péct tento chlebík a zajímá mě, jestli má být plech rozpálený spolu s troubou, nebo chleba vyklápím na studený? Předem děkuji za odpověď

    • Posted 19.2.2021 16:58 od Iva 0Likes

      Dobrý den, vhodnější bude chléb upéct na plechu rozpáleném spolu s troubou.
      Iva

  • Posted 4.3.2021 23:02 od Jířa 0Likes

    Dobrý den, velké díky za tyto stránky, kde nám radíte s pečením, což se právě teď docela hodí.
    Prosím o radu- koupila jsem si do trouby děrovaný plech, rohlíky na něm vyjdou krásně, ale chleba se bojím skusit. Měla bych ho taky rozpalovat?? Podle mého by to teplo i vlhkost díky perforaci mělo jít k chlebu hned- čili bez rozpalování.Nezkoušela jste to někdy? Jsem začátečník, někdy se mi chleba povede, někdy méně, tak mám strach abych ho nezkazila.Mějte se noc fajn a díky.

Přidejte komentář