Konzumní kmínový chléb s jogurtem

Velice pružný chleba, výborný i na druhý den (jako ostatně všechny kváskové), výrazně vonící kmínem.

Suroviny:

Rozkvas:
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme, zakryjeme a necháme v teple místnosti kvasit asi 10-12 hodin

Dále:
280-290 g vody
100 g bílého jogurtu
2,5 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu
150 g žitné chlebové mouky
450 g pšeničné chlebové mouky

Postup:

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek vody, mouky a ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple 2-2,5 h kynout. Pak lehce těsto propracujeme, vytvarujeme bochník, zlehka ho oválíme v mouce a vložíme do pomoučené ošatky nakynout. Opět v teple, asi 1-2 h.

Vykynutý chleba vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, rukou z něj ometeme přebytečnou mouku, orosíme ho vodou z rozprašovače a nožem 2-3x svrchu nařízneme. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (230°C/30 min, pak 210°C/20-25 min).

10 komentářůLeave a comment

  • Ivo, myslíte, že je bych mohla podpořit ten svůj kvásek (v „lázních“ je už čtvrtý den) tím ,že bych ho dala na rozkvašení místo 30 g o třetinu víc, tedy 40 g, a přidala adekvátní podíl žitné mouky a vody z receptu? Je to hodně velká blbost?

  • Ivi, dnes jsem pekla tento chlebík – samozřejmě zase v remosce, takže o něco zmenšený a výsledek? Luxus – nádherný bochan, který se sotva, sotva vešel do remosky, ačkoliv byl z 500 g mouky a chuť? Opět luxus. Dík za recept.

  • Ahoj Ivi, nedá mi to a musím napsat komentář k tomuto chlebíku ještě jednou. Dnes ho peču už poněkolikáté, protože se stal u nás doma nejoblíbenějším chlebem. Zatím vždycky (asi bych to měla zaklepat) se povedl naprosto dokonale – měkkoučký, oka jako hrom, a i když ho peču jen z půl kila mouky, sotva se vejde do remosky, jak nádherně pokaždé vykyne. Musím říct, že díky Tobě jsme se do kváskového chleba tak zamilovali, že už nám jiný moc nejede (výjimkou je chleba se starým těstem, ten je taky vynikající). Kváskový mi v remosce sice vždycky popraská, ale to je jen kosmetická záležitost, na vynikající chuti to nic nemění. Tím neříkám, že jsem pekárnu nějak zavrhla, protože když mám málo času, je naprosto dokonalým pomocníkem. Ovšem, když je čas, tak vždycky volím kváskovou variantu. Moc Ti děkuju za všechny rady, které jsem od Tebe dostala, protože bez nich bych byla vedle jak ta jedle 🙂 Dík.

  • Ivi, poprosím o radu. Když si umíchám těsto a dám ho do chladničky, jak dlouho bude trvat, než mi tam vykyne? A když ho potom vyndám, jak dlouho musím počkat, než z něj udělám bochníček? Předem moc děkuju za radu.

    • V lednici téměř nekynu, tak spíš teoreticky a co mám vyčteno – délka kynutí v lednici bude záviset na množství použitého kvásku, čím méně ho v těstě bude, tím déle může v lednici kynout. A do bochníku se těsto zpracuje hned po vyndání z lednice.

  • Dobrý večer, měla bych dotaz – pokud bych chtěla chleba z poloviční dávky,musím použít i poloviční množství vody a mouky pro rozkvas? Děkuji moc za odpověď

    • Dobrý den 🙂
      není nutně třeba, ale každé překládání je na těstě poznat (v kladném).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.