Už mnohokrát mi byl položený dotaz, jestli jsou recepty, určené pro pekárnu, zrealizovatelné i bez ní – ne každý pekárnu má nebo ji potřebuje.

.

Samozřejmě, že to jde a velice snadno.

  • potřebujete všechny suroviny, které jsou v receptu napsány
  • ti, kteří s kynutým těstem nejsou zcela kamarádi, můžou rovnou nakouknout na článek Pracujeme bez pekárny – ZDE
  • a ten, kdo peče často, ví, že z části surovin zadělá drožďový kvásek (nebo omládek – to podle postupu u receptu), po jeho zmlazení přidá zbytek surovin a vymísí těsto
  • těsto je třeba nechat dobře nakynout – v průběhu kynutí ho 1-2x promísit (tohle jinak zařizuje pekárna během programu Těsto)

 

 

Máte těsto vykynuté? Výborně – přesně tady byste, mít domácí pekárnu, z ní vytahovali nakynuté těsto a dál už pracujete stejně – ať máte pekárnu nebo ne.

Těsto je třeba propracovat, vytvarovat, nechat nakynout a pak upéct – tady už se můžete řídit původním receptem, určeným pro pekárnu.

 

chleba

 

 

Chcete upéct chleba z receptu pro pekárnu?

  • není-li těsto velmi řídké (hydratované), můžete z vykynutého těsta vytvarovat bochník, nechat ho nakynout v ošatce nebo na plechu s pečící fólií a upéct
  • u řidšího těsta můžete pokračovat tak, že ho buď zahustíte přidáním trochy mouky nebo těsto po vykynutí urovnáte do vymazané chlebíčkové formy, necháte nakynout a upečete
  • doporučila bych spíš tu formu, zahuštěním můžete způsobit větší hutnost střídy upečeného chleba
  • forma nemusí být jen chlebíčková, klidně i rozpínací dortová
  • a totéž platí u receptů na mazance a sladké chlebíčky, pečené v pekárně

 

 

 

6 komentářůLeave a comment

  • Zdravím Ivi, takový hloupý dotaz… Píšete, že je v průběhu kynutí bez pekárny nutné těsto 1-2 krát promísit, protože to pekárna dělá. Jak na to prosím? Děkuji moc Míša

    • Podle toho, Míšo, čím je těsto zaděláno – pokud robotem, nechá se v robotu krátkou dobu při nízké rychlosti prohníst – stačí 1-2 minuty. Pokud je zaděláno ručně, je třeba je ručně prohníst – není zapotřebí ničeho intenzivního….když se zapomene, těsto vykyne i tak velice dobře.
      Iva

  • Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pečení chleba v keramické nádobě. Těsta už nějaký patek dělám a zatím se daří😂 otázka zni jestli se keramická nádoba musí nějak nahřívat nebo se dává těsto do studené keramiky?
    Děkuju za Vasi odpověď a přeji hezky den David

    • Dobrý den, Davide,
      pokud budete péct v keramice, asi bych se bála dopředu ji nahřát a pak do ní vyklopit studené těsto, že praskne.
      Spíš bych nechala těsto kynout na pečícím papíře v nádobě a těsně před dokynutím vložila péct do studené trouby. Než se trouba (a s ní i nádoba a těsto v ní) zahřeje, těsto dokyne.
      Stačí Vám to takto?
      Iva

      • Děkuji za Vaši radu takhle super.. ještě se zeptám na kolik stupňů mám péct?

        • Obvykle zapnu na 200-220°C. Než se trouba vyhřeje, trvá to i 20-25 minut, tak na to myslete a začněte péct těsto ještě lehce nedokynuté. Časem to vychytáte, uvidíte 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.