Delší dobu jsem uvažovala o tom, jestli sem dát i tento článek. Ne všichni mají pekárnu a ne všichni mají kynuté těsto jako kamaráda.
Dál tedy určitě budou číst třeba moje neteře (že, Eli?), některé kamarádky a možná i někdo z těch, co sem ke mně jen zablodili nebo nakoukli.
Poměrně často dělám těsto na chleba tak, že ho umíchám robotem (mám Bosch MUM – výborný a spolehlivý), pak nechám klasicky vykynout v míse a poté dále zpracovávám.
Většinou jsou to větší až velké chleby nebo těsto na větší počet kusů pečiva, kde by pekárna nezvládla takový kusanec těsta uhníst.
Pokud nemáte robota, a přesto chcete použít zrovna tento recept – nevadí, vaše šikovné ručky to určitě zvládnou i bez něj
(já takhle ručně míchala kynutá těsta několik let, téměř denně, než jsme si mohli robota dovolit koupit).
Postup práce pro ty, kteří (které) se s kynutým těstem ještě moc nepřátelí:
Uděláme si klasický kvásek z droždí, k vykynutému pak přidáme ostatní suroviny a dobře vymícháme těsto. Pokud nemáte robota, začněte míchat lžící, vařečkou a dokončit můžete rukou.
Toto těsto musíme před dalším tvarováním nechat vykynout – mělo by zdvojnásobit svůj objem. Teprve pak ho dále použijeme. (Těsto by nemělo překynout, takže pokud ho, už vykynuté, nemůžeme hned použít, propracujeme ho a necháme kynout podruhé. Nijak mu to neublíží, naopak.)
Vykynuté těsto dáme z mísy na stůl, propracujeme, tím utužíme a dále použijeme:
– pokud je na chleba, vyválíme bochník a dáme na plech s pečícím papírem nebo fólií vykynout
– jestliže z něj budou bulky, bagety, buchty aj., rozkrájíme na potřebný počet dílků, ty vytvarujeme (popř. naplníme) a stejně, jako chleba, dáme kynout
Než vložíme plech do trouby, mělo by těsto opět kynout a tím nabýt dvojnásobného objemu (samozřejmě, že v teple to půjde rychleji) – ke konci kynutí už můžeme rozehřívat troubu….
Pečivo pomašlujeme (rozšlehaným vejcem, vejcem s troškou vody, slanou vodou, oslazeným mlékem – podle pokynů v receptu) a dáme péct do vyhřáté trouby. Kdyby nebyla vyhřátá, těsto by nedostalo teplotní šok, nevyskočilo nahoru, ale rozlilo se do stran a pečivo se zdeformuje.
Každá trouba peče jinak, proto je třeba se uvedených teplot a časů pečení držet jen orientačně a spíš se spolehnout na vlastní oči – pokud pečivo příliš hnědne už po 8-10 minutách, teplotu zmírníme.
Tekutiny, přidávané do těsta by nikdy neměly být horké – ničí to kvasinky.
Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) – těsto bude pomaleji kynout.
Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou.
Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu – při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
Naopak – vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu.
Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem – vevnitř budou nedopečené a srazí se.
.
.
.
Nejlepší je nechat kynout těsto v troubě.Než začnu pracovat,nahřeju troubu na 50°C,hned vypnu,neotvírám.Těsto potom vložím do příjemně nahřáté trouby.Pokud dělám závin NIKDY jej nepotírám rozšlehaným vejcem před pečením.Vždy až tak pět minut před koncem pečení.Závin potom jistojistě nepraskne.Moje osvědčená zkušenost.
Dobrý den. Prosím o radu, jak uhnetat 5 Kg těsta na chleba najednou bez robota. Děkuji Kouble
Dobrý den, Pavle,
to jsem ještě nikdy nedělala – snad…vzít nějakou díži a těsto zadělat ručně?