Pšenično-žitný kváskový chléb (pro začátečníky)

Pšenično-žitný kváskový chléb pro začátečníky

Jednodušší, světlejší chleba, se kterým se dobře pracuje – pokud někdo s kváskem nemá moc zkušeností a potřebuje natrénovat, doporučila bych tento recept.

Suroviny:

25 g žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– předem smícháme a zakryté proti osýchání necháme asi 12-14 h kvasit.

Dále:
170 ml (g) vody
350 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
2 lžičky kmínu

Pšenično-žitný kváskový chléb pro začátečníky

 

Postup:

do rozkvašeného kvásku přidáme zbytek surovin a robotem umícháme těsto, které pak, zakryté, necháme v teple vykynout.

Přibližně po 2-3 hodinách těsto vytáhneme na pomoučený pracovní stůl a sformujeme z něj bochník, který necháme před pečením znovu nakynout.

 

Pšenično-žitný kváskový chléb pro začátečníky

S oporou ruky bochník vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, ometeme (otřeme) z něj přebytek mouky a dáme upéct do vyhřáté trouby (210-220°C/45-50min).

 

Ještě podrobnější popis pro první chleba pouze z kvásku je TADY.

 

 

 

 

18 komentářůNapsat komentář

  • Dobrý den, zkoušela jsem poprvé péct chleba podle tohoto receptu. Ale moc se nepodařilo. Kvásek s vodou a moukou po těch 12hodinách pěkně kvasil,ale pak po přidání ostatních surovin už těsto nechtělo kynout. Znamená to,že je kvásek ještě slabý? Děkuji. Jinak máte super stránky,už mám vyzkoušeno spoustu receptů.

  • Dobrý den, poprvé jsem zkoušela péct celokváskový chleba,ale nepodařilo se. Kvásek s vodou a moukou po 12 hod. pěkně kvasil,ale po přidání ostatních surovin už těsto nechtělo kynout 🙁 Znamená to,že je kvásek ještě slabý? Jinak máte super stránky,už mám vyzkoušeno mnoho receptů.

    • Dobrý den, Lenko,

      predpokládám, že i předchozí, téměř stejný přispěvek byl od Vás…?
      Ano, vypadá to, že by kvásek mohl být přiliš slabý. Jak ho máte dlouho (jeho stáří) a jak, v jakém intervalu ho krmíte?

  • Dobrý den, mohla bych se zeptat, jak docílím většího nakypření (oka v chlebu) Těsto míchám v robotu chvíli, jak píšete a oka mám malinká a chleba není tak nadýchaný. Děkuji Michaela

    • Dobrý večer, Michaelo,
      kvásek máte v pořádku? Není možné mi někde ukázat fotku řezu? Poslat mi ji na mail pekarnomanie@email.cz
      Pokud je kvásek v pořádku, zkusit přidat 1-2 lžíce vody do těsta, můžete mít sušší mouku, a pokud si troufnete, maličko prodloužit dobu kynutí. A ještě se zeptám, jakým způsobem prohnětete těsto před tvarováním do bochníku? Pokud příliš razantně, i to může být příčinou drobných ok ve střídě.
      Iva

      • Dobrý den Ivo, tak to bude asi kváskem. Zjišťovala jsem, jak pečovat o kvásek a zjistila jsem dva asi možná důležité nedostatky. (vlastním kvásek 14 dní, tak se učím) Kvásek jsem totiž v lednici uzavřela úplně a neměl přísun vzduchu a když jsem ho nakvašovala, tak jsem ho přikryla utěrkou a on mi na povrchu oschnul. Do víčka jsem udělala dirky a dnes nakvašuji a vidím neuvěřitelný rozdíl. Tak až upeču, tak se ozvu. Hnětu v mixéru podle vašeho návodu. 1-2 min pomalu a 4-5 min rychleji. A pak už vůbec nehnětu. Vyndám z mísy udělám kouli (bez hnětení) a v lednici nechám kynout přes noc, pak ráno vyndám a nechám ještě 2 hodiny kynout a šup do trouby. Tak mi držte palce 🙂
        Jinak díky za tyto stránky, moc mi pomohli a potěšili, že se chleba dá dělat i v mixéru a ne zdlouhavým hnětením….

        • Dobrý den Ivo, tak kvásek s přísunem vzduchu napomohl udělat malé bublinky v chlebu, ale ještě to není ono. Chci se Vás zeptat, používám pouze mouky chlebove, mohlo by to být tím? A pak možná způsob pečení. Má chleba v troubě ještě o hodně povyskočit? Mě chleba při pečení vyskočí tak o 1-2 cm max a to se mi zdá málo.
          Díky za odpovědi.

          • Dobrý den,
            buď kvásek několik dní omlazujte (víte, jak na to?) nebo poradím ještě jednu věc – jako začátečník vynechte jakékoliv kynutí v lednici. Vyzkoušejte to teď přes víkend, pokud máte volno, těsto nechte kynout v teple a pozorujte, za jak dlouho a jak moc bude nakynuté 😉
            Dejte vědět!
            Iva
            P. S. Popř. udělejte obě věci – kvásek několik dní omlazujte a pak udělejte chleba bez lednice.)

    • 5 dnů ho budete 2x denně krmit (po 12 hodinách).
      Pokaždé z toho nejčerstvějšího, naposledy nakrmeného a vykvašeného odeberete 10 g (cca kávová lžička) a k tomu přidáte 40 g vody a 40 g žitné chlebové mouky – dobře rozmícháte, zakryjete proti osýchání a necháte 12 hodin kvasit.
      Pak z toho opět odeberete 10 g (zbytek uschováte do lednice) a nakrmíte jako předtím – 40 g vody a 40 g žitné chlebové mouky. Dobře promícháte, zakryjete, necháte vykvasit…
      Ty zbytky, které Vám 2x denně zbydou, můžete buď vyhodit (je to jen trocha vody a mouky), nemáte-li drůbež, které byste to nabídla…….nebo je můžete přidávat k jakémukoliv těstu, kynutému droždím – pomůže mu kynout a ochutí ho 😉

      • Dobrý den Ivo, tak jsem kvásek omladila a o malinko se to zlepšilo, ale velká oka se mi stále nedělají. Zkoušela jsem chleba i z pšeničného kvásku a ten byl okatý. Ale nevadí, malá oka taky dobrá a chleba je i tak výborný. Děkuji a pokud by Vás ještě něco napadlo, čím by to mohlo být, ráda vyzkouším.
        Ještě jednou děkuji Michaela

        • Dobrý den,
          ano – i malá oka jsou oka, důležité je, aby chleba v rukách nebyl „kus šutru“, ale byl pocitově lehký.
          Na velikost ok má vliv i složení mouk, technologie zpracování (razantně zpracovávané těsto bude mít menší oka), hydratace těsta i délka kynutí – v lednici dlouho kynutý chleba také může mít větší oka.
          Ale tvar kulatého bochníku velkým okům nezabrání. Je to myšleno ve smyslu toho, aby těsto nebylo husté tak, že z něj uhnětená koule svůj tvar podrží (tzn. – těsto je velice hutné).
          Zkoušejte, mějte oči otevřené 🙂 a uvidíte, že se povede (a pak už vše bude snadné)!
          Iva

  • Ivo, teď tu čtu jeden komentář od Vás k jinému chlebu a tam píšete „mně se moc „těsto do kuličky“ neosvědčilo, chleby z něj jsou poměrně tužší. Sice mají pravidelné dírky, ale hodně maličké a chleba je trochu těžší“
    A já dělám pouze chleba kulatý, takže by ty moje oka mohla být spojená s kulatý tvarem?
    Děkuji Michaela

  • Dobrý den, prosím o radu. Po týdenní omlazovací kúře kvásku ( vedení při pokojové teplotě a krmení dvakrát denně ) se mi konečně podařilo upéct chleba celkem vysoký, s velkými oky a pěknou kůrkou. Ale tentokrát je střídka jakoby „skleněná“. Leskne se a rychle okorává. Kde jsem udělala chybu? Předem děkuji za odpověď. Radka

Napsat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zobrazena. Pole označená * je nutné vyplnit.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.