Semínkový celozrnný žitný chléb
Žitné cihličky má ráda asi celá naše rodina. Krájené na tenké, pevné krajíčky, ty potřené máslem nebo dobrou pomazánkou…mňam!

Tento celožitný chleba je téměř z 80 % celozrnný a plný semínek – lněného, sezamového i chia, které pak při jídle lehce křupká jako celý mák…

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
180 g celozrnné žitné mouky

Dále:
300-320 g vody
200 g celozrnné žitné mouky
120 g žitné chlebové mouky
50 g mletého lněného semínka (melu na elektrickém kávomlýnku)
25 g sezamového semínka
25 g chia semínek
10 g soli (2 rovné lžičky)
drcený kmín

 

Semínkový celozrnný žitný chléb

 

POSTUP:

Všechny suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme 10-12 hodin kynout. Hotový rozkvas má zvětšený objem a lehce příjemně kyselkavě voní.

K takovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, promícháme v těsto, ale nehněteme, není třeba. Dobře to jde třeba dánskou metlou.

Vymažeme formu na chleba sádlem, těsto do ní urovnáme, i s formou uzavřeme ve velkém sáčku a necháme nakynout (cca 1-2 hodiny, v závislosti na síle našeho kvasu a okolní teploty).

 

Semínkový celozrnný žitný chléb

 

Jak upéct? Žitné chleby, jak jsem si všimla, pečou lidé různě. Vloží ho upéct do hodně vyhřáté trouby, po 30-35 minutách chlebík z formy vykulí na plech a dopečou takto.
Mně se osvědčilo (nebo mám raději) pečení od studeného startu. Formu s vykynutým (ne překynutým!) těstem vložím na plech do studené trouby, zapnu ji na 200 °C a upeču – po cca 35-40 minutách chleba z formy opatrně vyklopím na plech a 10-15 minut dopeču.
Jako ostatní žitné chleby, i tento krájíme nejdřív po 12 hodinách.

.

.

11 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den Ivo, jsem začátečnik, ta semínka mám nějak polít horkou vodou (já vím, v receptu to není) nebo prostě odvážit a zamíchat?

    • Dobrý den, semínka jsem vždy do těsta jen zamíchala, těsto není třeba hníst, semena netřeba předem upravovat, máčet….

  • Ahojky,vyzkoušela jsem a chlebík je výborný!Šel by kynout v lednici?
    Díky Jarča

    • Ahoj, Jaruš, někdo říká, že žitu lednice moc nesvědčí, ale jiní s kynutím žitného těsta problém nemají. Ještě jsem to nezkoušela, nepotřebovala jsem, ale tohle bych do lednice klidně dala 😉

  • Dobrý den, Ivo. Předem moc děkuji za vaše stránky. Když chci upéct dobré pečivo, sahám už zásadně po vašich receptech. Včera jsem pekla váš semínkový celozrnný žitný chlebík a musím říct, že je opravdu výborný. Jen dnes při nakrojení byl uvnitř jakoby trochu lepkavý. Pekla jsem ho na 200 st.naopak ještě o trochu déle, než je ve vašem receptu ,od studeného startu a dopékala ven z formy. Může to být tím, že jsem ho pekla v silikonové chlebíčkové formě?

    • Dobrý den, takhle na dálku Vám nic určitého asi neřeknu, ale myslím, že silikonem to nebude (aspoň jsem o tom nikde jinde nečetla).
      Spíš chtěl chlebík trochu víc v troubě dopéct – vysušit. Zkusila bych hopéct ještě o 10-15 minut déle, při nižší teplotě. Tím bych začla. Pak bych se podívala na kvásek a prokvašení těsta 🙂 Popř. zkuste místo 100-150 g vody dát pomerančovou šťávu, vymačkanou přímo z pomeranče, taky občas dávám.

  • Dobrý den, Ivo, kvůli takovému chlebu jsem si pořídila kvásek a pustila se do něj :-). Právě jsem ho vyndala z trouby a je po celém obvodu prasklý. Cim by to mohlo být? Postupovala jsem podle návodu, jen semínka jsem dala jiná a nekombinovala jsem ty mouky, mám z mlýna žitnou hladkou tmavou.
    Děkuji za super web!

    • Dobrý den, mouka ze mlýna může být malinko jiná než kupovaná – já většinou peču z Babiččiny. Ale také je možné, že chtěl chlebík ještě chvíli kynout nebo přidat ždibec vody – to budete muset vyzkoušet sama 😉

  • Dobrý den, Ivo. Tento víkend se chystám na druhý pokus v pečení semínkoveho chleba. Jen jsem se chtěla zeptat na tu pomerančovou šťávu místo části vody. Nebude to pak v chlebu poznat? Tentokrát nechám chlebík i víc dopéct v troubě.
    Moc děkuji za odpověď. Petra

    • Dobrý den,
      přidala jsem ji tam proto, že nám doma zbýval pomeranč a nikdo na něj neměl chuť – tak aby se nezkazil 🙂 zároveň jsem počítala i s lehkým a žádoucím okyselení těsta….chleba byl výborný, po chuti pomeranče ani stopa, další už byl zadělaný vodou – řekla bych, že chutnal stejně.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.