-
Větší pšenično-žitný chleba, ve kterém je část mouky přidaná jako spařená kaše a vnáší tak do těsta víc vláhy. Ta je pak v hotové střídě příjemně poznat.
Chleba je větší (celkem ze 700 g mouky), s křupavou kůrkou a velice pružnou střídou.♥
Suroviny:
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvasu
- 150 g vody
- 150 g žitné mouky celozrnné
- Kaše:
- 100 g celozrnné mouky pšeničné
- 200 g vřící vody
- Těsto:
- 230 g vody
- 450 g pšeničné chlebové mouky
- 2 a 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
Postup:
Smícháme suroviny na rozkvas a zakryté necháme 10-12 hodin v teple kvasit. Většinou rozkvasím večer a pokračuji druhý den.
Ráno pak k hotovému rozkvasu přidáme zbytek vody a mouky, promícháme a hodinu necháme proběhnout autolýzu (mouka bobtná, lépe se vyvíjí lepek).
Zároveň si přichystáme moučnou kaši – vřící vodou v misce zalijeme pšeničnou celozrnku, dobře rozmícháme a zakryté třeba talířkem necháme prochladnout.
K těstu v míse přidáme kaši (pokud ji ochutnáte, je opravdu lehce přirozeně nasládlá), sůl a kmín a dobře prohněteme tak, aby byla sůl rozptýlena rovnoměrně v celém těstě.
Mísu s těstem zakryjeme a necháme vykynout přibližně 1-1,5 hodiny. Během této doby je možné těsto popřekládat (buď v lehce naolejované míse taktéž olejem potřenými prsty, nebo stačí i prsty smočenými ve studené vodě – vždy si pomůžeme i stěrkou, kterou těsto od podkladu nejprve lehce podškrábneme a tím uvolníme), pomůže to při finálním tvarování.
Lehce nakynuté těsto pak vytvarujeme do ošatky.
Z mísy těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl a i tam ho přeložíme. I když je volnější, jde to dobře. Stěrkou ho vyškrábneme na pomoučněnou plochu, každý kousek okraje těsta před chycením do prstů podškrábneme lopatkou (kovovou stěrkou), okraj těsta prsty lehce potáhneme a přeložíme přes těsto.
Z přeloženého těsta dotvarujeme bochník, který dáme vykynout do pomoučněné ošatky – na cca 2 hodiny. Během kynutí je vhodné ošatku i s bocníkem vsunout do velkého igelitového pytle, který pomůže udržet kynoucímu těstu teplotu i vlhkost.
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, ometneme z něj mouku a dobře ho postříkáme vodou z rozprašovače.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě na kameni, při 250 °C asi 15 minut, pak teplotu snížíme na 220 °C a 30 minut dopečeme.
Hotový bochník necháme vychládnout na kovové mřížce.
Občas se mě známí ptají, jakým způsobem dáváme vykynuté pečivo do trouby.
Touto manipulací je u nás pověřen manžel, který v tom získal velikou zručnost – pečivo i bochník chleba uložíme na plytký plech s pečící fólií a po nakynutí a orosení ho manžel i s fólií z plechu do trouby na nahřátý kámen sešoupne.
.
.
Dobrý deň,
robila som Váš receptík na chlebík. vdaka, chlebík bol výborný. len mám k nemu pár otázok
– cesto sa má aj dobre vymiesiť? v recepte to nie je popísané, akoby bolo dobré len pár krát ho preložiť.
– cesto mi pekne nakyslo, avšak bolo dosť lepivé. má také byť? alebo sa nesmie lepiť? vyriešila som to pomúčením. len teda neviem, či ho mám nabudúce nejak lepšie vypracovať. ako ho miesite vy?
dakujem, Katka
Dobrž den, Katko,
ano, těsto je lepivější. Vypracovala jsem ho normálně robotem, mísení trvalo cca 4-6 minut, déle ne. Při tvarování ho pak mám na moukou posypané desce stolu a podškrabuji kovovou lopatkou (stěrkou) – uvolněný konec (okraj) těsta chytnu do pomoučených prstů a tak tvaruji celý chleba.
Stačí Vám to takhle? 🙂
Iva
Dobrý deň. Tak dnes som tento chlebík skúšala, cesto som mala tak riedke že sa s ním nedalo nič robiť, neviem prečo, čo som spravila zle ?!?
Dobrý den, Moniko,
zeptám se – pracovala jste už někdy s více hydratovaným těstem?
S kvaskovanim len začínam, takže mi to moc nejde s takým cestom😑
Aha, tak to vyzkoušejte spíš třeba Denní chléb se 30% žita 😉
http://www.pekarnomanie.cz/denni-chleb/
vdaka za odpoveď,
ja miesim cesto ručne. robot nemám. aj zvažujem, či si ho zaobstarať alebo netreba. v rukách ho treba asi dlhšie miesiť, však?
o tom robotovi silne premýšlam 🙂
vdaka,katka