Chleba je tmavý, pórovitý, tváří se vlhce (ale není), na chuť výborný a je dost sytý.
Suroviny:
25 g pravidelně krmeného žitného kvásku
160 g vody
100 g žitné mouky celozrnné jemné
50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
– smícháme dohromady a zakryté necháme 10-14 hodin prokvasit.
Zároveň uděláme záparu:
200 g pšeničné mouky celozrnné jemné
lžíci lněného semínka
– za stálého míchání zalijeme 220 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Působením enzymů bude zvýrazněná chuť chleba, těsto lépe pokyne a chleba bude mít i tmavší střídku.
Dále:
2 lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu
150 g hladké mouky
Postup:
z vykvašeného (a nakynutého) kvásku, zápary, soli, kmínu a hladké mouky vymísíme těsto, které necháme nakynout o polovinu (až 2/3). Je volnější, kyne poměrně rychle.
Připravené těsto si stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučený stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Obě kynutí (jak těsta, tak bochníku) jsou relativně rychlá, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou…..
Vykynutý bochník vyklopíme do nahřáté remosky, nařízneme a upečeme – remosku je třeba předem malinko vymáznout nebo na dno položit papír na pečení.
Kdo remosku nemá, samozřejmě může upéct v troubě
Jen bych se zeptala – tento chleba netřeba nějak extra moc hnětat, co? děkuji!
Ne, není, i když těsto je třeba dobře spojit, promísit.
Včera jsem vyzkoušela a opět recept nezklamal. Bude častěji. Děkuji.
Prosím ta zápara se dělá také den předem a nechá se 12 hod odpočinout. Děkuji za informaci. Lidka Krsková
Ano, udělejte ji zároveň s umícháním rozkvasu a po vychladnutí ji dejte do chladu – na studenou chodbu nebo do lednice. Před zaděláním těsta ji nezapomeňte z lednice všas vyndat, aby nebyla do těsta úplně ledová.
Dobrý den, prosím vás, myslíte, že by šlo vyměnit lněné semínko, které zrovna nemáme, třeba za sezam? Děkuji
Dobrý den, určitě ano :-)
Iva