Vyškvařili jsme trochu sádla a zbyly škvarečky. Nejchutnější jsou čerstvé (žádný mrazák apod.), takže přišel na řadu chleba se škvarkama, varianta kvásková, bez droždí.
♥
Suroviny:
20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
80 g vody
100 g žitné chlebové mouky
– smíchat, zakrýt proti osýchání a nechat v teple 10-12 hodin rozkvasit
Dále:
260 g vody
300 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky soli
drcený kmín
1-2 hrstky škvarků
Postup:
k hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (kromě škvarků) a vymísíme volnější těsto. Před dokončením vsypneme i celé škvarky a vpracujeme je také do těsta, které pak necháme v teplém prostředí přibližně 2 hodiny kynout.
Nakynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme (a snažíme se nezapracovat do něj zbytečně moc mouky navíc) a sformujeme bochníček, který trochu utáhneme (vypne se mu povrch).
Pokud budeme péct v remosce na fólii, je dobré na ni bochník uložit spojem dolů – po nakynutí ho nařízneme a za okraje fólie přeneseme rovnou do remosky. Pečeme 40-50 minut.
Ten, kdo na pečení použije troubu, uloží bochníček kynout do vysypané ošatky klasicky, spojem nahoru. Po vykynutí ho opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, několikrát nařízneme a upečeme v předem rozpálené troubě (220°C/asi 40-50 min).
Časy kynutí těsta jsou spíše orientační, dost záleží na kvalitě použitého kvásku nebo teplotě prostředí, ve které těsto kyne….
Chleba v remosce díky naříznutí praskl jen trochu, zato se snažil svrchu téměř spálit – mám remosku novou, která, pokud je to vůbec možné, peče více než ta stará – na pečení chlebů nebo mazanců tak budu muset vytáhnout znovu tu moji „stařenku“.
Celkově byl ale chleba lehounký, s pravidelnými dírkami, pórovitou střídkou a nahořklou kůrkou, voňavý po škvarcích, které mu na řezu dělala barevná očka – manžel si ho vzal do práce na svačinu suchý – prý byl výborný i tak, ale stejně ho maličko podezřívám, že na udivené pohledy kolegů (SUCHÝ chleba???) určitě prohodil něco o tom, že mu žena víc nedopřeje…..
Dobrý den, při pečení kváskového chleba se remoska nemusí nahřát? Dostala jsem remosku a ráda bych v ní zkusila upéct chléb. Zatím jsem pekla kváskový chléb jen v pekárně. Děkuji
Dobrý den, Aleno,
pekla jsem několikrát v remosce a snad jen jednou nahřívala. Pokud těsto není velice volné a neroztéká se už při tvarování, opravdu remosku nahřívat nemusíte ;-)
Iva
Děkuji moc za Vaše rady, chléb se v remosce povedl. Ještě mám dotaz ohledně pečení chleba v troubě. U některých receptů dáváte plech s vodou na zapaření a u některých ne. Z jakého důvodu? Děkuji Alena
Spíš – zpočátku jsem dávala….postup práce se vyvíjí i u mě a momentálně mi připadá, že nejlepší je chleby omést od mouky, postříkat vodou z rozprašovače a upéct.
I nařezávání volím síš podle nálady – pokud chleba prasne, nebereme to jako vadu na kráse ;-)
Dobrý den. Musím poděkovat, že vaše stránky existují. Protože peču již třetí chleba podle vašeho receptu a žádný neměl chybu. Včera to byl právě tento se škvarkama a jen jsme litovali, že nebyl větší. Ještě jednou děkuji.
Dobrý den, Marie,
děkuji Vám za pochvalu :-)
zdravím Ivuško, tak na tento chlebík budu dlouho vzpomínat, aneb jak kváskové těsto klame. Postupovala jsem přesně podle receptu jen jsem potom na konec se škvarkama ještě přidala opraženou cibulku :-) Už rozkvas ráno vypadal tak nějak divně. Po 2 hodinách v míse, jsem stočila do ošatky a čekala a čekala a čekala. Něco málo se dělo, ale opravdu málo. Po 4 hodinách jsem čekání vzdala :D Docela vztekle jsem s tím švihla do rozpáleného skla. Odměnil se mi propadnutím středu. Zabouchla jsem dvířka trouby nastavila zvonek na 40 minut a šla od toho pryč. Jak to dopadlo nakonec posuďtě sama. Měla byste změnit popis receptu na Chleba, který klame těstem :D Jinak je výborný, mechový a krásně vláčný. Opravdu překvapil i když jsem nad ním zlomila hůl :-)
ještě obrázek jsem zapomněla :-) http://img24.cz/images/32765274882975019308.jpg aspoň vidíte jak mě rozhodil :-))
Tedy – co na to říct? :-) Chleba nádherný, moc se povedl!!! :-))
Doufám, že jste ho hned po vystydnutí „ztrestali“…? U nás ho jíme suchý :-)
do večera byl fuč :D půlku mi smahl soused a druhá byla sežrána, za to poslední úplně triviální cleby se mi nějako nedaří, asi dám od pečení chvíli pauzu, myslím, že jsem se přepekla :D
Dobrý den paní Ivo, mám zase jeden dotaz: jestli musí být při pečení nahřátý plech nebo ne? Už jsem zkoušela péct chléb v remosce (bez nahřátí), v troubě ve skleněné nádobě (nahřátá), vždy se chléb povedl. Teď jsem se konečně dostala k normálnímu pečení v troubě. Jinak děkuji za užitečné rady a Vaši vstřícnost.
Dobrý den i Vám!
Zcela jednoznačnou odpověď nemám :-) Remsku předem nenahřívám – ale v ní je maličký prostor, který se vyhřeje během chvilinky. Proto si myslím, že nahříváneí není třeba.
V troubě, pokud peču chleby při 200°C, ttaké plech nevyřívám. Při pomalejším pečení chleba ještě docela dost vyběhne…
Pokud peču při vyšší teplotě, doporučuji plech nebo dlaždici opravdu vyhřát, protože pak by mělo vsazené těsto „hlavu“ v horku a „nohy“ na studené podložce….svrchu by se mohlo rychle zapéct a praskne (nebo se vyboulí) Vám u spodu. Pokud vyhřejete i podložku, na kterou bochník posadíte, dostane odspodu teplotní „pecku“, která ho vyžene nahoru :-)
Mám ale pocit, že nahřátý plech z trouby rychle chladne, opravdu víc se mi osvědčila dlaždice nebo litinový tál.
Dobry den,
Prosim myslite, ze by misto psenicne mouky sla pouzit spaldova? Syn ma alergii na psenici a urcite bych chtel ochutnat. Diky!
Dobrý den,
pokud může špaldu, určitě to zkuste. Dejta o 1-2 lžíce vosdy méně ;-)
Dobrý den Ivo, mám na Vás dotaz. I u jiných receptů jsem si všimla, že chleby do remosky ukládáte na fólii spojem dolů už na kynutí. Když nemám fólii, můžu to udělat klasicky – do ošatky spojem nahoru, pak vykulit na papír a s ním přenést chlebík do remosky? Díky za Váš čas a ochotu dělit se s námi o zkušenosti. :-)
Dobrý večer, dneska jsem pekla tento chléb poprvé a určitě ne naposled. Je opravdu vynikající, měkounký, škvarky jsou křupavé, prostě lahoda. Kombinovala jsem s paštikou a byla to dobrá volba. Děkuji za recept.