Mléčný chléb se světlounkou jemnou střídou plnou drobných oček, je velmi vhodný pro namazání sýrovou pomazánkou nebo na tousty, které ještě za tepla přetřeme troškou voňavého másla a dozdobíme dobrou marmeládou. Uhnětené těsto je hebké a příjemně tvárné – určitě by se hodilo třeba na rohlíky nebo houstičky.
Suroviny na mléčný chléb
- 200 g mléka
- 130-140 g vody
- 1 lžička cukru
- 4 lžíce oleje
- 1,5 rovné lžičky soli
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 350 g hladké mouky
- 10-12 g čerstvého droždí
Postup
Postup je velice jednoduchý. Připravené suroviny dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí položíme nahoru na mouku) a použijeme program Základní (Klasik), velikost chleba 1000 g, kůrku nastavíme u tohoto chleba světlou, neměla by být vypečená.
Pokud se vám podaří odchytit ten pravý okamžitk, je vhodné před třetím kynutím pekárnu na chvilku zastavit a z těsta vytáhnout rukou namočenou ve vodě háky. Poté těsto ve formě urovnáme a pekárnu znovu spustíme. Po upečení pak zůstanou v jemné střídě hotového chleba pouze nepatrné dírky po hřídelkách. Chléb se bude lépe krájet, nevzniknou žádné krajíčky narušené trhlinou po hácích.
Upečený chléb z formy vyklepneme a chleba uložíme vychladnout na mřížku.
Tento chléb je upečený v pekárně eta Delicca II
Dobrý den, recept jsem včra vyzkoušela do normální trouby, pekárnu nemám. Vyšel skvěle :-) Je nadýchaný a moc dobrý. Vršek jsem před pečením potřela máslem, pekla na 180 °C deset minut a poté 35 minut na 160 °C. Děkuji :-)
Dobrý den, taky nemám pekárnu. Můžu se zeptat, jak dlouho jste nechala kynout?
Dobrý den, pokud nemáte pekárnu, dejte na své zkušenosti s jinými recepty, které jste už připravovala :-) Pokud není těsto výrazně mastné nebo sladké, kyne většinou cca 45-60 minut. Pokud to není v parném létě navíc :-)
iva