Vždycky, když někde zahlédnu něco nového, hezkého, potřebného do kuchyně, moje srdce zajásá….a hned v duchu slyším i manželovu připomínku:
„Myslíš, že máš kuchyň nafukovací, viď?“
Zároveň si ale vzpomenu na jeho docela slušně zařízenou dílničku…
Kuchyň opravdu nafukovací není, ale když to tam všechno hezky poskládám….vždycky se ještě kousínek místa najde.
Budu se snažit postupně alespoň některé svoje pomocníky představit a třeba vás tím inspirovat.
- Těsto na chleba nechávám kynout v dobře moukou vysypaných OŠATKÁCH p.Vlčkové nebo v těch z Morexu Morkovice. Občas se mě někdo zeptá, jestli chleba v ošatce i peču – ne, ošatka je používána pouze jako opora k držení tvaru kynoucího kusu těsta. Před pečením ho z ní s oporou ruky opatrně vykulím na plech a dám péct.
- Bagety peču na BAGETOVÉM plechu. Nejen, že dá těstu pěkný kulatý tvar (kulatý průřez bagety), ale zároveň bagety peče zespodu i ze stran.
- Je třeba dát pozor na velikost jednotlivých baget, aby těsto při kynutí a pečení „nepřeteklo“ – do užšího bagetového plechu se dobře vejdou bagetky o váze do 250 g.
Ač je povrch plechu z nepřilnavého materiálu, po čase se mi bagety začaly přichytávat. Vyřešila jsem to vyložením plechu kusem pečícího papíru, střiženého přesně podle velikosti plechu.
- Upečené, horké pečivo je třeba nechat zchládnout tak, aby větralo i odspodu a nezapařilo se. Proto ho ukládám vychladnout na kovovou MŘÍŽKU – dá se koupit i za pár korun…..nebo můžete použít i mřížku z trouby, pokud ji něčím mírně podložíte.
- Koupila jsem si KÁVOMLÝNEK Bosch – nahrubo na něm melu zrno, které přidávám do některých bulek nebo chleba (ala kornspitz) a najemno také lněné semínko, které pak naše tělo lépe využije, vstřebá.
- Menší bulky z jakéhokoliv těsta (i sladkého) je možno ozdobit naražením RAZNICÍ – prodávají se různé tvary od základních na kaiserky, přes šneky, kytičky, obličejíky smajlíků.
- Většinu svých zkušebních těst umíchám v ROBOTU Bosch, je silný, spolehlivý a mám ho už od počátku r.2006 – stojí mi na lince vedle váhy – všechno, co v něm zpracovávám si můžu hned odvážit.
- O svých PEKÁRNÁCH (minulých i současných) píšu v tomto článku.
- Chleby, pizzy, koláče nebo buchty peču s úspěchem i v REMOSCE – sama jsem nevěřila, že z ní budou tak dobré a křupavé! Jenom je třeba dát pozor na hmotnost bochníku (nebo jakéhokoliv pečiva, které tam chceme péct) – pokud bude hodně veliký, nalepí se při kynutí a pečení na víko remosky a jeho čištění je pak velice nepříjemná práce.
- Chleba i pečivo peču na plechách, vyložených PEČÍCÍ FÓLIÍ (někdy pečícím papírem) – je použitelná mnohokrát, dá se koupit i za velice výhodnou cenu (např. černá – při akcích v Lídlu za 50-70 Kč). Měla jsem jich několik kusů, tak jsem jednu „zničila“ vystřižením kruhu, který se mi vejde jako (prakticky nezničitelná) podložka na pečení do remosky.
Dobrý den, moc Vás prosím, kde bych mohla koupit takový bagetový plech jako máte Vy. Nemohu jej sehnat. Moc děkuji.
Kája
Dobrý den,
ten co mám já asi už nikde, je před lety dovezený ze Slovenska (vyrobený v Itálii), ale mrkněte sem, na podobný, s příznivou cenou ;-)
http://www.vsenavareni.cz/forma-na-peceni-4-bagety-ibili
Dobrý den, já používám tento plech: https://www.atfornax.cz/z:11925/k:689/potreby-pro-cukrare-/plechy-na-peceni/na-bagety/plech-pecici-na-bagety-derovany-neprilnavy-povrch/
Je vynikající, díky děrování jsou bagetky jako od pekaře. 🙂
Hezký den, u některých vašich receptů (hlavně těch s bigou a kváskem) jsem si všimla, že pečete i na kamenu popř. na dlaždici. Chtěla bych se zeptat, jaký kámen / dlaždici máte na mysli (každý kámen snáší jinak teploty a u obyčejné dlaždice bych se bála, aby nepraskla popř. pečivo od ní nechytlo zápach). Ptám se tady, protože se to týká více receptů. Taky nechápu, podle čeho volíte, co je na pečení lepší?
Zaujalo mě i pečení s remoskou. Můžu do ní dát úplně jakékoliv pečivo (s úpravou velikosti :) ) Na jakou teplotu peče? A zdelší / zkrátí se doba pečení?
Mimochodem nafukovací kuchyň by se nám také hodila. Když vyndavám něco ze skříně nikdy nevím co mi spadne na hlavu ;) .
Dobrý den, smím se zeptat, z jakého materiálu jsou vaše pečící folie? Na internetu jsem našla nejčastěji ze silikonu nebo z teflonu ale i jiné např. z retroplastu. Nevím, která by byla nejlepší…
Po objevení Vašich stránek mi mnohonásobně vzrostla spotřeba pečícího papíru :)
Děkuji za odpověď
Dobrý den, jak se materiál jmenuje nevím, ale už několik let kupuji v Lídlu v akci černé pečící fólie, jsou za pár korun. Mám jich víc, tak si můžu občas některou zastříhnout třeba na velikost remosky nebo dortové formy, pokud potřebuji.
Jsem moc ráda, že se Vám pečení daří!
Iva
Kávomlýnek Bosch mám stejný,melu na něm krystalový cukr (mletý už nekupuji).Je výborný ,nenabírá pachy, melu na něm i česnek když jej suším.V únoru už není tak kvalitní.Nakrájím plátky,suším jej v troubě horkovzduchem,pomelu a prášek ještě dosuším (to je dost důležité,aby se ve sklenici nespekl)