Vždycky, když někde zahlédnu něco nového, hezkého, potřebného do kuchyně, moje srdce zajásá….a hned v duchu slyším i manželovu připomínku:
„Myslíš, že máš kuchyň nafukovací, viď?“
Zároveň si ale vzpomenu na jeho docela slušně zařízenou dílničku…
Kuchyň opravdu nafukovací není, ale když to tam všechno hezky poskládám….vždycky se ještě kousínek místa najde.

Budu se snažit postupně alespoň některé svoje pomocníky představit a třeba vás tím inspirovat.

  • Těsto na chleba nechávám kynout v dobře moukou vysypaných OŠATKÁCH p.Vlčkové nebo v těch z Morexu Morkovice. Občas se mě někdo zeptá, jestli chleba v ošatce i peču – ne, ošatka je používána pouze jako opora k držení tvaru kynoucího kusu těsta. Před pečením ho z ní s oporou ruky opatrně vykulím na plech a dám péct.

 

ošatky

-ošatky různých velikostí i tvarů-

  • Bagety peču na BAGETOVÉM plechu. Nejen, že dá těstu pěkný kulatý tvar (kulatý průřez bagety), ale zároveň bagety peče zespodu i ze stran.

 

bagetové plechy

-dvě velikosti bagetových plechů-

 

  • Je třeba dát pozor na velikost jednotlivých baget, aby těsto při kynutí a pečení „nepřeteklo“ – do užšího bagetového plechu se dobře vejdou bagetky o váze do 250 g.
    Ač je povrch plechu z nepřilnavého materiálu, po čase se mi bagety začaly přichytávat. Vyřešila jsem to vyložením plechu kusem pečícího papíru, střiženého přesně podle velikosti plechu.
  • Upečené, horké pečivo je třeba nechat zchládnout tak, aby větralo i odspodu a nezapařilo se. Proto ho ukládám vychladnout na kovovou MŘÍŽKU – dá se koupit i za pár korun…..nebo můžete použít i mřížku z trouby, pokud ji něčím mírně podložíte.

 

mřížka

-mřížka pod chládnoucím chlebem-

 

  • Koupila jsem si KÁVOMLÝNEK Bosch – nahrubo na něm melu zrno, které přidávám do některých bulek nebo chleba (ala kornspitz) a najemno také lněné semínko, které pak naše tělo lépe využije, vstřebá.

 

kavomlynek-bosch

-kavomlynek bosch-

 

  • Menší bulky z jakéhokoliv těsta (i sladkého) je možno ozdobit naražením RAZNICÍ – prodávají se různé tvary od základních na kaiserky, přes šneky, kytičky, obličejíky smajlíků.
raznice z Tescomy

-za pár korun, nadělají hodně parády-

 

P1050923

 

  • Většinu svých zkušebních těst umíchám v ROBOTU Bosch, je silný, spolehlivý a mám ho už od počátku r.2006 – stojí mi na lince vedle váhy – všechno, co v něm zpracovávám si můžu hned odvážit.
bosch-rob

-robot Bosch-

 

  • Chleby, pizzy, koláče nebo buchty peču s úspěchem i v REMOSCE – sama jsem nevěřila, že z ní budou tak dobré a křupavé! Jenom je třeba dát pozor na hmotnost bochníku (nebo jakéhokoliv pečiva, které tam chceme péct) – pokud bude hodně veliký, nalepí se při kynutí a pečení na víko remosky a jeho čištění je pak velice nepříjemná práce.
Honzovky

-čerstvě upečené-

 

  • Chleba i pečivo peču na plechách, vyložených PEČÍCÍ FÓLIÍ (někdy pečícím papírem) – je použitelná mnohokrát, dá se koupit i za velice výhodnou cenu (např. černá – při akcích v Lídlu za 50-70 Kč). Měla jsem jich několik kusů, tak jsem jednu „zničila“ vystřižením kruhu, který se mi vejde jako (prakticky nezničitelná) podložka na pečení do remosky.