Babiččin bramborový bochník

Přídavek vařených brambor v těstě chleba nejen zvláčňuje, ale udrží ho i déle měkkým.
Chleba je jinak obyčejný, jen z chlebové mouky, ve střídě semtam s maličkým očkem vařeného bramboru…

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti kvasit asi 12-14 hodin

Dále:
140 g vody
150 g vařených strouhaných brambor
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
350 g pšeničné chlebové mouky

Babiččin bramborový bochník

Postup:

k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple asi 1-2 hodiny kynout. Těsto je zpočátku tužší, stáním díky bramborám řídne.

Babiččin bramborový bochník

Těsto vyškrábneme z mísy na pomoučený stůl, popřekládáme, chvíli necháme odpočinout a pak stočíme do bochníka, který uložíme na 1-2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.

Babiččin bramborový bochník

Vykynutý bochník vykulíme z ošatky, rukou ometeme přebytečnou mouku, celý ho orosíme vodou z rozprašovače a vložíme péct do rozehřáté trouby (220°C/45-50 minut).

 

7 komentářůLeave a comment

  • Ivi, co myslíš? Vejde se mi do remosky? Peču v ní z 500 g mouky, ale tady jsou navíc ty brambory, tak nevím, jestli si mám troufnout, aby se mi nepřilepil na víko 🙁

    • Nezkusíš si ho o 1/4 nebo aspoň o 1/5 zmenšit? Je opravdu větší, než ty které peču poslední dobou…

      • Asi ho o 1/5 zkusím zmenšit. Přece jen chleba připečený k víku remosky není zrovna ideální – „provonět“ domácnost nepotřebuju 🙂

  • Ahojky Ivanko ,těsto po smíchání necháš vykynout bez překládání??Děkuji…Miluš

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.