Přídavek vařených brambor v těstě chleba nejen zvláčňuje, ale udrží ho i déle měkkým.
Chleba je jinak obyčejný, jen z chlebové mouky, ve střídě semtam s maličkým očkem vařeného bramboru…

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti kvasit asi 12-14 hodin

Dále:
140 g vody
150 g vařených strouhaných brambor
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
350 g pšeničné chlebové mouky

Babiččin bramborový bochník

Postup:

k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple asi 1-2 hodiny kynout. Těsto je zpočátku tužší, stáním díky bramborám řídne.

Babiččin bramborový bochník

Těsto vyškrábneme z mísy na pomoučený stůl, popřekládáme, chvíli necháme odpočinout a pak stočíme do bochníka, který uložíme na 1-2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.

Babiččin bramborový bochník

Vykynutý bochník vykulíme z ošatky, rukou ometeme přebytečnou mouku, celý ho orosíme vodou z rozprašovače a vložíme péct do rozehřáté trouby (220°C/45-50 minut).

 

10 Comments

  • Posted 3.10.2015 6:13 od Renata Kovarova 0Likes

    Urcite vyzkouším,dík za tip R

  • Posted 3.10.2015 14:07 od wwarrel 0Likes

    V jednoduchosti je síla. Vynikající. Díky

    • Posted 24.4.2021 16:21 od Nikola 0Likes

      Dobrý den, byl by problém tento chléb nechat přes noc v ošatce kynout? Malinko se obávám, když je tam ta brambora….děkuji za odpověď. N.

      • Posted 24.4.2021 18:06 od Iva 0Likes

        Dobrý den, nezkoušela jsem, ale jak píšete – s bramborami těsto řídne, asi bych nejprve vyzkoušela přes den a chodila na bochník koukat 🙂

  • Posted 6.10.2015 17:38 od lilly 0Likes

    Ivi, co myslíš? Vejde se mi do remosky? Peču v ní z 500 g mouky, ale tady jsou navíc ty brambory, tak nevím, jestli si mám troufnout, aby se mi nepřilepil na víko 🙁

    • Posted 6.10.2015 19:11 od Iva 0Likes

      Nezkusíš si ho o 1/4 nebo aspoň o 1/5 zmenšit? Je opravdu větší, než ty které peču poslední dobou…

      • Posted 6.10.2015 19:53 od lilly 0Likes

        Asi ho o 1/5 zkusím zmenšit. Přece jen chleba připečený k víku remosky není zrovna ideální – „provonět“ domácnost nepotřebuju 🙂

  • Posted 19.8.2019 6:05 od Miluš 0Likes

    Ahojky Ivanko ,těsto po smíchání necháš vykynout bez překládání??Děkuji…Miluš

    • Posted 20.8.2019 4:58 od Iva 0Likes

      Ahoj, ano, ale klidně můžeš přeložit 🙂
      Iva

  • Posted 28.6.2021 19:44 od František 0Likes

    Je Vyyyborney!!!

Přidejte komentář