Celokváskový pšenično-žitný chléb

Říct o tomto neobyčejném chlebu, že je vlastně obyčejný, by bylo urážlivé. Ano, je to obyčejný recept, s klasickým složením obyčejných mouk, ale ten výsledek!
Kvásek chléb vynese do chuťových výšin – první den ho pravidelně jídáváme suchý, maximálně s kouskem másla. Vynikající chuť si ale podrží až do spotřebování.

Suroviny:

300 ml vody
50 g pravidelně živeného žitného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
320 g (i trošku více, podle hustoty kvásku) hladké mouky
2 lžičky soli
1-2 lžičky kmínu nebo chlebového koření

 

Celokváskový pšenično-žitný chléb

Postup:

– těsto mi uhnětl robot, chleba se pekl v troubě.

  1. večer před pečením smícháme v míse kvásek, žitnou chlebovou mouku a 200 g vody (z předepsaných 300 g) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána
  2.  ráno (po 10-12h) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin včetně zbylých 100 g vody a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.
  3.  těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře omoučený) přibližně na 1-1,5 h kynout do ošatky.
  4.  rozehřejeme troubu na 250°C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a asi 35-40 minut dopečeme.

 

Celokváskový pšenično-žitný chléb

 

Chleba praskl, ale na chuti mu to neubralo.

Má pevnou, křupavou kůrku, pružnou střídu, plnou pravidelných pórů a je výborný i na druhý den.

Tento chléb dělávám i z 1,5 dávky, váží pak hotový asi 1 300 g.

 

 

Patří sem připojit i rozpis na tentýž chleba, pouze pečený v remosce:

Celokváskový pšenično-žitný, pečený v remosce

Suroviny:

300 ml vody
50 g pravidelně živeného žitného kvásku
200 g žitné chlebové mouky
320 g hladké mouky
2 lžičky soli
1-2 lžičky kmínu nebo chlebového koření
2 lžičky oleje
lžička cukru nebo medu

 

Celokváskový pšenično-žitný chléb

-pečený v remosce-

Postup:

– těsto jsem opět uhnětla robotem, chleba se pekl v remosce.

  1. večer před pečením smícháme v míse kvásek, žitnou chlebovou mouku a 200 ml vody do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána
  2.  ráno (po 10-12h) má těstíčko zvětšený objem, vypouklý tvar a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin včetně zbylých 100 g vody a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.
  3. těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře omoučený a hodně zploštěný) přibližně na 1-1,5 h kynout do remosky, vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 55-60 minut.

Chleba opět popraskal (jako všechny chleby z remosky), ale byl výborný. Lehounký, oproti tomu, pečenému v troubě, měl malinko slabší kůrku a střídu neznatelně jakoby vlhčí – je vidět, že z remosky se opravdu tekutiny odpařují minimálně.

Píšu, že BYL výborný, protože už dávno není – nepřežil odpoledne a večer.

 

 

22 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den,

    chci se zeptat, v receptu je psáno 300 ml vody. Znamená to, že když dávám na rozkvašení těch 200 ml, jak jste psala dále, že poté přidám do těsta už jen těch zbývajících 100 ml? Nebo těch 300 celých? Zdá se mi, že pak to těsto bude příliš řídké.

    Děkuji za odpověď

    • Dobrý den i Vám 🙂
      Musela jsem si recept přečíst a ano, postup může vypadat nejasně – upravím ho. Do rozkvasu dáte vody 200 g (z celkových 300) a pak už jen zbytek surovin, včetně zbylých 100 g (ml) vody.
      Ať se Vám chleba podaří! 🙂

  • Dobrý den, nedávno jsem nalezla Vaši stránku a s nadšením jsem se vrhla do pečení. Chtěla jsem se Vás zeptat, zkoušela jsem tento Váš recept, chléb je výborný, ale má poměrně dost bělavou kůrku, nevíte čím by to mohlo být?Nevadí to, ale vypadá to zvláštně :-)Peču ho v troubě. Děkuji za odpověď a přeji hezký den

    • Dobrý den,
      pekla jste jen tento jediný chleba nebo jich bylo více a pouze tenhle má kůrku bílou? Byl bělejší než ten můj na fotkách?

      • Zkoušela jsem ještě i jiný, myslím, že to byl ten základní kváskový a ten měl kůrku hezkou, také tedy poměrně světlou, ale nic zvláštního.Takže takhle bělavý byl jen u tohoto receptu. Nevím jestli to třeba není mouku…nebo jestli ho nemám péct navíc. Zajímalo mě, jestli s tím nemáte zkušenost. K dalším receptům jsem se zatím nedostala 🙂

        • Každá trouba peče maličko jinak. Vyzkoušejte péct delší dobu při vyšší teplotě. Stříkala jste (potírala) bochník před pečením vodou?

          • Vyzkouším a chleba potírám. Dnes ho opět zkouším, tak uvidíme 🙂

  • Dobry podvecer Ivka,
    tak pisem zase. Po prvom uspesnom chlebiku, isla som na tento dalsi a rano na moje prekvapenie ma rozkvas cakal takmer uplne bez pohybu.
    Mohlo to byt tym ze som kvasok z chladu nenechala ohriat a rovno zapracovala na rozkvas? spomenula som si nato ze ho mam ohriat az ked uz boli suroviny vsetky v kope.
    A napadlo ma ci aj nie teplotou v chladnicke, tu mam 7 st. Nie je to moc nizka?
    Dakujem za odpoved a aj za predchadzajuce maily!

    • Dobrý večer,
      ne, tím by to být nemělo – téměř vždy kvásek do rozkvasu beru z lednice a bez ohřátí ho vmíchám…byl rozkvas v teple? Jaký poměr kvásku a přidané mouky jste zvolila?

      • Nakrmila 10g kvasku 40+40, rozkvasila a tak dala do chladnicky a potom 30g ako je v recepte som pouzila na rozkvas a ten sa do rana takmer nepohol (teplota 23st.v byte), ani po miernom navyseni teploty.
        Kvasok je vskutku velmi citlivy. Neviem co sa stalo ked uz predtym sa mi zadarilo.
        Dnes som ho ohriaty zarobila, tak uvidim co bude rano.

        • Tak to jsem opravdu zvědavá…
          Když jste ho nakrmila 10-40-40, nechala jste ho 10-12 hodin v teple vykvasit, než jste ho uložila do lednice?

  • Tolko az nie, 8 hodin som nechala, lebo po tejto dobe uz bol dvojnasobne zvacseny a uz sa dalej nedvihal, tak som myslela ze uz je akurat. Keby ho necham 10-12hodin, tak uz je splasnuty a to myslim vadi, nie?

    Ivka, cuduj sa svete, rano rozkvas krasny a dvojnasobne zvacseny s kratermi😊a aj chlieb sa podaril az male prasknutia, akurat chladne. Tak asi tym ohriatim to moze byt. Nic ine som nezmenila.

  • Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat na pečení celokváskového chleba v pekárně. Vy zde všude píšete o pečení v troubě, případně v remosce – máte tedy možnost nechat těsto kynout právě takovou dobu, jakou je třeba (podle toho, jak vypadá). To já ale v pekárně nemůžu. Myslíte si tedy, že se vůbec můžu do pečení kváskového chleba v pekárně pustit? Nebo je to předem odsouzené k nezdaru?

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné péct kváskový chléb v horkovzdušné troubě. Moc děkuji za odpověď. Jana

    • Dobrý den, myslím, že ano, ale klasika (horní a spodní ohřev) je podle mých zkušeností lepší, tolik těsto nevysušuje a chleby méně praskají.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.