Tento chleba už tu vlastně jednou je – jen kynutý droždím.
Kváskový můžete upéct jak v pekárně, tak i v troubě nebo remosce.

Suroviny:

Rozkvas:
20 g kvásku
110 g vody
110 g žitné chlebové mouky
– vše spolu v malé misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a necháme v zavřené 10-12 hodin kvasit.

Dále:
250-270 g vody
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g špaldové mouky
200 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžíce pšeničných otrub

Vnoučkův chleba - kváskový

Vnoučkův chleba – kváskový

Postup:

Do formy pekárny přidáme k hotovému rozkvasu všechny další suroviny a zapneme program Těsto.
Po druhém „hlazení“ (promíchávání mezi 2. a 3. kynutím) pekárnu  vypneme, navlhčenou rukou můžeme (a nemusíme) zpod těsta vyndat háky.

Těsto ve formě urovnáme, necháme nakynout téměř až do obvyklého objemu (1-2 hodiny, v létě bude těsto kynout mnohem rychleji a ochotněji než v zimě) a pak zapneme program Pečení, která trvá hodinu.

Hotový chleba z pekárny vyklepneme a necháme dobře vychladnout na mřžce, aby se odspodu nezapařil.