Kváskový chleba 1-2-3 s ovesnýma vločkama

Pevnější, lehký, pravidelně dírkovaný chleba s bílými stopami ovesných vloček ve střídce.

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného kvásku
smícháme se
100 g žitné chlebové mouky,
80 g pšeničné chlebové mouky
a 180 g vody
a v zakryté míse necháme v teple rozkvasit asi 10-14 hodin

Dále:
200 g hladké mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
40 g ovesných vloček

220 g (ml) vody
3 lžičky drceného kmínu
2-2,5 rovné lžičky soli
lžíce oleje

 

 

Kváskový chleba 1-2-3 s ovesnýma vločkama

-pravidelně dírkovaná střída-

Postup:

Do vykynutého kvasu přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, které necháme nakynout v teple přibližně 2-3 hodiny. Pak na pomoučené desce opatrně zformujeme bochník, omoučíme ho a uložíme nakynout do moukou vysypané ošatky.
Vykynuté opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, omoučenou vařečkou uděláme svrchu 1-3 díry (měly by zabránit prasknutí chleba při pečení) a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 45 min).

 

Kváskový chleba 1-2-3 s ovesnýma vločkama

 

 

11 komentářůLeave a comment

  • Chlebicek upeceny ochutnany……..velmi dobry,striedka velmi jemna ,s cestom sa dobre pracovalo.

  • Dobrý den, chci se zeptat, když si nejsem jistá,, že mám dostatečně silný kvásek, mám ho dát do receptu raději více? A ještě jedna otázka, na dokrmování kvásku dá se použít chlebová žitná mouka? Moc děkuji za odpověď. Martina

    • Dobrý den, Martino,
      kvásek můžete dokrmovat celozrnnou nebo chlebovou moukou 😉 A pokud si jen nejste jistá jeho sílou a přesto chcete chleba zkusit, přidejte do těsta 2 gramy čerstvého droždí – v chlebu cítit nebude, ale i tak maličké množství pomůže těstu vykynout, kdyby to nezvládal sám kvásek.
      Ať se chleba povede!
      Iva

      • Dobrý den,
        nepřekládala jsem, ale určitě můžete – těstu to udělá jen dobře.
        Iva

  • Upečený včera poprvé a je výborný. Vločky ve střídě nejsou poznat, přesto vím, že tam jsou (taky jsem přihodila 2 lžičky mletého lněného semínka). Půjdu listovat knihou, který chlebík spáchám příště (zatím mám vyzkoušený tento, semínkový se záparou a chléb ze Žďánského lesa – a všechny s velkým úspěchem).

  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Když chci udělat chléb z dvojité dávky mám udělat dvojitý rozkvas nebo mám rozkvas udělat jako když bych dělala z jedné dávky a mouku a vodu z druhého rozkvasu přidat do receptu nebo musím ještě úplně jinak???
    Děkuji za odpověď Věrka

    • Dobrý den, Věrko,
      určitě bude potřeba udělat i rozkvas dvojitý, protože v druhém případě (rozkvas z jedné dávky + zbytek surovin) byste vlastně dala rozkvasu jen polovinu (jako kdybyste zadělala z jedné dávky, ale s polovinou rozkvasu) – a těsto by kynulo mnohem déle 🙂
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.