Pain de Campagne (česká verze)

Na zahraničních webech jsem tento kváskový venkovský (vesnický, francouzský) chléb potkávala poměrně často a na fotkách se mi moc líbil.
Samozřejmě, jak jsou naše a zahraniční mouky odlišné, asi nikdy ho neudělám přesně podle nich (i proto v názvu to upřesnění „česká verze“)…ale vím, že je to chleba dost obyčejný, hodně světlý, s malinkým přídavkem žitné mouky a také pšeničné celozrnky – snad aby nebyl zas zcela bílý; většinou je prý kulatý, měl by být kváskový, ale pečou ho i s droždím.

Zkoušela jsem ho čtyřikrát – pokaždé s jiným poměrem mouk i jinou hydratací, než se přiblížil mým představám – nabízím už poslední, vychytanou verzi.

SUROVINY:
20 g pravidelně krmeného žitného kvásku
50 g žitné chlebové mouky
50 g celozrnné mouky pšeničné jemně mleté
100 g vody
– vše smícháme a zakryté necháme v teple místnosti 12 hodin kvasit

Dále:
330 vody
100 g pšeničné chebové mouky
400 g hladké mouky
2 lžičky soli
ždibec kmínu

Pain de Campagne (česká verze)

POSTUP:

k rozkvašené směsi v míse přidáme zbytek surovin a vypracujeme řidší těsto. Není třeba mísit dlouho, těsto se zpevní budoucím překládáním.

Pain de Campagne (česká verze)

Vymísené těsto přeložíme do olejem vymazané mísy a v teplém prostředí necháme lehce zakryté kynout. Asi po 30 minutách ho naolejovanými prsty poprvé přeložíme, opět zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut. Pak ho popřekládáme, necháme 30 minut odpočinout a opatrně „vylijeme“ na pomoučený stůl. (Bude-li těsto málo nakynuté, dopřejeme mu ještě jedno překládání a jeden 30 mniutový odpočinek navíc.)

Pain de Campagne (česká verze)

Pomocí stěrky těsto přeložíme naposledy a pak i sformujeme do bochníka, který dáme kynout do dobře pomoučené ošatky.
Včas rozehřejeme troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce opatrně skulíme, zakryjeme poklicí a necháme 15 minut péct. Poté troubu ztlumíme na 200-220°C, sundáme poklici a chleba dopečeme.

33 komentářůLeave a comment

  • Senzi, Iva , toto je pecka… Piekla som ho podľa receptu z knihy, ale neohúrilo ma, no nebol moc vydarený.
    Verím, že mi vyjde tento v tvojej verzii.

    • Které knihy, Heli? Myslím, že tenhle chleba by mohl chutnat i tvé polovičce 🙂 – je dost světlý.

  • Chleba jsem dnes upekla, nemám bohužel ještě kvásek, ale stačilo 15 g droždí a postup podle Vaší rady. Líp jsem si připravila operaci Litinový Hrnec a tentokrát to klaplo bezvadně. Chleba je výborný, vzhledem srovnatelný s kupovaným, ale má mnohem lepší chuť. Chytá mě nadšení do dalších pokusů s Vašimi recepty.

  • Tak jsem ho upekla podruhé, tentokrát jen s žitným kváskem. Podařil se opět skvěle. Je báječné, jaký chléb lze upéct s pouhou lžící kvásku. Jiné recepty na internetu ho používají násobně víc a výsledek není ani z poloviny tak dobrý. Děkuji.

  • Ahoj
    Jde tento chleba udělat jen z pšeničné chlebové-hladkou musím omezit.Lída

  • Je možné péct tento chleba na plechu místo v litinovém hrnci? (Bohužel, všech jsem se zbavila.)

    • Plechový pekáček nemáte? Mohla byste rozpálit ten a chleba pak do něj vyklopit. Nebo aspoň nahřejte dva plechy na sobě – po vsazení má bochník z měkčího těsta tendenci se trochu rozlít, proto je třeba jen od počátku pořádně zahřát odspodu – aby se moc nerozlil, spíš vyskočil nahoru 😉
      Ale i kdyby se poprvé úplně nezadařilo, chleba bude výborný i tak 🙂

  • Dobry den,
    clebik vypada skvele. Muzete mi, prosim, rict jak dlouho ma kynout v osatce?

    • Dobrý den 🙂
      záleží na bujnosti Vašeho kvásku, i na okolní teplotě. Teď je chladněji, ale mohlo by to být od 1,5-2 hodin v ošatce nakynuto.

  • dnes jsem pekla a cheba je vynikající – a ty díry, prostě bomba.
    Pekla jsem na kameni – nerozlil se a krásně vyskočil.
    díky za super recept – tento a všechny ostatní, které ráda používám 😀

    • Není možné, že jsem jeho fotku viděla i na fb? Obr oka, jedno vedle druhého? 🙂

      • ano, dávala jsem na fb i s odkazem na recept, ale zjistila jsem, že odkaz nejde otevřít – pořád místo něj naskakuje nějaký informační kanál 😀

        • Děkuji za milou reklamu 🙂
          Odkaz už otevřít jde, včera to nějak zlobilo.

  • Chtěla bych se zeptat, šel by tento chleba upéct v silikonové kulaté formě vysoké asi 6 cm?
    Děkuji za dopověď.

    • Nevím, jestli jde silikonová forma roehřát spolu s troubou, nikdy jsem to nezkoušela. Ale zkuste to, dejte pod ni pečící plech a nahřejte to všechno dohromady – bochník hydratovaného těsta potřebuje teplotní „štulec“ odspodu, aby vyskočil a nerozlil se 😉

  • Já mám se silikonovou formou špatnou zkušenost, docela bych před ní varovala.

  • Milá Ivo, tento chlebík je opravdu pecka… upekla jsem a nadšením jsem skákala :-D. Musím doladit ještě některé chybičky, jako proč se mi připejká chléb zespoda :-(, ale jinak fakt super… pro ty co mají rádi světlejší chleby, tak lepší jsem nejedla…

  • Ivi,dnes jsem dělala tento chlebík a je vynikající.Ale to zatím všechny Vaše recepty,které jsem už zkoušela.Máte to všechno vychytáné.Díky za vaše stránky.

  • Ivco dnes jsem pekla tento chléb a dle rodiny ,,nejedli jsme lepší,,..opravdu velmi povedený recept..jen jsem litinovy hrnec nahradila skleněnou zapékací misou😉.jediné, co me stále trápí je překlopení z osatky do hrnce, to je fuška😅děkuji za Vaše recepty, pečení je radost. Lenka

    • To já děkuji – za zprávu a moc milou pochvalu 🙂
      Nezkusila jste někdy dát chleba kynout do ošatky, vyložené dobře pomoučenou utěrkou? Pomocí utěrky ho pak přensete nad hrnec, jednu stranu utěrky i s těstem opatrně spustíte do hrnce a potahováním druhé, kterou stále držíte v ruce, bochník skulit do hrnce – mísy? Možná by to šlo lépe 😉

  • Tak zkusím dnes, ale když vidím ten popis toho úkonu, tak jsem zvědavá, jak tohle dopadne😉děkuji Lenka

    • Zkuste si to nacvičit nanečisto – třeba s velikým bramborem v utěrce, skulit ho do menšího hrnce…držím pěsti! 😉

  • Dobrý den Ivo, včera jsem zkoušela tento chleba. Recept jsem lehce upravila, jelikož moc světlé chleby nemusím, tak jsem zvýšila podíl chlebové pšeničné i žitné a chleba je vynikající.
    Pravda o nějakém stáčení nemohla být řeč, byla jsem ráda, když jsem stěrkou párkrát těsto překulila a pak ho dostala do ošatky a z ošatky jsem si ho překlopila na papír a s tím dala do hrnce.
    Chci se zeptat zda by šel upéct v remosce? Mám trochu obavy o litináč, když ho budu nahřívat prázdný.
    Včera jsem zkoušela i Filipky, ale udělala jsem housky, jelikož se mi nechtělo válet, ale taky byly vynikající.
    Všechny Vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela jsou super a moc za ně děkuji.
    Hezký den
    Monika

    • Dobrý den,
      těsto je hodně hydratované, dost nerado drží tvar – proto je pečeno v nahřátém litinovém hrnci. Ten je na tohle pečení určený, proč se o něj bojíte? Nevidím důvod, čím by se mohl poškodit…
      Pokud ho zkusíte upéct v remosce, nahřejte ji předem. Snad to pomůže udržet tvar bochníku 😉

  • Ani nevím čím moje obavy o život hrnce vznikly, ale když píšete, že je na to určený, budu Vám věřit 😉
    Remosku jsem řešila s pekaři na FB. Mám možnost vyzkoušet remosku, ale Grande a zdá se mi velká a uvítala bych, kdyby mi podržela tvar, když mám víc hydratované těsto. Tak jsem se ptala, zda by do ní šel dát okraj z dortové formy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.