Jako většina mých žitných chlebů je i tento pečený v remosce, ale samozřejmě se dá upéct klasicky v troubě.

Suroviny:Žitný zrníčkový chlebík

75 g žitného kvásku
100 g žitné celozrnné mouky jemné
50 g žitné chlebové mouky
150 g (ml) vody
smícháme a zakryté necháme v teple 4-6 hodin kvasit

Dále:
150 g (ml) vody
1,5 lžičky soli
40 g suché pšenice
lžíce nemletého máku
200 g žitné chlebové mouky

Tuk na vymazání a otruby na vysypání formy.

 

Žitný zrníčkový chlebík

 

Postup:

než se rozkvasí kvásek, uvaříme si pšenici a měkkou necháme odkapat a zchládnout. K vykvašenému kvásku (ten můj byl už po 4 hodinách) přidáme zbytek surovin, smícháme a toto těsto pak urovnáme do vymazané a vysypané formy. Vysypávat vlastně není nutné, ale kabátek z otrub chlebu moc sluší.

 

Žitný zrníčkový chlebík

Necháme vykynout a v remosce upečeme – asi 40 minut, pak horký opatrně vyndáme z formy, vrátíme do remosky a asi 10-15 minut dopečeme.

Po upečení vyklopíme z formy, necháme vychladnout na mřížce, aby se chleba zespodu nezapařil a na 24-36 hodin uložíme. Teprve pak krájíme.

Počáteční kvásek jsem míchala s vodou a moukou v poměru 1:2:2 proto, že kvásku mám doma pořád dost a to, že právě dnes, hned dneska upeču žitný chleba, jsem se rozhodla teprve ráno – tak aby vše stihlo vykvasit.
Ti, kdo nepospíchají, můžou dát kvásku méně a nechat kvasit přes noc, než ráno zadělají těsto. 30 g kvásku s daným množstvím vody a mouky (tedy 150, 150) bude kvasit přibližně 10-14 hodin.

 

Hned při focení se o chleba hlásil první zájemce. Vlastně to byla zájemkyně a odešla s kouskem starší kůrky v zobáku – jinak bych se jí asi nezbavila.
Žitný zrníčkový chlebík