Jako většina mých žitných chlebů je i tento pečený v remosce, ale samozřejmě se dá upéct klasicky v troubě.
Suroviny:
75 g žitného kvásku
100 g žitné celozrnné mouky jemné
50 g žitné chlebové mouky
150 g (ml) vody
– smícháme a zakryté necháme v teple 4-6 hodin kvasit
Dále:
150 g (ml) vody
1,5 lžičky soli
40 g suché pšenice
lžíce nemletého máku
200 g žitné chlebové mouky
Tuk na vymazání a otruby na vysypání formy.
Postup:
než se rozkvasí kvásek, uvaříme si pšenici a měkkou necháme odkapat a zchládnout. K vykvašenému kvásku (ten můj byl už po 4 hodinách) přidáme zbytek surovin, smícháme a toto těsto pak urovnáme do vymazané a vysypané formy. Vysypávat vlastně není nutné, ale kabátek z otrub chlebu moc sluší.
Necháme vykynout a v remosce upečeme – asi 40 minut, pak horký opatrně vyndáme z formy, vrátíme do remosky a asi 10-15 minut dopečeme.
Po upečení vyklopíme z formy, necháme vychladnout na mřížce, aby se chleba zespodu nezapařil a na 24-36 hodin uložíme. Teprve pak krájíme.
Ti, kdo nepospíchají, můžou dát kvásku méně a nechat kvasit přes noc, než ráno zadělají těsto. 30 g kvásku s daným množstvím vody a mouky (tedy 150, 150) bude kvasit přibližně 10-14 hodin.
Hned při focení se o chleba hlásil první zájemce. Vlastně to byla zájemkyně a odešla s kouskem starší kůrky v zobáku – jinak bych se jí asi nezbavila.
Napsat komentář