Větší kváskový chléb, který vydrží výborný až do úplného spotřebování. Na řezu je hezky dírkatý a strakatý semínky, která při kousání chroupou jako oříšky.

Suroviny:

Rozkva:
30 g pravidelně krmeného kvásku
120 g vody
150 g žitné chlebové mouky
Vše spolu dobře promícháme a necháme v teple 10-12 hodin kvasit.
(Ano, rozkvas je poměrně hodně hustý. Pokud jde hůře rozmíchat. přidejte do něj 20-30 g vody, které pak nezapomeňte odečíst od recepturní vody, která později přijde do těsta.)

Dále do těsta:
360 g vody
1 lžíce oleje
3 rovné lžičky soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce lněného semínka
1 lžíce slunečnice
1 lžíce dýňového semínka
100 g žitné celozrnné mouky jemné
400 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

Zrníčková šumava (kvásková)
-nejvíc je vidět zelené dýňové semínko-

Postup:

K hotovému rozkvasu přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (1,5-3 hodiny, podle okolní teploty).

Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který opět necháme vykynout v teple, v moukou dobře vysypané ošatce (1-2 hod.).

Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, dobře orosíme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadíme do 250°C teplé trouby, po 10 minutách teplotu zmírníme na 220°C a chléb dopečeme, trvá to dalších 30-40 minut).


Časy kynutí nejsou dané, jsou otrientační – opravdu záleží třeba na teplotě okolí nebo síle vašeho kvásku.
Každá trouba peče jinak, je dobré si časy a teplotu přizpůsobit té své.

Zrníčková šumava (kvásková)
-dýňové, slunečnicové i lněné semínko-

24 komentářůLeave a comment

  • Ahoj Ivi, dnes jsem zadělala na tento chlebík, ale až když jsem měla všechno navážené, zjistila jsem, že místo žitné celozrnné jsem dala žitnou chlebovou – nevím, co z toho bude, ale těsto zatím vypadá pěkně. Tak za hodinu bych měla péct a tady stále obchází bouřka, tak snad nevypnou elektřinu – měla bych začít hledat ličší ocas a ebonitovou tyč 🙂

  • zdravím,jen bych se chtěla zeptat jak je to s pečením v horkovzdušné troubě???díky moc

    • Pouze horkovzdušná? Ohřev vrch – spodek na troubě není?
      Peču bez horkovzduchu, ale mám zkušenost, že horkovzduch dost vysušuje – zvolila bych trochu nižší teplotu a hrníček s vodou dole v troubě. Možná bych zkusila i nějaké pečení s rosením chleba navíc – a bude vidět, který způsob vyhovuje nejvíc 😉

  • Děkuji, za Vaše skvělé recepty. Už jsem nějaké vyzkoušela a všechny chleby moc chutnaly.

  • Dobrý den, omlouvám se za hloupý začátečnický dotaz. Je to tak, že po 10-12 hod. odeberu z vzniklého kvasu do lednice (např. 2 lžíce) a ke zbytku přidávám další suroviny? Děkuji moc. Lída

    • Dobrý den, Lído,
      pokud to tak chcete udělat, je třeba rozkvasu zadělat maličko více nebo odebrat jen těch počátečních 30 g (což je necelá lžíce). To, co popisujete, je sice jednoduchý způsob vedení a krmení kvasu, ale protože vždycky odebrat zapomenu a přišla bych tak o kvas všechen, neodebírám a neschovávám. Ale v lednici mám pořád cca 100 g kvasu, který 2-3x týdně nakrmím (ne všechen, samozřejmě). Z něj pak beru i na rozkvas a z vykvašeného rozkvasu nic do lednice nevracím.
      Rozumíte tomu nebo to píšu na začátečníka moc zmateně? On se to rychleji i lépe vysvětluje slovem řečeným, než psaným.

  • Dobrý večer Ivo, zrníčkovou šumavu peču už skoro rok, jejeale to náš oblíbený, ale poslední dobou, cca 2 měsíce, mám v chlebu pouze drobná očička. Chleba krásně kyne a vyběhne, ale je poměrně hutný. Peču v litinovém hrnci. Kvásek krmím dvakrát denně, lednici nepoznal. Netušíte, co je špatně? Děkuji za odpověď. Radka

    • Dobrý večer, neměnila jste mouku? Nezkusíte přidat více tekutiny? V ošatce při pečení nakyne stejně, jako dříve, nebo méně?

      • Mouku jsem měnila teprve nedávno, zlobil s předměřickou a teď i s pernerkou. V troubě vyběhne, ale ne jako balón, zvětší se tak o 1/4. Zkusím hydratovanější těsto a pokukuji po mouce z mlýna. Děkuji za odpověď a přeji i nadále hodně povedených bochníčků. Radka

  • Zdravím … překvapilo mě, že chlebík po zpracování v robotu kyne (2-3h) bez překládání? Neuteklo Vám tam někde? 😉 Díky

    • Dobrý den, ne, neuteklo. Překládání není nezbytně nutné a tady jsem ho prostě vynechala. Ale určitě těstu nijak nublíží, spíš naopak, posílí mu lepek.

  • Dobrý den, pekla jsem tento chleba a musím říct, že to byla naprostá katastrofa! Nejhorší chleba jaký jsem pekla. Nekde jsem musela udělat chybu … Už rozkvas jsem měla velmi hustý, tak jsem přidala 20g vody a celé těsto v první fázi kynutí vyběhlo po 4 hodinách velmi málo. Teplota v místnost byla letních 26 stupňů. Při pečení jsem postupovala dle návodu a ještě přidala dalších 5 minutek a chleba je dost nepropečený. Co čtu komentáře, tak vidím jenim chválu, tak nevím kde jsem mohla mít problém…

    • Dobrý den, ano, u tohoto chleba mám rozkvas hodně hustý. Co jiné chleby, ty dává Váš kvásek pěkně nakynuté?

      • Děkuji za odpověď. Ano ostatní chleby se vydařily, myslim že s kváskem problém není. Rozkvas se mi po 5-ti hodinách ani nehnul, tak jsem přidala vodu a už to bylo lepší. Po dalších 4 hodinách už vypadal rozkvas hotový a protože jsem spěchala, tak jsem zadělala těsto. Myslíte, že jsem neměla přidávat vodu a zasahovat do rozkvasu? Že by se nakonec rozjel? Teď mě ještě napadlo, že jsem místo vody dala do těsta podmáslí ale to dělám u jiných receptů celkem běžně a nikdy není problém.

        • A přidala jste i trochu vody navíc? Podmáslí je mnohem hustší. Ale jinak těstu svědčí, tím to být nemůže, že jste jej použila.

          • Ano to dělám do každého receptu. Asi jsem opravdu měla nechat ten rozkvas, tak jak máte uvedeno a asi by se rozjel

          • Nevím…nemyslím si, že chyba byla tady. Ten tuhý rozkvas potřebuje trochu delší dobu kynutí, ale že je léto, tak mu to svědčí. Dopřejte mu delší dobu a uvidíte. Doufám, že pokud vyzkoušíte ještě jednou, se Vám chleba povede podle představ 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.