Zrníčková šumava (kvásková)

Větší celokváskový chléb, který vydrží výborný až do úplného spotřebování. Na řezu je hezky dírkatý a strakatý semínky, která při kousání chroupou jako oříšky.

 

Suroviny:
30 g pravidelně krmeného kvásku

120 g vody
150 g žitné chlebové mouky
(vše dobře promícháme a necháme v teple 10-12 hodin kvasit)

Dále:
360 g (ml) vody
lžíce oleje
3 rovné lžičky soli
lžíce kmínu
lžíce lněného semínka
lžíce slunečnice
lžíce dýňového semínka
100 g žitné celozrnné mouky jemné
400 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

 

Zrníčková šumava (kvásková)

-nejvíc je vidět zelené dýňové semínko-

 

Postup:
těsto jsem míchala v robotu – k vykynutému kvásku přidáme všechny zbývající suroviny a umícháme těsto. Posypneme lžící mouky, lehce zakryjeme a necháme vykynout (2-3 hodiny v teple).

Pak lehce propracujeme a uděláme bochník, který opět necháme vykynout v teple, v dobře moukou vysypané ošatce (1-2 hod.).

Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a upečeme ve vyhřáté troubě (vsadit do 250°C teplé trouby, hned teplotu zmírnit na 230°C/20 min, dopéct na 200°C/30 min).

Časy kynutí nejsou dané, spíš otrientační – záleží třeba na teplotě okolí nebo síle kvásku.
Každá trouba peče jinak, je dobré si časy a teplotu přizpůsobit té své.
Také je dobré mít při počátku pečení v troubě kastrůlek s trochou vody kvůli vytvoření zapařeného prostředí.

 

Zrníčková šumava (kvásková)

-dýňové, slunečnicové i lněné semínko-

 

 

 

13 komentářůNapsat komentář

  • Ahoj Ivi, dnes jsem zadělala na tento chlebík, ale až když jsem měla všechno navážené, zjistila jsem, že místo žitné celozrnné jsem dala žitnou chlebovou – nevím, co z toho bude, ale těsto zatím vypadá pěkně. Tak za hodinu bych měla péct a tady stále obchází bouřka, tak snad nevypnou elektřinu – měla bych začít hledat ličší ocas a ebonitovou tyč 🙂

    • Pouze horkovzdušná? Ohřev vrch – spodek na troubě není?
      Peču bez horkovzduchu, ale mám zkušenost, že horkovzduch dost vysušuje – zvolila bych trochu nižší teplotu a hrníček s vodou dole v troubě. Možná bych zkusila i nějaké pečení s rosením chleba navíc – a bude vidět, který způsob vyhovuje nejvíc 😉

  • Dobrý den, omlouvám se za hloupý začátečnický dotaz. Je to tak, že po 10-12 hod. odeberu z vzniklého kvasu do lednice (např. 2 lžíce) a ke zbytku přidávám další suroviny? Děkuji moc. Lída

    • Dobrý den, Lído,
      pokud to tak chcete udělat, je třeba rozkvasu zadělat maličko více nebo odebrat jen těch počátečních 30 g (což je necelá lžíce). To, co popisujete, je sice jednoduchý způsob vedení a krmení kvasu, ale protože vždycky odebrat zapomenu a přišla bych tak o kvas všechen, neodebírám a neschovávám. Ale v lednici mám pořád cca 100 g kvasu, který 2-3x týdně nakrmím (ne všechen, samozřejmě). Z něj pak beru i na rozkvas a z vykvašeného rozkvasu nic do lednice nevracím.
      Rozumíte tomu nebo to píšu na začátečníka moc zmateně? On se to rychleji i lépe vysvětluje slovem řečeným, než psaným.

Napsat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zobrazena. Pole označená * je nutné vyplnit.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.