Slané chroupání, jen tak na chuť….kupovanému jsme už dávno odvykli, peču doma.
S různými obměnami, měním tvary, příchutě – téměř pokaždé toto drobné pečivo mizí velikou rychlostí.
Slaninové tyčky jsem tvarovala jako Valentýnky, ale část nechala i jako obyčejné tyčinky. Pěkně by vypadaly i jako preclíky.
Suroviny:
100 g vody
50 g anglické slaniny (uzeného boku)
3/4 – 1 lžička soli
190-200 g hladké mouky
5-7 g droždí
Postup:
droždí rozmícháme ve vodě se lžící mouky z odváženého množství a necháme zmladit.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi ji pomalu osmažíme. Vychladlou ji zároveň se zbytkem mouky a solí přidáme ke kvásku a vymícháme těsto.
Po kratším nakynutí (20 minut) těsto propracujeme, rozválíme na plát a nakrájíme tyčky.
Z dvojitých tyček uděláme srdíčka, jednoduché jen zkroutíme a všechny dáme kynout na plech.
Než se vyhřeje trouba na 210°c, stihnou tyčky nakynout. Potřeme je vodou (nebo trochou rozšlehaného vejce), sypneme sezamem a upečeme.
Parádne sú! Ja ich ešte posypem hrubou soľou… :-)