Třikrát knedlíky, pokaždé jinak a pokaždé nevšedně.
První je bylinkový, ochucený sekanými bylinkami ze zahrádky….
O úžasně dobrém knedlíku, který někde v restauraci podávali ke kachně, byl kynutý a střed tvořilo bramborákové těsto, mi kdysi bájila kamarádka. Zkusila jsem tento a opravdu nám všem chutnal, je velmi nevšední.
A třetí knedlík? Zjara se snažím v kuchyni hodně používat mladé kopřivy, tak jsem je zkusila přidat i do knedlíku. Od té doby knedlíky v tomhle ročním období míváme pravidelně strakaté.
Bylinkový knedlík
(titulní foto)
Suroviny:
250 g vody
lžička cukru
15-17 g droždí
2 lžíce oleje
1,5 lžičky soli
200-250 g polohrubé mouky
350 g hrubé mouky
hrst krájených bylinek
(pažitka, petrželka, celerová a cibulová nať, libeček, na jaře je možné dát mladé kopřivy)
Postup:
Suroviny dáme do pekárny a necháme zpracovat na program Těsto, po pípnutí přidáme bylinky.
Z vykynutého těsta uděláme dva knedlíky, které po nakynutí svým obvyklým způsobem uvaříme. (Vařím ve vodě, 16 minut, v polovině knedlíky obrátím.)
Knedlíky jsou dobré, na řezu hezky strakaté a potěší nejen jazýček, ale i oko.
Kynutý knedlík s bramborákem
Suroviny:
na kynuté těsto:
250 ml (g) vody
lžičku cukru
15-17 g droždí
lžíce oleje
1,5 lžičky soli
230 g polohrubé mouky
340 g hrubé mouky
na bramborákové těsto :
3 velké brambory
2 stroužky česneku
hladká mouka
1 malé vejce
majoránka
sůl
drcený kmín
Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.
Z nastrouhaných brambor vymáčkneme trošku vody, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme bramborákové těsto, hustší, než obvykle.
Vykynuté těsto rozdělíme na díly, každý rozválíme a naplníme těstem bramborákovým. Opravdu dobře uzavřeme a necháme nakynout.
Vaříme jako klasické kynuté knedle, ve vodě, mírným varem 18 minut, v polovině doby knedlíky ve vodě obrátíme.
Jsou dobré k pečené kachně, huse i vepřovému. Samozřejmě se zelím.
Jarní knedlíky
Suroviny:
250 ml (g) vody
lžička cukru
2 lžičky soli
3 lžíce oleje
230 g polohrubé mouky
390 g hrubé mouky
15 g čerstvého droždí
2 hrsti drobně krájených mladých kopřiv nebo kopřivových lístků
Postup:
Suroviny v pořadí tekuté, sypké dáme do pekárny a zapneme program Těsto.
Vykynuté těsto propracujeme, rozkrájíme na díly a z každého uděláme knedlík. Po jejich vykynutí je vaříme mírným varem ve vodě 16 – 18 minut, v polovině knedlíky obrátíme. Můžeme samozřejmě vařit i v páře, pokud jsme tak zvyklí.
Kromě těchto knedlí se u nás vaří – a vlastně převážně, nejvíce – klasické kynuté. Těsto je vlastně stejné jako třeba u bylinkových knedlíků, jen nepřidáte bylinky.
Jde to i bez pekarny?
Ano, jistě!
Dobrý den,
a jak na ty obyčejné kynuté bez bylinek?
Odkaz nefunguje, ani jinak se mi nepodařilo nalézt….
Stejné těsto jako u „obalu“ toho bramborákového…. Nejsem si jista těmi poměry….
Děkuji!
Dobrý den,
odkaz není odkaz, jen zdůraznění – mate to, podtržení odstraním. Obyčejné knedlíky udělejte třeba jako ty první bylinkové, jen bez bylinek :-)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,kdybych dělala kynutý knedlík s omladkem,jde to? A byl by nadýchanější? Děkuji moc
Dobrý den, Dano, knedlík s omládkem jde udělat určitě, ale podle mne je to zbytečné. Větší nadýchanosti tady můžete dosáhnout i skladbou surovin – do kynutých knedlíků míchám mouky hrubou a polohrubou. Když dám převahu hrubé, jsou knedlíky tužší, což má rád můj manžel…a když převahu plohrubé, jsou jako obláčky – a to zase ráda snacha :-)
Těsto na knedlíky nesmí být ubité a tuhé, ale takové, aby bylo příjemně měkké, a přesto drželo tvar knedlíku, když ho dáte kynout.
Iva
Dobrý den Ivi,prosím o radu.Léta dělám kynuté knedlíky na páře,jelikož mi ve vodě téměř vždy praskly.
Nedávno jsem po dlouhé době zkusila vařit ve vodě a opět praskly.Z vody nám chutnají více.Nevíte čím to je?
Dobrý den, nemáte moc husté těsto? Další příčina může být v málo nakynutých knedlících před vařením a poslední, co mě napadá je to, že by knedlík mohl prasknout ve „sváru“, který vznikne při jeho tvarování – méně podsypávat moukou, aby se okraje těsta k sobě více lepily. Než dám vytvarované knedlíky kynout, vždy je po stole ještě poválím pod tlakem ruky :-) a pak nechám kynout na sváru, pokud ho vůbec vidím.
Snad Vám to pomůže!
Iva
Dobrý den, Ivko. Nemám hrubou mouku (ani krupičku), lze ji nějak nahradit? Děkuji za radu, doporučení…
Dobrý den, dejte jen polohrubou, ale o trochu méně vody.
Iva