Často dostávám dotazy na droždí – jestli čerstvé nebo sušené.
Ve svých receptech i pečení podle receptů jiných používám téměř vždy droždí čerstvé (lisované, v kostce). Pokud bych udělala výjimku a sáhla po droždí sušeném, určitě bych to do receptu napsala.

S čerstvým droždím pracuji raději proto, že se mi několikrát stalo, že těsto se sušeným droždím nevykynulo tak, jak bylo potřeba (jak jsem očekávala).
Ne, určitě neříkám, že je sušené droždí horší – jen jsem si už zvykla na to čerstvé, z kostky, a asi u něj zůstanu. Navíc – u nás není problém koupit droždí vážené a tak ho mám v dobře uzavíratelné krabičce v lednici vždycky dost.
Vím, jak je staré (tj. čerstvé), díky krabičce není nikdy oschlé a pokud mám pocit, že už u mě přebývá déle, než by mělo, dostane jeho zbytek naše drůbež a koupíme nové.

Obvykle ho do těsta dáváme 2-3% (vzhledem k mouce), při přípravě těsta mastnějšího nebo sladšího je třeba množství droždí zvýšit.

Také dostávám často jeden a tentýž dotaz – v jakém poměru čerstvé droždí nahradit sušeným (a naopak).

Platí, že 1 g instantního droždí = 2,5 g čerstvého droždí

(a zároveň – 5 ml, což je odměrková lžička, by mělo obsahovat asi 3 g instantního droždí).

Můžete nakouknout i na stránky