Často dostávám dotazy na droždí – jestli čerstvé nebo sušené.
Ve svých receptech i pečení podle receptů jiných používám téměř vždy droždí čerstvé (lisované, v kostce). Pokud bych udělala výjimku a sáhla po droždí sušeném, určitě bych to do receptu napsala.
S čerstvým droždím pracuji raději proto, že se mi několikrát stalo, že těsto se sušeným droždím nevykynulo tak, jak bylo potřeba (jak jsem očekávala).
Ne, určitě neříkám, že je sušené droždí horší – jen jsem si už zvykla na to čerstvé, z kostky, a asi u něj zůstanu. Navíc – u nás není problém koupit droždí vážené a tak ho mám v dobře uzavíratelné krabičce v lednici vždycky dost.
Vím, jak je staré (tj. čerstvé), díky krabičce není nikdy oschlé a pokud mám pocit, že už u mě přebývá déle, než by mělo, dostane jeho zbytek naše drůbež a koupíme nové.
Obvykle ho do těsta dáváme 2-3% (vzhledem k mouce), při přípravě těsta mastnějšího nebo sladšího je třeba množství droždí zvýšit.
Také dostávám často jeden a tentýž dotaz – v jakém poměru čerstvé droždí nahradit sušeným (a naopak).
Platí, že 1 g instantního droždí = 2,5 g čerstvého droždí
(a zároveň – 5 ml, což je odměrková lžička, by mělo obsahovat asi 3 g instantního droždí).
Dobrý den paní Ivo! Myslíte si, že je nějaký rozdíl mezi droždím v kostce, které se kupuje v obchodě a droždím, které se dá koupit přímo v pekárně v nějakém větším balení? Díky!
Dobrý den, rozdíl by být neměl. U nás se krájené (vážené) droždí dá koupit běžně v menších obchůdcích. Připadá mi maličko sušší než to v kostce, ale kynou obě dobře.
Dobry den,
chtela bych pect v domaci pekarne s cerstvym drozdim ale nejsem si jista jestli staci to drozdi z kosticky jen tak nadrobit do pekarny na mouku? Normalne jsem byla zvykla nechavat drozdi vzejit v teple vode a pak pridavat do testa, ale v pekarne to neni treba?
Dobrý den, Jarko,
ano – droždí stačí jen položit nahoru na mouku, mimo sůl i cukr a zapnout pekárnu. Dokonce ho ani nedrobím, hodím tam kousek vcelku, pekárna ho v těstě i tak dobře promísí, nebojte ;-)
Hodně zdaru v pečení!
Iva
Pěkný den,
Dneska jsem tu našla převody a taky, že pečete z čerstvého droždí. Peču podle vás už chvíli :) naše oblíbené jogurtové chleby se sušeným. Přišlo mi divný, že jsou pořád překynutý, ušatý, ale snědli je hned stejně. Už jsem i dávala jen 6g. Tak, a teď tady vidím jasné vysvětlení :) :) :). Tak sdílím spíš pro vaše pobavení, protože mi dneska sušené kvasnice došly a já hledala, jak převést na čerstvé, které v lednici byly.
Mějte se krásně a díky za recepty.
Dobrý den, Simono,
to je fajn, že jste na to došla! U novějších receptů už píši, že jde o čerstvé droždí a časem to snad přepíšu i u těch receptů starých.
Ať se Vám pečení daří!
Iva
Napřed jsem to jen zkoušela, teď to dělám pravidelně: zásobu čerstvého droždí mám v mrazáku! Dávám rovnou zmražené do tekutiny – kupodivu se rozpustí rychleji než pokud je jen z chladničky. Na schopnost kynutí to nemá vůbec žádný vliv :-)
Dobrý den, ano, ve vodě se rozpouští pěkně, protože přemrzlé a rozmrznuté droždí teče, roztéká se. Do mrazáku jsem ho dávala už před 25 lety, zkoušela jsem tehdy mrazit potraviny, abychom nemuseli dojíždět často do obchodu :-) a pamatuji, jak moc mě překvapilo, že i přemražené vykyne. Pak mě ale párkrát zradilo a pečivo nebylo nic moc (jako na potvoru vždy to, kterým jsem se chtěla blýsknout :-) ) a tak jsem droždí mrazit přestala.
Ahoj, Můžete mi prosím pomoct? Chci péct chleby z kvásku Biga a tam je čtvrt čajové lžičky sušeného droždí a já nevím kolik je to asi čerstvého. Prosím poradíte? Děkuji Marcela
Dobré ráno, čajová lžička sušeného droždí by měla být cca 5 gramů – čtvrtka tedy bude 1,25 g. Vynásobeno 2,5 – vychází to na cca 3 gramy čerstvého droždí.
Iva
Dobrý den. Pri přípravě chleba je v receptu sušené droždí. Právě mi doslo ! Mám v kostce normální. Mám ho dát nejdřív vzkynout a pak do těsta nebo rozdrobit rovnou do mouky ? Děkuji.
Dobrý den, Jano, pokud neříká recept přesněji, asi bych nejprve rozjela kvásek a pak až těsto ;-)
Iva
Dobry den, ziju v UK, cerstve drozdi k sehnani jen vyjimecne- v polskych obchodech- v beznem supermarketu nemozne. Chci se zeptat, jestli lze Vas prevodnik pouzit i u receptu s cerstvym drozdim a pouzit suche?
Dobrý den, Martino, ano, sušeného droždí dáte 2,5x méně než čerstvého. Ať se Vám pečení daří!
Iva
Dobrý den, s velkým zpožděním, ale třeba to pomůže. Zkuste Sainsbury’s s vlastní pekárnou, mě vždycky kousek nechali. Hezký den, Katka