Trdelníky – máte je také rádi? Úžasně voňavé, lehoučké a nadýchané, odlupujcí se v páscích jemňounké vláknité střídy? Není nutné čekat na vánoční trhy, abychom si na nich pochutnali, ani mít doma koupená drahá kovová trdla, abychom si je upekli. Jde to snadno a dobře i doma v kuchyni, kdykoliv během roku. Vyzkoušejte!

Není nutné péct trdelníky pouze velké, s klasickým průměrem. Velmi dobře chutnají i mini trdelníčky, pečené na formičkách na trubičky, které máme snad všichni doma. A pokud ne, bude je mít doma naše maminka, babička nebo kamarádka, které je ochotně půjčí. Můžete jim pak při vracení trubiček donést nějaké mini trdelníčky na ochutnání.

Suroviny na maličké trdelníky

Těsto

  • 170-180 g vody
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje
  • 70 g změklého sádla
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 10-12 g čerstvého droždí

Na potření a posyp trdelníků

  • 2 bílky
  • sekané ořechy
  • sekané mandle
  • skořice
  • krystalový cukr

Postup

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem

Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové, vykynuté těsto vytáhneme na stůl, lehce propracujeme a rozdělíme na 20-22 kousků.

Z každého kousku vyválíme tenký pramen, který natočíme na kovovou formu na klasickou trubičku tak, že oba konce zastrčíme pod krajní ovin těsta, aby se při kynutí trdelníčky nerozmotávaly. Trubičky není třeba ničím potírat; těsto je mastné a upečené trdelníčky z něj velmi dobře sjedou dolů.

Oba bílky v hlubokém talíři lehce našleháme (napěníme), navinuté trdelníčky v nich ze všech stran namočíme a hned poté je oválíme v „sypáních“ – buď v sekaných oříšcích nebo sekaných mandlích či v cukru smíchaném se skořicí. Takto upravené uložíme trdelníčky kynout na plech s pečícím papírem kynout.

Po vykynutí (cca 25-35 minut) je vložíme upéct do dobře vyhřáté trouby (200°C / 12-15 minut). Nepečeme je na kůrku nebo barvu, proto upečení kontrolujte a trdelníčky z trouby vytáhněte včas. Ty příliš dlouho pečené budou sušší a pak i tužší.