Hledám chleba. Takový, který by u nás převzal štafetu toho nejlepšího kterého jsem se přejedla (no, konečně – už ho peču 6 let).
Tento recept je už pokusem třetím, první byl pečený s droždím v pekárně, druhý s droždím a kváskem v pekárně (ten už byl lepší), tento je z nich opravdu nejlepší. Zkuste.
Suroviny:
30 g kvásku
130 g žitné chlebové mouky
20 g celozrnné pšeničné jemně mleté
150 g vody
– dobře smícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit.
Dále:
230 g vody
150 g pšeničné celozrnné jemně mleté
100 g pšeničné chlebové
100 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín
Postup:
k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout – těsto je dost volné, kyne rychle.
Opatrně ho vyškrábněme na pomoučený stůl, přeložíme ho a vytvarujeme bochník, který necháme kynout v pomoučené ošatce.
Upečeme ve vyhřáté troubě (na 250°C, po vložení chleba zeslabit asi na 220°C/45-55 min – každá trouba peče jinak, stupně i délka pečení jsou orientační).
Chleba je lehounký, s pružnou střídou a většími oky.
tak mně nevykynul vůbec. kvásek vypadal po dvanácti hodinách nádherně nadýchaně, ale po dalších přísadách těsto nevykynulo vůbec. tak ted váhám, jestli upéct nebo nechat do rána …
ach jo. těšila jsem se na něj :(
Zuzko, ostatní kváskové chleby se vám daří?
Tak dnes zkouším, jak se vyvede v pekárně tento chlebík. První kynutí proběhlo rychle a bez problémů, ale není mi jasné, jak z toho volného těsta vytvarujete bochník. Těsto jsem si vyklopila z pekárny, abych vytáhla háky a trošku si do srovnala, ale byla jsem naivní – měla jsem pocit, že už ho zpátky do pekárny nedostanu, jak to lepilo. Teď kyne podruhé, tak jsem zvědavá, jak to dobrodružství dopadne – určitě dám vědět.
Na tahle volnější těsta mám stěrku, kterou těsto podeberu – seškrábnu od stolu. Jde to s ní dobře, nezašpiním si ruce a téměř to nelepí.
Tak tohle dobrodružství se nevyvedlo podle mých představ – chleba zůstal poměrně nízký a byl hodně nakyslý – čím to mohlo být?Málo nakrmený kvásek?
Hodně nakyslý – nekynul dlouho? Příčina může být i v často hladovějícím kvásku, ten bývá kyselý. Je to váš jediný kváskový pokus bez droždí nebo se vám ostatní věci vedou a tohle ne?
Byl to můj 3. kváskový pokus, zkoušela jsem Denní chléb, 40% varianta se povedla tak napůl, 30% vyšla výborně. Tohle bylo fakt nepovedené.
Nechcete vyzkoušet dát kvásku týdenní lázeňskou kůru? Denně krmit 10 g kvásku 40 g žitné chlebové mouky a 40 g vody…pokaždé z toho vykvašeného odebrat těch 10 g, co nakrmíte, zbytky můžete pár dnů skladovat v lednici a přidávat do jakéhokoliv pečiva s droždím.
Tímhle pravidelným a častým krmením kvásek velmi posílí a pojede jak Bivoj ;-) Je také potřeba, aby kvasil v teple nad 20°C.
Je to lákavý návrh, ale teď bude problém zajistit těch 20°C – už se netopí a topit jen kvůli kvásku – to mě ukamenují :-)
Přibližně jak dlouho nechat kynout
Podle síly kvásku a okolní teploty (v létě to jde mnohem rychleji) – těsto kyne přibližně 1-2 hodiny, chleba v ošatce o něco déle.
Tak jsem nakonec nechala kynout 2 hodiny a v ošatce 1. A povedl se a hlavně chutná.
Chtela jsem se zeptat, v jak velké ošatce necháváte tady ten chleba kynout?
Spočtěte gramáž všech surovin a podle toho ošatku vybírejte. Prodávají se s údajem, na kolik kg těsta jsou…
Takže pokud tomu dobře rozumím, surovin je zhruba 900 gramů, takže bude stačit ošatka na 1kg chleba?
A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli si z rozkvašených surovin odděláváte trochu kvásku na
další pečení.
Dobry den, těsto mi přišlo strasne řídké a chléb se tim tak dost roztekl? Myslite, ze muzu přidávat více mouky?
Dobrý den, zkusila jste těsto přeložit? Tím napomůžete vývinu lepku a i když je těsto řidší, neroztéká se.
Dobrý den, mohu se zeptat,když všechny chleby potřebuji dělat (většinou) z 2 násobného množství a nevím kolik mám dát rozkvasu jestli také 2 násobek
Dobrý den, ano – vše z dvojnásobku.
Děkuji moc
Tak včera upečeno a doma jásají! ❤️ Syn řekl, že už jiný nechce 😁. Je lehounký, okatý, výborný. Děkujeme
To jsem moc ráda ❤️ Ať se Vám pečení daří!
Nemám ho tak nadýchaný čím to může být ? Jak dlouho nechavate kynout těsto a jak dlouho bochník v ošatce? Poraďte prosím.
Povedený chléb, já osobně jsem ale neměla příležitost ochutnat – odnesl si ho manžel do práce. Pochvalu od kolegů mi ale vyřídil:-)
Čím to je, že ho nemám tak nadychany jako mnohem menší oka.
Jak vypadají jiné Vaše chleby? Jsou nadýchané, mají velká oka? Je možné, že Váš kvásek není v nejlepší kondici a potřebuje posílit.
Zdravím, poradí mi někdo, jak mám stočit bochník z těsta, které sice krásně kyne, ale je řídké a lepivé?Postupovala jsem přesně podle receptu, ale stočit bochník, aniž bych přidala velké množství mouky, se mi nemůže povést.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kde prosím Vás kupujete ošatky na kynutí chleba. Děkuji Martina
Dobrý den, ošatky kupuji u paní Vlčkové. Je velice ochotná a její ošatky nemají chybu!
http://www.pekarskeosatky.cz/
Iva
Dobrý den, paní Ivo, prosím do jak velké ošatky dáváte chléb? Dělám trochu větší dávku (cca 600g mouky) a mám pocit, že v „odpovídající“ ošatce (orion kulatá 21cm průměr) je vždy dost na těsno. Děkuji.
Dobrý den, ošatek mám několik a těsto vkládám do té, která se hodí velikostí, takže Vám to přesně neřeknu. Máte-li pocit, že je těsto natěsno a větší chleba pečete častěji, kupte větší ošatku – určitě se doma neztratí :-)
Iva
Těsto je dost hydratované. Nemám ošatku, dala jsem kynout do víka od Simaxu. Po vykynutí jsem jen převrátila na nahřáté spodní mísy Simaxu. Je moc dobrý. Díky za recept.
A když dám místo 150 g pšeničné celozrnné jemně mleté 150 celozrnné špaldové?
Dobrý den, zaměnit mlžete, ale špaldová méně pije. Použijte trochu méně vody na zadělání.
Iva
Tento chléb jsem pekla poprvé na začátku korony, vyšel mi že všech zkoušených chlebů jako nejlepší.
Takže teď, když mám opět možnost péct z kvasu, jsem se k němu hned na první pokus vrátila – poprvé pečený na litině (v uzavřeném pekáči) a je ještě lepší ❤️
Díky za recept!